Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2011. október 26., szerda

5D Mark II tapasztalatok - az első 4 hét

Lassan 4 hete van meg az 5D Mark II, ami alatt sikerült belerakni az első 4000 expozíciót. Egy 4 évvel ezelőtti belépőszintű vázról, a 400D-ről váltottam (de sok a 4-es! :) ), így eléggé sok dolog furcsa volt kezdetben az új gépen.

Pár tapasztalat pontokba szedve:

  • Eddig azt vallottam, hogy a 10 megapixeles érzékelő bőven elegendő (ami tulajdonképpen igaz is), de egy jókora vágás után megnyugtató, ha még mindig 10-12 vagy még több megapixellel gazdálkodhatok.
  • Ebben a 4 hétben 3 fotózásomon is kellett használnom ISO 1600 feletti érzékenységet, ami a korábbi gépemen nem volt lehetséges. Ami jó dolog, hogy még az ISO 2000 vagy éppen a 3200 sem zavaróan zajos. HD felbontású sliedshow-hoz méretezett fotóknál szinte észrevehetetlen.
  • 1/3-ad fényértékenként állítható ISO. Remek dolog! A régi váz csak 1 FÉ lépésekkel tudott ISO-t állítani.
  • A vásárlás előtt sokat gondolkoztam rajta, hogy jobb lenne-e nekem a 7D. Mostanra bebizonyosodott, hogy az 5D nekem jobb választás volt: a gyors sorozatlövést eddig sem használtam, így a 4 fps bőségesen elegendő, és nagyon jó dolog a már korábban is említett magas ISO melletti kevés zaj, amit rendszerint ki is használok. A fókuszrendszert kicsit sajnálom, de egyelőre nem ütköztem a mostani gép korlátaiba. A vakukioldás is jó lenne, bár jelenleg azt sem használnám ki.
  • Az objektív cseréket még szokni kell, mert a 400D-nél megszokott fogással sikerül néha eltekerni az 5D programtárcsáját (a régi gépen pont a túloldalon volt a tárcsa).
  • Nagyon hasznos a teljes méretű megjelenítésnél a kiégett részek jelzése (400D csak a hisztogrammal együtt tudta kirajzolni, de akkor a lejátszott fotó túl kicsi volt).
  • Kihasználom az újabb gépekben már meglévő vázról történő vakubeállítást és jól jött, hogy a vakumat tudom használni AF segédfényhez villanás nélkül is.
  • Ergonómia: nagyon jó az 5D fogása és kereső nagy mérete is tetszik, mert látom rajta, hogy hol az élesség.
  • Live view: nekem újdonság, mert korábban nem volt. Tetszik, használtam már párszor.
  • A RAW fájlok szemtelenül sok helyet foglalnak. Kell a 16GB-os kártya hozzá, sőt nem árt ha van tartalék kártya az embernél. No, meg rengeteg háttértár a fotók feldolgozásához és tárolásához. Az is elég jól megfigyelhető, hogy ezekkel a fájlokkal már szemlátomást többet vacakol a számítógépem.
  • Kijelző: nagy előrelépés a korábbi géphez képest. Végre látom, hogy mi éles. :)
  • A tárcsákat szokni kell: Av módban és M módban különböző tárcsákkal kell állítani a blendét. Ez egyelőre még zavaró, gyakran eltévesztem.
  • Nagylátó: végre van nagylátóm anélkül, hogy új obit kellett volna vennem. A 24mm már teljesen használható, nem is vágyok többre. A 35mm f2 obim új értelmet nyert. Rengeteget használom az 5D-vel, nagyon szerethető látószöget ad.
  • Tele: nem érzem a hiányát. 200mm a legnagyobb gyutáv, amit össze tudok hozni, de nem érzem, hogy nagy visszalépés lenne a 400D-n tapasztalt 1.6*200mm-hez képest. Sőt, összességében a 70-200 f2.8L obim megtáltosodott. Sosem csinált még ilyen szép képeket, mint az 5D-n.
  • Halszem: sajnos a Peleng 8mm-es obim ezen a vázon egyszerűen "nem él". Az crop vázon mutatja meg igazán, amit tud.
  • Akku: nagyon sokáig bírja és rettentően hasznos a töltöttség pontos visszajelzése. Viszont drága a gyári pótakku hozzá, amit sajnos nem lehet kihagyni a játékból.
  • Expóhang: szerintem a 400D sivító expóhangja sokkal fényképezőgépesebb, mint az 5D "klapp-klapp" hangja. :) Cserébe sokkal csendesebben dolgozik, így kevésbé zavaró egy szertartáson.
  • Méret: Nyaralásra a 400D jobb. :) Viszont a fogása sokkal kényelmesebb az 5D-nek.
  • Képek törlése: az összes képet már csak menübe mászva tudom egyszerre törölni. A 400D-nél a törlésnél volt egy olyan lehetőség, hogy az összeset törlöm, majd rákérdezett, hogy biztos vagyok-e a dolgomban, és mehetett a móka. Itt a törlésnél csak 1 képet tudok az örök bitmezőkre küldeni. Értem én, hogy ez direkt van így, meggátolva, hogy figyelmetlenségből egy teljes fotózás anyagát idő előtt megsemmisítse az ember, de még szokni kell a menüben kavarást.
Látható, hogy sok dologban különbözik a két gép, és ha az ember közel 4 évet lehúz egy vázzal, akkor eltart egy darabig, amíg megszokja az újat. Persze, abszolút nem panaszkodni akarok, hiszen az 5D Mark II egy igazán remek fényképezőgép, még akkor is, ha lassan érik a generációváltás.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

