Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. január 3., szombat

War Photographer

Nemrégiben láttam a War Photographer című dokumentumfilmet, ami James Nachtwey fotográfussal készült.

James Nachtwey amerikai fotóriporter és háborús fotógráfus, számos díj birtokosa. Jelenleg ő az egyedüli fotós, aki 5 alkalommal is megkapta a Robert Capa aranymedált, melyet a magyar származású, híres haditudósító Robert Capa tiszteletére hoztak létre.

A film különlegessége, hogy néhány éles bevetésen Nachtwey mini kamerát szerelt a gépére, így egy kis időre mi is az ő szemével láthatjuk a harcteret.

Sajnos nem tudok magyar nyelvű verzióról, de aki beszél egy kicsit angolul, annak ajánlom, mert elég érthetőek a szövegek benne (néhol lehet, hogy neki kell futni többször is, de a képek beszédesek).

A film felvezetéséhez a lenti ízelítőből ragadtam ki pár mondatot és (nem 100%-os biztonsággal) lefordítottam:

"A harcmezőn minden rendkívül gyorsan történik. Amit látsz az nem egy kép egy 10.000 mérföldre levő újság oldalán egy Rolex hirdetéssel a túloldalon. Amit látsz az gyógyítatlan fájdalom, igazságtalanság és szenvedés. Felmerült bennem, hogy ha mindenki egyszer ott lehetne, hogy a maga szemével lássa, mit tesz a fehér foszfor egy gyermek arcával, milyen kimondhatatlan fájdalmat tud okozni egyetlen golyó, vagy hogy egy tompa repeszdarab hogyan tudja letépni valaki lábát - ha mindenki ott tudna lenni, hogy maga láthassa a félelmet és a nyomorultságot, csak egyszer, akkor megértenék, hogy semmi nem ér annyit, hogy a dolgokat hagyjuk addig elfajulni, ahol ez megtörténhet egy emberrel, nem beszélve ezrekről. De mindenki nem lehet ott és ez az, amiért a haditudósítók mennek oda. Hogy megmutassák az embereknek, hogy kinyúljanak és megragadják őket, megállítsák őket mindennapi teendőikben és felhívják a figyelmüket arra, hogy mi is megy ott valójában, hogy elég erőteljes képeket készítsenek, hogy legyőzzék a tömegmédia hígító hatását és kirázzák az embereket a közönyből, hogy tiltakozzanak és annak a tiltakozásnak az erejével másokat is tiltakozásra késztessenek."

James Nachtwey monológ a filmből.

És a beígért részlet:



A 2002-ben Oscar-ra jelölt film honlapja ezen a címen érhető el.

Ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor működik az időzített publikálás. Ez azért jó, mert amíg a vizsgáimra készülök, addig is lesz friss tartalom a blogon.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kifejezettten jó film! Én is merem mindenkinek ajánlani!

Levente Hernádi írta...

http://www.youtube.com/watch?v=AGKZhNK_pHw

ezt is érdemes megnézni tőle. Egy félórás beszéde a tavalyi TED díjátadón. :)

Vörös Nándor írta...

Annakidején a MúOSZban egy hazai illetve egy külföldi fotósról kellett esszéket írni.Mindenki azt választhatott akit akart. Rengeteg vacilálás és utánajárást követően én James Nachtwey-t választottam,mert az Ő képei áltak legközelebb ahhoz az elképzeléshez, amit én egy fotóriporterről képzeltem. Ha a világ 5 legjobb valaha élt fotóriporterét fel kellene sorolnom, BIZTOSAN benne lenne! Sajnos nem láttam még ezt a filmet, azaz mostanáig elkerülte a figyelmemet, nem hallottam róla, de hála a blogodnak, illetve Neked, addig nem alszom amig meg nem néztem :) Hol merre keressem? Köszönöm Ákos, megintcsak bebizonyosodott,hogy a Te blogod a legjobb! :)

Akos Kiss írta...

gr7: köszi a linket!

Nándi: Nachtweynek valóban nagyon hatásos képei vannak, szívesen nézegetem őket. Örülök, hogy az esszé ellenére sikerült újat mutatni. Köszi szépen! :)

Névtelen írta...

En is csak ajanlani tudom ezt a filmet, sokkolo a latvany, viszont a vilagnak van egy ilyen oldala is es sajnos egyre gyakoribb.
Rengeteg utanajarassal es varakozassal sikerult megszereznem... le a kalappal az ilyen fotos(ok) elott!
Gratulalok a bloghoz remek!

Névtelen írta...

Szia!

Ha szeretnéd innen tudod letölteni! http://thepiratebay.org/torrent/3268723/War_Photographer_(OGM-Vorbis-XviD)