Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. november 15., szombat

Változó világ

Blogszájfel (a blogszemle analógiájára – tudom, szóviccrendőrség…)

Egy érdekes kérdést feszeget Szabolcs (Pihe) a blogján. A fotózás jelenlegi helyzetéről beszélgetett egy kanadai hivatásos fotóssal. Szóba került a mai fotósok helyzete, a fotós társadalom szintjei, az utóbbi időben ugrásszerűen megnövekedett amatőrök tábora és az ezzel kapcsolatos aggodalmak, valamint előkerült az örök érvényű igazság, miszerint a jó fotós legnagyobb erénye a szerénység.

Ezeknek a kérdéseknek egy részére próbálok reagálni ebben a postban.


Grafittis a Millenáris Parkban
Sigma 17-70mm, @28mm, F6.3, 1/500 , ISO 100

2,5dl vízhez öntsünk 50ml 10ml szörpöt

Úgy gondolom, hogy bár kétség kívül felhígult a fotós társadalom, de a technikai fejlődés és a digitális fényképezőgépek térhódítása rengeteg tehetséget hoztak a felszínre. Olyanokat, akik eddig a fotózás helyett otthon ültek és püfölték a számítógép billentyűzetét, TV-t néztek és hasonló „haszontalan”dolgokkal ütötték el az idejüket. Most pedig alkotnak, méghozzá jól. Sokan közülük sorozatban nyerik a fotópályázatokat és egyre jobb és igényesebb képeket készítenek. A magam részéről próbálom nem észrevenni az egyre több „hétvégi fotóst” és inkább igyekszem figyelemmel kísérni ezeknek a tehetséges amatőröknek a munkáját.

Legények a gáton

Sokszor ezen amatőrök nagyon nehéz helyzetbe hozzák a hivatásos fotósok egy részét, tipikusan a Szabolcs által említett 3. réteghez tartozó fotósokat. Hiszen ők azok, akik nem híresek, így nem tudják csupán a nevükkel eladni a képeiket. Nekik minden megbízásért keményen meg kell küzdeniük egymással és az egyre népesebb amatőrök táborával. De hogyan hozhat nehéz helyzetbe egy profi fotóst egy amatőr? Nos, nemcsak az amatőrök, de a sima hétvégi fotósok (vagy inkább az olcsó digitális gépek) is már sok munkát elvettek az utóbbi 10 évben a hivatásosaktól. Most pedig az egyre népesebb amatőr tábor kezd „hivatásosodni”. Ez alatt értem, hogy egyre több az alkalmi esküvői/családi fotós, akik egy nagy része az újdonsült, de tehetséges (vagy kevésbé tehetséges, de nagy önbizalommal rendelkező) amatőrökből kerül ki. Hogy ez jó e vagy rossz, azt nehéz megmondani, mert nézőpont kérdése a dolog. Az amatőrök és a megrendelők szemszögéből lehet akár (a kár) jó is, mert az amatőr pénzt keres, a megrendelő meg rendszerint olcsóbban jut hozzá a képekhez. Persze nem mindig a várt minőséget kapja. A hivatásos szemszögéből pedig egyértelműen rossz dolog, hiszen az amatőrök lenyomják az árakat és munkákat vesznek el az ezzel foglalkozók elől. Bár nem látok bele teljesen, de józanésszel gondolkozva úgy érzem, hogy ehhez az új helyzethez alkalmazkodniuk kell a hivatásosoknak. Versenyképesebb, kívánatosabb, minőségibb szolgáltatást kell nyújtaniuk a talpon maradáshoz. Ez pedig egyértelműen a megrendelőnek jó.

Negyvenkettő

De térjünk vissza az eredeti témára és nézzük, Szabolcs milyen kérdéseket szegez a post olvasóinak:

„Milyen ambícióitok vannak? Hová szeretnétek eljutni? Mi a célotok a fényképezéssel? Hová szerettetek volna eljutni, amikor megvettétek a gépet? Mi változott?”

Nos, a válaszokból kiderült, hogy a többség kedvtelésből fotózik, és egyáltalán nem tör profi fotós babérokra. Talán még az sem számít nagyon, hogy a többiekhez képest hol állunk, hiszen a lényeg, hogy a saját magunk által kitűzött célokat tudjuk elérni, érezzük jól magunkat és élvezzük a gomb lenyomását.

Ti hogy vagytok ezzel? Milyen fotósnak érzitek magatokat? Szeretnétek profik lenni? Szavazzatok!

(Az előző szavazás eredményeit itt tudjátok megnézni.)

