Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. március 6., péntek

FAQ

Ez egy folyamatosan frissülő bejegyzés lesz, amiben a legtöbbet nekem szegezett kérdésekre fogom megadni a választ. Éppen ezért a menüben is elhelyezek rá egy linket.

Peleng

K: Hol lehet ilyet beszerezni?
V: Nos, sajnos Magyarországon elég nehéz ráakadni. Ha meg is hirdeti valaki, akkor az percek alatt elkel (én is ilyen szerencsés módon jutottam hozzá az enyémhez). Érdemes megpróbálkozni az E-bay-jel, mert ott szinte mindig akad eladó példány.

K: Milyen gépekre lehet csatlakoztatni?
V: Eredetileg M42 csatlakozással rendelkezik, ezért átalakító szükséges a használatához. Ez szinte bármelyik ma használatos DSLR géphez kapható. (Hallottam már a Pelengnek Nikon és Canon bajonettes verziójáról is.)

K: Ha ez manuális objektív, akkor hogyan kell használni digitális vázon?
V: A manuális objektíveknél a blende és az élesség is kézzel állítandó. A blendét egy gyűrű forgatásával lehet állítani. Ez nagyon hasonló ahhoz, mintha a vázon állítanánk, azonban a fókuszálásba beleszólhat, hiszen a mostani objektíveknél a blende fókuszáláskor teljesen nyitva van, csupán exponálás előtt állítódik be a korábban meghatározott érték. A manuális objektíveknél ezzel szemben a kereső pl. f8-on sokkal sötétebb, mint nyitott állásban. A fókuszálás önmagában nem sarkalatos probléma a Peleng esetében, hiszen a kis gyújtótávolság garantálja a nagy mélységélességet, így kis pontatlanság esetén is éles képet kapunk. Nikon gépeken, ha jól tudom, van élesség-visszajelzés, míg Canon vázakon a fénymérés működik.

Még több infó a Pelengről.


Villanjkörte

K: Hogyan lehet elsütni?
V: Szinkronkábellel vagy másik vakuval. A mester vakunak (ami elsüti) tudnia kell a full manuális módot. TTL üzemmódú vakuval nem fog működni (lásd következő pont).

K: Miért nem látszik a képen, ha elsült?
V: Valószínűleg olyan vakuval próbáltad elsütni, aminek van elővillanása (még ha nem is látszik). TTL módban például van egy mérőfény a rendes villanás előtt, ami elsüti a Villanjkörtét, így mire exponálsz, az már nem világít.

K: Mennyire használható?
V: Nyilván az árából is látszik, hogy ez csupán azoknak lesz megoldás, akiknél nem cél a stúdió minőségű megvilágítás. A Villanjkörte egy játékszer, de annak nagyon jó. A fényereje nem állítható, ezért kevésbé lehet kreatívan felhasználni. A fényerőt módosíthatjuk a távolság változtatásával, vagy pauszpapírral. A távolság változástatásával azonban az árnyékok keménysége is változik. Ezek miatt leginkább tárgyfotóhoz ajánlanám. Portréhoz, divatfotóhoz csak türelmes modellel érdemes nekikezdeni.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!

Milyen cimre lehet neked emailt kuldeni? Sehol sem talalok kontaktot...

Udv,

errorka (errorka@objektivek.hu)

Névtelen írta...

Szia!
Én sem találom az emailed... szeretném elkérni ha lehet. (hernadimate kukac gmail.com)
Köszi! Máté

Akos Kiss írta...

Nevem magyarul kukac gmail.