Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. november 24., hétfő

Peleng utoljára

Felcsigázva

Hehe, azt hiszem sikerült valamit beindítanom a halszemes írásommal. :)
Mostanában nézegettem a blogom statisztikáit és egyre többen jönnek hozzám fórumokból a Peleng után érdeklődve. Sőt, mióta a halszemes poszt kint van, egyre több levelet is kapok a témában. Úgy tűnik sikerült felizgatni az embereket. :)

Nos, hogy ne maradjatok kérdések nélkül, összeszedtem a tapasztalataimat az obival.


Hazafelé
(M2 metrómegálló a Deák Ferenc téren)
Peleng 8mm/3.5,
F5.6, 1/15, ISO 400

Tekerem, csavarom

A Peleng 8mm-es halszem objektív eredetileg M42 bajonettel rendelkezik (bár halottam olyat is, hogy Canon illetve Nikon bajonettel is árulják). Ha csak M42-es bajonettel sikerül szereznünk, akkor sem kell elcsüggedni, mert M42 átalakító szinte az összes márkához létezik. Az átalakítókkal viszont érdemes vigyázni, mert nem mindegyikkel tudunk éles képeket csinálni. Sajnos erről én is csak ennyit tudok.

Manuális

Sokan félnek attól, hogy ez egy manuális objektív és, hogy azzal milyen nehéz lehet élességet állítani. Jelentem, 8mm-en baromi nagy a mélységélesség, így ettől nem kell félni. Elegendő nagyjából megtippelni a távolságot és az esetek 95%-ában az eredmény kielégítő.

A manuális blendétől meg azért nem kell megijedni, mert itt csak annyi a változás, hogy nem a vázon levő tárcsát tekeri az ember, hanem az objektív elején levőt. Szóval ez sem jelenthet problémát (főleg azoknak, akik amúgy is manuális módban fotóznak – akik meg nem, azoknak meg tessék megbarátkozni a manuális móddal).

Fénymérés. Sarkalatos pont lehet, mert e nélkül nehéz jól exponálni. Ami biztos, hogy Canon vázon ezzel nincsen probléma.

Miért szeretjük a Pelenget?

Először is valószínűleg az ára miatt, hiszen egy vadi új példányt külföldről be lehet szerezni mai áron kb. 80-85eFt-ért szállítással (ebbe a vám nincsen benne, de ha EU-n belülről jön, akkor ezzel nincs is probléma). Használtan viszont sajnos nagyon nehéz eladó példányra lelni. Ami azt illeti elég gyér a kínálat belőle Magyarországon. Ha van is, akkor sem lehet az árát igazán belőni, mert az eladó annyiért adja, amennyiért nem szégyelli. (Nagyjából 45-60eFt között lehet számolni vele.)
Persze még így is bőven olcsóbb, mint egy „modern” autófókuszos halszem.

A másik, ami vonzó az a képminősége. Na jó, ne várjunk minden hibától mentes képet, de arra számíthatunk, hogy ezzel lehet éles fotókat lőni. A széleken a CA jelentős tud lenni és még APS-C szenzorral is erősen vignettál (a sarkokban sötét ívek jelennek meg, ahol nincsen érdemi képrészlet). És hogy miért mondom erre, hogy ez olyan jó? Mert például a sokkal drágább Sigma 8mm-es halszem sem tud képminőségben jobbat. Bár kétségtelen, hogy ott van AF és a blendét a vázról lehet állítani.

Ami még baromi jó, hogy a kis gyújtótávolság miatt viszonylag hosszú záridőn is ki lehet tartani kézből az expót. Nekem pl. 1/10-en is sikerült több alkalommal értelmes képet készíteni.

A vignette eltűntetése nem túl nehéz művelet: az én cselem az, hogy a képet 4:3 arányban vágom. Ez alatt azt értem, hogy a rövidebb oldal hosszát megtartom és a hosszabbikból vágok, annyit, hogy a 4:3 arány kijöjjön. Ezzel a trükkel teljesen eltüntető a vignette.

Amire figyelni kell, hogy ne dőljön a képünk, mert a korrekcióval már értékes képrészleteket veszíthetünk.

Amiért annyira nem szeretjük

Becsillan. Sajnos a széleken nagyon hajlamos a becsillanásra. A közel 180 fokos látószög megnehezíti a dolgunkat abban, hogy a homorú felületű frontlencsén ne csillanjon meg egyetlen fényforrás sem.

Árnyék vagy a Nap. Nos, szintén a közel 180 fokos látószög egyenes következménye, hogy napsütéses időben vagy a Napot vagyunk kénytelenek a képre komponálni vagy saját árnyékunkat.