6 megjegyzés:

eleven írta...

szavaztam is, úgy érzem írnom is kell mellé.
itt jön a képbe, hogy ki a profi?
mivel a fotózásból élek ezért a profit jelöltem be.
nem nagyképűségből, mert tudom hogy még nagyon-nagyon sokat kell tanulnom, sőt egész életem folyamán tanulni kell. új technikák, nézőpontok, különböző témák fotózása stb.
Én úgy kezdtem neki a fotózásnak, hogy én ebből szeretnék majd megélni, és most úgy néz ki hogy az elképzeléseim útján haladok

Névtelen írta...

Örülök a bejegyzésednek, Ákos, mert eszerint volt értelme írni a témáról. Tizennegyedik szavazóként érdekes volt látni, hogy én vagyok az első, aki az "amatőr vagyok, néha keresek pénzt" kategóriába tett szavazatot - ekkora lenne az űr az "amatőr vagyok, nem akarok pénzt keresni" és az "amatőr vagyok, pénzt akarok keresni" között?

Eleven, jó helyre ikszeltél. A "profi" kereseti kategória, erről Ákos írt nemrég, ám az, hogy valaki talpon tud maradni és meg tud élni fényképezésből, sejteti azt is, hogy nem ma kezdte és igen jól ismeri a szakterületét.

Mindezzel együtt nem akarok profi lenni. Két munkakörben dolgozom, van egy rakás végzettségem, a fényképezés az, ami kikapcsol. Havonta átlag egyszer van fotós munkám, ilyenkor igyekszem maximálisat kihozni magamból, de nem arra törekszem, hogy szépet csináljak, hanem hogy eladhatót -- ami szerintem esztétikus vagy érdekes, az megy a saját albumba, ami pedig a megrendelő számára fontos, az pedig a pénztárcába. Ilyen egyszerű. :o)

Névtelen írta...

Az elmúlt tizen-x évben az történt, hogy a hangsúly átkerült a terepről a dolgozószobába. Azt, hogy ez jó, vagy rossz, mindenki döntse el maga.

A digitális technika fotós-multiplikátor hatása kettős:
Egyrészt elképesztő számú fényképezőgép-tulajdonos jelenik meg a piacon, másrészt felszínre hozza az igazán jókat.

A feladat adott, meg kell keresni a megfelelő a csatornákat és befogadókat.

Sokan belebuktak a fejlődésbe, de azért ezek nagyrészt azok, akik a keresleti piacból éltek és későn eszméltek.

Pár év és autoHDR gépekkel minden point-and-click fotós képes lesz arra a minőségre, amit anno csak "profik" voltak képesek elérni.

Ezen a ponton már csak az az érdekes, hogy tudsz-e kiemelkedőt alkotni >> ötlet, látásmód terén.

Volt idő, mikor azt gondoltam, hogy ebből meg lehet élni, de már nincs ilyen ambícióm.

Akos Kiss írta...

Örülök, hogy ennyien kommenteztetek és szavaztatok. Szerintem tök érdekes erdmények jöttek ki.

eleven: szerintem teljesen jó helyre írtad magadat.

Pihe: :)

pé: "Ezen a ponton már csak az az érdekes, hogy tudsz-e kiemelkedőt alkotni >> ötlet, látásmód terén."
Ezzel maximálisan egyetértek. Ma már nem elég valamit korrektül lefotózni, kell bele valami plusz, ami kiemeli a tömegből a képet és a fotóst.

juice írta...

én is szavaztam "amatőr vagyok és néha vállalok pénzes melót is" de ez azért nehéz így, mert most olyan pénzes melót tudok csak szerezni, ami nem érdekel, mint téma (riporteri) viszont ha azt csinálhatnám ami tetszik, és ezért fizetnének is, és akkor úgy hívnának, hogy profi, akkor az akarnék lenni... vagy tudjátok mi leginkább? fotóművész... az olyan mint az amatőr, aki pénzt kap a hobbijáért, bár manapság egy művésznek ugyanúgy kell eladnia magát, mint egy hivatásos fotóhiénának... hát nem tudom hogyan alakul a dolog, én is úgy látom a helyzetet, mint ti

Ákos.. elsőre soha nem fogadja el a kódot ez a béna :)

Névtelen írta...

én valamikor a szenvedélyes amatőr vagyok, sosem fotoznék pénzért kategóriába solroltam magam.. amíg valaki el nem csalt esküvőt fényképezni, úgy, hogy ő videózott én meg fotóztam, ..izomlázam lett másnapra a fotózástól..életemben először! mindenesetre érdekes volt és jóleső érzés fotózással pénzt keresni..de nemhiszem h. ebből élnék meg valaha is...
..ja es eos20d meg eleg jo objekt1vekkell álltam neki..kompaktal nem mertem volna és most se merném..de láttam olyat aki mer!