El nem tudom mondani, hogy az AF micro miatt hogy utállak, így látatlanban is... :D A viccet félretéve egy nagyon jó ötlete volt a Canonnak, hogy beletette, tehette volna a Mark I-be is... Most nem lenne ez a hercehurca. Mindegy.

A fogása nem tudom, mennyire más, mint az I-esnek, de úgy emlékszem, hogy nem igazán volt bajom anno a Mark II.-essel ilyen téren. Vettem egy markolatot, na azzal istenkirály, nehéz, stabilan tartható, önvédelmi fegyvernek minősülő darab lett belőle. :D Csak kár, hogy a gumírozása nem a Nikoné, és hogy a markolat szögletes egy kicsit. De a fogása nagyon jó lett tőle. Nem tudom, hogy neked mekkora a tenyered, szerintem érdemes kipróbálni markolattal. Igaz, nekem viszonylag nagy tenyerem van, mégsem csúszott le a markolatról a kisujjam, viszont valamelyik nap "pucéron" fogtam meg a vázat, hááát... Hiányzott nagyon, hogy levegősen legyenek az ujjaim egymás alatt, a gripet fogva.

A megapixel jó, ha sok, tudod, nem a gép a lényeg, hanem a megapixel. ;D

A zaj miatt irigyellek kicsit, bár volt, hogy használtam a kiterjesztettet (3200) és gyönyörűen meg lehetett szűrni Neat Image-el.

Hogy a gyutáv az már a valós... Ne tudd meg, lelki beteg vagyok, amiért nem tudom használni az 50-est. A 29 egy jó, egyedi látószög, de nem jó mindenhez. Az 50 viszont mindent visz nálam, amikor croppon használom, hirtelen nem tudom, hogy mivan, mert nem azt látom a keresőben, amit fél szemmel. Szal nagyon jó a full frém, semmi pénzért nem váltanék vissza cropra. Max ha 1D-t vágnának hozzám. :D De akkor más inkább 1Ds :D

Én is valamelyik napra élesítem majd ki a beszámolómat, most 21.-én múlt egy hónapja, hogy megvan az 5D. Gyújtok is egy gyertyát. :oD

Továbbra is sok "boldogságot" a vázhoz. :))

Akos Kiss írta...

Az 5D-hez nekem valahogy nem hiányzik a markolat, pedig nekem sincs kicsi kezem. Ráadásul így is elég nehéz már egész napos fotózásokhoz. :)

Használd te is egészséggel az 5D-t és éljen a full frame! :)

Unknown írta...

Hát... Tény, hogy nehéz. Főleg egy súlyosabb optikával. Épp tegnap mértem le, a táskám majdnem 2 kiló, és nincs benne sok minden. A váz a markolattal, rajta a 50/1.8, két akksi a markolatban, plusz egy pót, lenspen, mikroszálas kendő nagyritkán a pentacon 29/2.8. Az dob még rajta 40 dekát majdnem. És húzza a vállam rendesen. De az is tény, hogy az 1/10-et is kitartom markolattal, nélküle az 1/13 is olyan, hogy vagy-vagy.

jaja, éljen a FF! :D


(egyébként ha van kedved, összefuthatunk valamikor mostanság)

KTobi írta...

Videózással mi a tapasztalat? Mennyire szabályozható? Manuál fókusz, azt gondolom. A záridő és a blende szabályozható felvétel közben? Vagy csak felvétel indítása előtt.