Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. január 14., szerda

Még egy 2008-as összefoglaló

Tudom, már a sokadik ilyen itt a blogon. :) Viszont a sok képes, visszatekintős válogatás után kedvet kaptam, hogy készítsek egy összefoglalót a saját képeimből. Talán kicsit nagyképűen hagzik ez elsőre, de a célom nem több annál, hogy egy csokorba szedjem a számomra valamiért kedves képeimet 2008-ból. A sorrend időrendi.

1. Szabadság

Kétség kívül az egyik legjelentősebb kép a fotózáson vezető utamon, hiszen ez a kép hozta meg az első sikerélményt azáltal, hogy a Pesti Műsor címlapjára került, nagyjából pont egy éve. A kép tanulás közbeni pihenés alkalmával készült a konyhaablakból még 2008 januárjában. Eredetileg a varjakat akartam fotózni röptükben és nem volt tervbe véve, hogy a képen jelentős szerepet kapjon a Szabadság szobor. Azonban, amikor az egyik madár befordult elé, akkor már tudtam, hogy exponálni kell, mert ez az a kép, amiért érdemes volt nekikezdeni a dolognak.

Szabadság/Freedom

2. Kerékvilág

A kép áprilisban készült a Critical Mass-on. Még a rendezvény előtt elhatároztam, hogy én ezért a képért megyek ki. Először nagylátószögű objektívvel akartam elkészíteni, de végül teleobjektívet választottam, mert azzal jobban lehete tömöríteni a témát. Ami azt illeti megérte, mert a színes verziója ennek is címlapra került.

Bikes in the air

3. Sziluett

Volt kolléganőm sziluettje látható a képen, akit egy a korábbi munkámmal kapcsolatos út lazítós óráiban fotóztam le az athéni tengerparton. A fotózás közben lelkes volt és spontán emelte fel a kendőjét. Ez szintén egy olyan pillanat volt, amikor exponálni kellett. Hozzáteszem, ezt a képet ma már máshogyan szerkeszteném.

Silhouette

4. Van egy álmom

Gyereknapon szerettem volna egy igazi gyereknapi képet készíteni. Mivel a lakástól nem messze van egy játszótér, ahol éppen gyereknapi rendezvény zajlott, kimentem oda. Akkor lettem figyelmes erre a lufijával játszó fiúcskára. Sokáig vártam, hogy egyedül legyen a dombtetőn, mire végre sikerült a lent látható képet elkészítenem. Nekem az egyik személyes kedvencem.

I have a dream

5. A csapat

Júliusban mentem ki a hazai amerikaifoci liga döntőjére (Budapest Cowboys - Budapest Wolves - 14:20), ahol azóta is a legtermékenyebb fotózásomat sikerült összehozni. Ez alatt értem azt, hogy innét van a legtöbb olyan kép, ami kedves számomra. A pályára való bejutás nem volt egyszerű, trükközni kellett. Először is összelegóztam a lehető legnagyobbnak látszó felszerelésekből a gépemet, aztán elhitettem a biztonsági őrrel, hogy fotós vagyok, csak a kocsiban maradtak a papírjaim. Sikerült átvernem. :) Maga a kép a döntő utolsó perceiben készült, ahol a pálya szélén levő játékosok szorítottak a csapat pályán levő felének. Mivel teleobjektív volt a gépemen, így igyekeztem abból kihozni a legtöbbet. Azóta már nem is bánom, hogy akkor nem volt nagylátó nálam.

Unity

6. Az elvesztett csata

Rögtön itt van még egy kép ugyanarról a meccsről. Ez már a játék után készült, mint látható a cowboy-ok vesztettek. Sokat vártam a megfelelő pillanatra és félő volt, hogy soha nem lesz meg az a kép, amire vágytam, mert folyton mászkáltak körülötte a csapattársak és az sem volt biztos, hogy sokáig lesz ebben a testhelyzetben. Aztán mikor egy pillanatra eltűntek a keresőből a többiek, akkor exponáltam.

Battle lost

7. Jump

Ez egy amolyan "mindenki megcsinálja" kép és igazából semmi extra nincsen benne. Ettől függetlenül sikerült a korábbi terveimhez nagyon közeli végeredményt kapnom. A képen húgom látható.

