Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. november 11., kedd

Szemtelen kompozíció


Épületek a Hercegprímás utcában
Peleng 8mm/3.5,
F8, 1/200, ISO 200

Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon mitől függ, hogy az ember melyik szemével komponálja a képet.

Először azt hittem, hogy ennek köze van ahhoz, hogy jobb vagy bal kezes vagyok e. Aztán azon gondolkoztam, hogy vajon miért van az, hogy jobb kezes vagyok, bal szemmel komponálok és a lőtéren a jobb szememmel célzok? Végül rájöttem, hogy a lőtéren a puskát nem tudom máshogyan fogni (mert jobb kezes vagyok), ezért lehetőségem sincsen bal szemmel célozni. Amit mégsem értek, hogy akkor miért bal szemmel komponálok? Sokkal régebb óta járok lőni, mint fotózok, így logikus lett volna, hogy jobb szemmel komponáljak. Valamiért mégsem.

Ha van köztetek valaki, aki tud erre okosat mondani, az ne fojtsa magába! :)

Ti hogyan komponáltok? Szavazzatok! :)

8 megjegyzés:

Baumgartner írta...

Ez egy olyan dolog, hogy én jobb kézzel írok, kis labdát, vagy követ, jobb kézzel dobok, de pl focilabdát mindig bal kézzel dobtam ki, mikor kapus voltam. Mi az, hogy jobb kézzel célzol? Ez nekem nem túl érthető. :))) Melyik kézben fogod a pisztolyt? Mert én a pisztolyt pl szintén bal kézben fogom, de a kést meg jobb kézben! Na erre varjál gombot! Jahh és a fociban bal lábas vagyok, de mikor bmx-eztem, ugrás közben, mindig a jobb lábam volt elől! :DDDD

Akos Kiss írta...

Röno: ŐŐŐ :) Akkor úgy tűnik nincsen erre logikus magyarázat. :D

Amúgy nem jobb kézzel célzok, hanem jobb szemmel. ;) A puskát a jobb vállgödörbe támasztom és a pisztolyt is jobb kézben fogom.

eleven írta...

biztos van rá neurológiai magyarázat is, de én inkább ugy gondolom hogy szokás kérdése.
Én jobb kezes vagyok és jobb szemmel komponálok (noha a jobb szemem rosszabb). Ezt is inkább azért mert így kényelmes, mert így az orrom nem nyomódik úgy a gépnek :)

Névtelen írta...

Én jobb szemmel komponálok, szerintem köze van ahhoz, hogy jobb kezes vagyok, illetve ahhoz is, hogy a jobb szemem jobb. mármint azzal jobban látok :) könnyen lehet, hogy sokmindentől függ, de az is előfordulhat, hogy ezekhez a dolgokhoz semmi köze, és ösztönös a dolog. szerintem hosszan lehetne erről beszélgetni :)

Névtelen írta...

Fel sem tűnt eddig, de most hogy mondod :) Bal kezes vagyok, bal szemmel komponálok.

juice írta...

Na én például jobbkezes vagyok teljes mértékben (Röno ezt nem is tudtam hogy te kétoldalas vagy, biztos a túlzott szimmetriád miatt ;) és amikor fotógép került a kezembe én ösztönösen jobbszemmel néztem bele és mindaddig így fotóztam, amíg el nem mentem fotózást tanulni tavaly, akkor már előjött a téma és azt gondoltam, hogy ez olyan dolog, mint a jobbkéz, tehát leszokni biztos nem lehet róla, de megpróbáltam és ma már balszemes vagyok, automatikusan oda emelem a gépet és már nem kell hunyorognom, mint régen :)

Akos Kiss írta...

Na, abban tényleg lehet valami, hogy kinek melyik szeme erősebb.

Amúgy egész sokan szavaztatok. Már látszik, hogy a többség jobb kezes és jobb szemmel komponál.

Névtelen írta...

jobb kezes vagyok, ballal komponálok, pedig a bal szemem a rosszabb (ráadásul gyenge az egyik izom). ösztönösen is kezdettől bal szemhez emeltem a gépet. ha a jobbhoz emelem, furcsán 'levegősnek' érzem az arcom, sok a szabad hely. ez isznyú hülyén hangzik, de nem tudom jobban. :)) lehet, pszichés: szeretek elbújni a gép mögé, azzal, hogy takar, véd is.