Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. március 24., kedd

Világítási alapismeretek magyarul

A minap kaptam egy levelet Radványi Tibortól (BusinessPhoto), hogy elkészültek a Strobist Lighting 101 című, a világítás alapjait bemutató oktatóanyag magyar verziójával.

Az eredeti angol nyelvű verzió, melyet David Hobby a strobist.com blog készítője jegyez, nagy népszerűségnek örvend a fotózás szerelmesei körében. David leginkább a kamerán kívüli (un. off-camera) vakuzás híve, így maga a mű is erre összpontosít. Az igazi strobist (ezt a szót leginkább David kapcsán szokás használni) számos rendszervakuval oldja meg a téma bevilágítását. Ennek számos előnye van, hiszen a rendszervakuk viszonylag kis helyet foglalnak, és nagy mobilitást biztosítanak. Ebből adódóan szinte bárhol és bármikor bevethetőek, áruk pedig csupán töredéke a stúdiókban használt vakuknak (persze azért nem csak előnyök vannak - A Szerk.).
A David által vezetett strobist.com (vagy strobist.blogspot.com) köré jelentős méretű közösség épült, és ma már szinte "ciki" nem ismerni, hogy mi az a strobist. A most elkészült fordítás azokat célozza meg, akik eddig a nyelvi nehézségek miatt nem tudtak bekapcsolódni ebbe a közösségbe.

A magyar verzió a Strobist Világítási ABC nevet kapta és itt érhető el.

Köszönjük a magyar fordítócsapat munkáját!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönet érte a szerzőnek, a fordítóknak, meg Neked is.

gollum

Névtelen írta...

Ugyanezen gondolkodom mar regota, de en tobb fantaziat latnek egy "kozossegi" podcastban - Skype-on remekul megoldhato hogy a vilag tobb sarkabol tudjunk beszelgetni egy-egy temarol, sok szemszogbol. Egy ilyesmiben szivesen resztvennek.

Névtelen írta...

Oppsz ez a podcast-dologhoz ment volna, elcsesztem, bocs.

Akos Kiss írta...

Guczo: azt sem tartom rossz ötletnek, bár az egy kicsit kevésbé kontrollálható és technikai rész is érzékenyebb a hibákra. Konkrétan engem a Bert Stephani és Pieter Van Impe belga fotósok podcast-je ihletett meg, amit egyébként a www.squeezethelime.com oldalon lehet megtalálni. Valami ahhoz hasonló (de nem teljesen olyan) dolgot szeretnék.
Tehát egy mini stúdióba beülni ketten-hárman adásmenettel, vendéggel és csinálni egy egy órás rádióadást a fotózásról.

Névtelen írta...

Azert a LIME-nal vannak jobbak is (engem speciel irrital a stilusuk). A Focus Ring-ben pl. 3-4 foldreszen ulnek a kozremukodok..

Andor írta...

hasznos link, köszi!

Névtelen írta...

Köszi a linket!