Jump/Ugrás

8. Korlát Zürichben

Egy volt munkatársamat látogattam meg a nyáron Svájcban és akkor készült ez a kép. Amikor megláttam a korlátot, tudtam, hogy ezt szeretném megcsinálni halszemmel. Azért szeretem, mert mindig felidézi bennem azt a pár napos kirándulást, és mert a halszemmel sikerült a formákat kiemelni és érdekes hatást elérni.

Lépcső absztrakt/Stairway abstract

9. St. Hubertus galéria, Brüsszel

Munkaügyben jártam Brüsszelben szeptemberben. Sokat dolgoztunk, de az utolsó napon még volt annyi időm, hogy a pár nappal korábban futólag (és fényképezőgép nélkül) látott galériát lefotózzam. Miután megláttam csak az járt a fejemben, hogy milyen jól lehet a hosszú galériát fotózni halszemmel és hogy ezt feltétlenül meg kell csinálnom. Örültem, hogy pont olyan volt a keresőben, mint ahogyan megálmodtam.

St. Hubertus Gallery, Brussels

10. Karády részlet

Volt barátnőm, Ági ötlete volt, hogy csináljunk pár olyan képet, amin Karády Katalint idézzük meg. Ez a kép a sok utómunka és a merész vágás ellenére kedves kép számomra. A hátulról jövő élfényt egy olcsó asztali lámpával oldottam meg.

Karády részlet

11. Boldogok

Ehhez a fotóhoz szintén egy jó adag szerencse kellett. A koncepció az volt, hogy kiemelem azt, hogy milyen boldogok a kutyás felvonuláson résztvevők, és erre pont az ellenkezőjét láthatjuk a képen. Érdekes módon szinte az összes arc komor, pedig egy kutyás felvonuláson az emberek általában vidámak. Talán ez lenne a valóság?
Ha küldtem volna be fotót a sajtófotó pályázatra, akkor ez lett volna az. De nem küldtem.

Boldogok/They are happy

12. Wall-E

Bár sokaknak vannak metrós képei, mindenképpen szerettem volna halszemes metrós képeket. Egy ilyen fotózáson készült Wall-E is, akiről születése pillanatában még nem tudtam, hogy ő valójában Wall-E. Sőt azt sem tudtam ki az a Wall-E. Az eredeti címe a képnek A lény volt, de egy kedves fotós kolléga, Hoszi felhívta a figyelmemet a hasonlóságra. Ezúton is köszönet érte!



13. Györgyi

Ez a kép csak egyszerűen tetszik. A világítás nem az én érdemem, én csak komponáltam és utómunkáztam. Mégis valahogy egy "szeretem kép" lett belőle. Persze lehet, hogy csak a lány szépsége fogott meg.

Györgyi

+1. Körte csere

Ráadásképp egy kis kínzás, amin saját magamat fotóztam le egy képzeletbeli villanykörtecserélős hadművelet közben. Ez meg azért kedves kép, mert régóta terveztem és sokadjára sikerült úgy kivitelezni, ahogy először elképzeltem. Szóval sokat tanultam belőle.

(Kemény) férfi munka :)

Persze ezen kívül még van sok olyan kép, amit szeretek, de talán ezek a leginkább kedvencek. Ezalatt nem azt értem, hogy fotográfiailag tökéletesek lennének, mert nem azok, sőt mindegyiknek ismerem a hibáit, de ez most nem arról szól. Nekem ilyen volt 2008.

Mutassátok meg Ti is 2008-as kedvenc képeiteket!

Nektek milyen volt 2008? Ha van bologotok, akkor írjatok egy hasonló postot és dobjatok ide a kommentek közé egy linket! Ha nincs akkor jöhetnek képekre mutató linkek és kommentben a leírások!


Nézzétek meg a többiek képeit is!

Úgy gondoltam, hogy aki beszáll a játékba, és idejét nem sajnálva összeszedi 2008-as kedvenc képeit, annak közvetlen linket adok a bejegyzésére innét a lap aljáról. Így nem kell majd a kommentek között bogarászni és az RSS feed olvasóihoz is eljut az információ.

Szasz 2008-as gyűjteménye
Attila 2008-as képei

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igazán impozánsak ezek a fotók. Nekem személy szerint Az elvesztett csata a kedvencem. Nagyon jól elkapott pillanat.
Bátorkodtam én is készíteni egy összeállítást saját 2008-as kedvenceimből.
http://kerberosz.freeblog.hu/archives/2009/01/14/2008_az_en_szemszogembol/

voidcontext írta...

Üdv!

