Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2011. október 21., péntek

Ezért ne vegyetek olcsó UV szűrőt

Eddig kétszer jártam meg olcsó UV szűrővel. 3 éve egy Hama UV szűrőt vettem a Sigma 17-70-re és sok gondom akadt a becsillanásokkal, mire rájöttem, hogy a szűrő volt a ludas. Tavaly pedig vettem egy Canon 35mm f2 objektívet és rátettem a korábban tönkrement 50mm f1.8 II objektívre vett 52mm-es Soligor szűrőt. Ezzel is problémák voltak, de sokáig nem értettem, hogy a fényforrások miért jelennek meg a képen szellemként, ezzel teljesen tönkrevágva a képet. 


Az alábbi videón a Soligor 52mm-es szűrő által okozott becsillanásokat láthatjátok.


Tanulság: ne vegyetek olcsó UV-t, még akkor sem, ha csak a fizikai behatások ellen akarjátok védeni a frontlencsét.

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Hm. Nézd a jó oldalát. Nem kell szellemeket effektezni. :D

... és ezt egyáltalán kiengedi valaki a polcokra. Az vajon mennyire ért az optikához, aki ezt a szűrőt "tervezte"?

Unknown írta...

Sajnos csak alátámasztani tudom. A probléma az, hogy én ezzel már csak az utómunka során találkoztam és először nem is tudtam elképzelni, hogy mi lehet az az izé. Ha összeszámolom, hogy mennyi időbe telt, mire a PS-sel kiszedtem, akkor lehet, hogy olcsóbb lett volna a drágább UV szűrő...

fonagytom írta...

Akkor milyet (márkát)érdemes venni?

Unknown írta...

A professzionális fotográfusok Hama gyártmányú UV szűrőt használnak, mert attól lesz szép a fotó. - Hangzott el előadáson a mondat. ... :D

Hoya, nálam legalábbis ez az egyetlen egy, amit felteszek és majd akitől veszek szűrőt. Bármilyet. Nekik is saját üveggyáruk van, mint a Nikonnak és a Canonnak, tőlük is érdemes venni szűrőt.

Akos Kiss írta...

Ami eddig nekem bevállt:
Hoya HMC
Kenko Pro1 Digital

Gabor írta...

A teszt hitelesebb lett volna, ha vagy egy jó minőségű szűrővel demonstrálod a különbséget, vagy amellett agitálsz, hogy ne is rakjunk fel szűrőt, ha nem épp arra van szükségünk a felvételhez.

Akos Kiss írta...

@Gábor: jogos, amit mondasz.

KTobi írta...

Hoya HMC UV(c) becsillan. Az UV(o) lehet, hogy jó. Ezzel sajnos megjártam. A táskában bent lesz, de nem az objektíven. Szobában semmi értelme.

Akos Kiss írta...

KTobi: Én is egyre kevésbé vagyok híve bármilyen UV szűrőnek.