Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. január 1., csütörtök

BUÉK!

Ezzel a képpel kívánok minden kedves olvasómnak sikerekben gazdag, boldog új évet!


16db 6 másodperces expóból készült.


A fenti képhez várok utómunka ötleteket, mert nem vagyok vele elégedett. Itt az eredeti, kommentbe jöhetnek az ötletek, saját verziók.


UPDATE: Mivel több kérdést is kaptam arra vonatkozólag, hogy hogyan készült a kép, leírom:


Előzmények


Tavaly láttam egy hasonló képet, ami Sydneyben készült és gondoltam nekem is kell egy ilyen, így hónapok óta vártam az alkalmat. A helyszín máshova lett megálmodva, de a hideg miatt nem vállaltam a biciklizést (autó sajnos nincs). Szóval kellett egy magas hely (amolyan B terv jelleggel), ahonnét viszonylag jól belátható a város egy része. Ehhez némi illegalitásba kellett bonyolódni (mondjuk inkább csínytevésnek, mert senkinek nem lett kára belőle), mert a házibuli, ahol voltam az elsőn volt. A többi rész titok, a lényeg, hogy a kép a 9. emelet magasságából készült. :) A ködtől sokáig féltem, de éjfél előtt nem sokkal tisztult kicsit a levegő szerencsére.

Terepmunka

6 másodperces expókat lőttem állványról egymás után. A 6 másodperc még pont jó a tűzijátékhoz, viszont ez csak 8-11 közötti blendét enged meg ISO 400 mellett (este). ISO 400 fölé nem akartam menni és a legalább 8-as blendét is tartani kellett a mélységélesség miatt. Az eredeti kép azért nem lett éles, mert csak a kis Manfrotto volt nálam és távkioldót sem vittem, így minden expónál bemozdult kicsit a gép. Sajnos a 400D csak 10 másodperces időzítést tud, azt meg nem akartam megjátszani, mert 16 képnél az már majdnem 3 perc üresjárat és a tűzijáték pedig éjfélkor tuti (és már így is 00:10-kor lőttem az első képet).

Utómunka

Több nézőpontból és gyújtótávolsággal lőttem sorozatokat, de a tűzijátékok sűrűsége miatt ez volt a legjobb az összes közül. A kiválasztott 16 képet ezután Photoshopban rétegenként egymásra helyeztem és a layerek típusát lighten-re állítottam. A tűzijátékokkal még trükköztem egy kicsit, hogy legyen olyan helyen is, ahol eredetileg nem volt. Ezután elkészült a fent belinkelt nyers kép. Ezzel sokáig szenvedtem, hogy a színeit rendbe rakjam, de nem sikerült, így maradtan az FF verziónál. Ha valakinek sikerül a színeket beállítani, szívesen veszem a képet és hozzá tartozó leírást.

A hibák, amiket elkövettem, ti ne tegyétek
  • Nem RAW-ba lőttem (a házibuli miatt átállítottam JPEG-re a gépet, hogy több kép férjen a kártyára).
  • Nem a nagy Manfrotto-t vittem magammal. (Ki megy szilveszteri partyba 3-4 kilós állvánnyal? :) )
  • Távkioldó nem volt nálam (véletlenül otthon maradt).
  • Viszonylag későn kezdtem a fotózást.
  • Nem szerveztem meg mindent, hogy a legtutibb helyről lőhessem.
  • Felesleges tűzijátékokat nem töröltem, így ahol több is volt egyszerre, ott egymásra kerültek és a lighten layer tulajdonság miatt kiégtek.

6 megjegyzés:

Baumgartner írta...

Neked is Boldog Új Évet Ákos! Jó lett a fotó! :)

Firefly írta...

Boldog Új évet neked is!
Én így képzelem el a fotót színesben:
http://firefly.glap.hu/tuzijatek_nyers%20copy.jpg

Akos Kiss írta...

Röno: köszönöm szépen! :)

Firefly: igen ezen már jobbak a színek, de még mindig nem tuti. Sajnos nekem is ehhez hasonlót sikerült csak összehozni, ezért is maradtam az FF verziónál. A fényszennyezés nagyon betett a dolognak. :( Köszi szépen, hogy foglalkoztál vele!

Névtelen írta...

Először is Boldog Új Évet :)
Másodszor pedig nagyon jó lett a kép, a kimerítő beszámolót pedig külön köszönöm :)

Névtelen írta...

Szép lett, boldog új évet!

Akos Kiss írta...

Köszi szépen és boldog új évet Nektek is srácok!