Jó kis válogatás... 'A csapat', és a 'Wall-E' című képekért külön gratu jár... :)

Unknown írta...

Én is feltettem néhány képet:

http://kormondi.wordpress.com/

Akos Kiss írta...

voidcontext: köszönöm! :)

Attila: örlök, hogy csatlakoztál, kitettem a linket neked is! ;)

Unknown írta...

Köszi :) Nagyon jó a blogod, meg a képeid is, nekem is az amerikai focis képeid tetszenek a legjobban, de a többi is profi.

Miska írta...

Helló!
Már jó ideje lesem a blogodat, tényleg nagyon jók a képeid, és sok hasznosat lehet innen ellesni!:)
Na és ez a mostani válogatás is nagyon ott van!Gratu!

Akos Kiss írta...

Miska: köszönöm szépen! :) Igazán örülök, ha hasznosak érzed az oldalt. Igyekszem továbbra is olyan dolgokról írni, amik érdekelhetik a fotózás iránt érdeklődőket.

Névtelen írta...

Ez a körtés nagyon jó ötlet, hogy jutott ilyen eszedbe? :)

Névtelen írta...

További kedvenceim:
Kerékvilág
Az elveszett csata
Wall-E

Akos Kiss írta...

Birdie: Még egy játékkal kezdődött az egész, amit az egyik flickr csoportban indítottak. A feladvány a dió volt. Erre készítettem el az iDIÓta perspektíva című képemet, ami a diótörést a dió perspektívájából mutatja be. Ezután jött az ötlet, hogy más tárgyak szemszögéből is bemutassam a világot. :) Ez éppen tanulás közben ugrott be. Képzelheted mennyire tudtam utána tanulni. :D

A perspektívás sorozat többi részét itt tudod megnézni: http://flickr.com/photos/akoskiss/tags/perspekt%C3%ADva/

És örülök, hogy van pár kép, ami tetszik, mert akkor már megérte elkészíteni őket. :)

Szasz írta...

Kedves Ákos!
Most visszanéztem ezt a bejegyzést nosztalgiából és még mindig ütősnek tartom a képeket. 2010 elején is jártam itt, remélve, hogy folytatod a megkezdett hagyományt és a 2009-es évről is készítesz összefoglalót. Szomorúan tapasztaltam, hogy nem így történt. Miután pedig írtad, hogy rengeteg munka szakadt a nyakadba, egy 2010-es válogatást már alig-alig reméltem.
Engedelmeddel én viszem tovább a dolgot a blogomban, mert 2009-ről és 2010-ről is készítettem fényképes visszatekintőt.
A 2010-es itt van, ha kíváncsi vagy hogyan látta egy pécsi az EKF évet. Persze azért más témájú képek is vannak a válogatásban. :)

Üdv és szép fényeket 2011-re!
Szabolcs

Szasz írta...

Kedves Ákos!
Visszanéztem ezt a bejegyzést nosztalgiából és még mindig nagyon tetszenek ezek a képek. Tavaly január elején kíváncsian olvastam a blogod, hátha találok a 2009-es évről is visszatekintést. Legnagyobb bánatomra ez nem így lett. Most pedig, hogy írtad mennyi tennivaló szakadt a nyakadba, csak félve reméltem egy 2010-es összefoglalót. Engedelmeddel én tovább vittem a "hagyományt" a blogomban és mind a 2009-es, mind a 2010-es évről készítettem fényképes visszatekintést. Ez utóbbit megnézheted itt. Ha érdekel hogyan látta egy pécsi az EKF évet. Persze azért más témájú képek is vannak a válogatásban! :)

Üdv és szép fényeket 2011-re!
Szabolcs

Akos Kiss írta...

Szia Szabolcs!

Köszönöm szépen a kommentedet! Sajnos a 2011-es évben elég kevés időm jutott a fotózásra, így hasonló válogatást nem is tudok összeállítani.

Örülök, hogy te elkészítetted a 2010-es évi válogatásodat, örömmel néztem végig a képeidet!

Meglátjuk, mit hoz a 2011 és talán év végén hasonló válogatást tudok majd összeállítani.

Szép fényeket neked is és köszi még egyszer a hozzászólásodat!

Ákos

Névtelen írta...

Nagyon jó a kép a "Györgyi"-ről....
használja is néhány Bács Megye-i skizofrén! :D
http://www.facebook.com/krassovics

Akos Kiss írta...

Köszönöm, hogy szóltál!