A fentebb már említett vignette és CA szintén a hátrányok közé sorolandó.

Nem a halszem teszi a képet


Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a 8mm-es gyújtótávolság kevésbé univerzális, mint bármilyen 24 és 150mm közötti objektív (csak mondtam 2 számot). És ami még fontos, hogy nem a halszem csinálja a jó képet, hanem a fotós. Tehát leginkább azok fognak majd vele igazán jó képeket csinálni, akik e nélkül is jó képeket csináltak. Ötletek nélkül ez sem több mint a kit objektív.

Na, ennyit a halszemről, most egy ideig nem lesz ilyen post. :)

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

én ebayen néztem, hát most nem éri meg rendelni :S

amúgy én azt hittem hogy ezt már nem gyártják (nem vagyok járatos a témában). aztán láttam ebayen hogy új... ez ugyanaz a masszív ruszki cucc?

mondjuk meglepődtem hogy a használt ilyen drága :S

Maci írta...

"Nem lesz több ilyen post..." :( Kár, pedig már annyira kezdtem élvezni. Már régóta töröm a fejem egy halszemobjektív beszerzésén. A Peleng mellett jónak mondják az MC Zenitar 16 mm f2,8-at is. Kb. hasonló áron van. Egy a baja, APS-C nem olyan "halszemes" a szorzó miatt.
Tényleg sikerült "felizgatnod" az embereket.

Baumgartner írta...

Maci: A Zenitar 16/2.8 részlettelenebb fotókat készít és nincs olyan éles képe se, mint a Pelengnek, viszont a Peleng meg, már-már túlkontrasztos képeket készít.Volt minkét obim régen, szerintem a Zenitar hulladék.

juice írta...

jó ez a peleng, én amúgy is szeretem a túlzott torzításokat meg az ilyen játékos fotókat, kreativitás meg persze ehhez is kell jól mondod

Akos Kiss írta...

Wad: azt nem tudom, hogy egy új példány mennyiben különbözik az enyémtől, de gyanítom, hogy nem sokban. A használtárán először én is meglepődtem, aztán megértettem, hogy miért. :)

Maci: most egy kicsit pihen a Pelenges téma mert már jól ízekre szedtük, de szíves válaszolok bármilyen kérdésre. A 16mm APS-Cszenzorhoz szerintem is kicsit sok halszemnek.

Röno: köszi a segítséget!

Juice: :)

nagy_szabolcs írta...

Hulladék? Nem tudom te mivel fotóztál Röno... :)
Egyébként meg néztétek már a Pelenget ff-en? Mert nem vagyok benne biztos hogy az a kör alakú izé tetszene. APS-C-n a Peleng a befutó, de Leica méreten közel sem... Amúgy a hasonló ár is tévedés, én pl 30ért vetem a Zenitart Budapesten...

Névtelen írta...

Szia, kb. 1 éve vagyok boldog tulajdonosa egy Peleng 8 mm halszemnek.
Félve vettem meg, gondolva nagyon korlátozott lesz a használata.
Nagyot csalódtam, mármint kellemes csalódás volt, azóta nem használok mást és el sem tudom képzelni, hogy mással fotózzak.
Itt megtekinthetőek a vele készült képeim.
http://trifoto.deviantart.com/gallery/#Peleng-8mm-fisheye

Csak azért írtam mert tetszik a kreativitásod, kevesen tudják kihasználni a halszem adta lehetőségeket.:)

Üdv.
Tridoto

Akos Kiss írta...

trifoto: megnéztem a képeidet és le vagyok nyágözve! Nagyon bejönnek! :)
Egyszer összefuthatnánk egy sörre a Pelengekkel. :)

xt198 írta...

Hali!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy honnan tudnék szerezni ilyen Peleng 8mm-es objektívet Nikon gépre?
Ötletem nincs hogy hol nézzem meg (külföldről meg még sose rendeltem, és olyan kártyám sincs ami lehetővé tenné..)

előre is köszi a választ :)

Akos Kiss írta...

xt198: Szia! Sajnos nekem is az egyetlen épkézláb ötletem az ebay-es megoldás lenne. :(

Tamás írta...

Add nekem a tied! :)

Névtelen írta...

Peleng 8mm / NIKON:

http://www.rugift.com/photocameras/peleng_fisheye_nikon_lens.htm

Ja, külföldön van.

Unknown írta...

Igaz régebbi bejegyzés, egy apróságra felhívnám mindenki figyelmét. Az M42 és a bajonett az két eltérő szabványcsatlakozás. Az M42 az menet méretét (is) jelöli. Egyszerre menetes és bajonettes nem lehet (az az adapter maximum).
Ha véletlen bemész a Soós fotóba ne nézzenek rád értetlenül. :)