Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. május 7., szerda

Lapszűrő

Tegnap beruháztam egy Cokin szűrőrendszerbe. Ez azért jó, mert csomó fajta szűrőjük van és nem kell minden objektívre külön megvenni, mivel a tartókerethez viszonylag olcsón lehet venni átalakítót. A szűrők amúgy 82mm-es átmérőig bármilyen objektíven használhatóak. Én egy P120 szürke átmenetes és egy P125 dohány átmenetes szűrőt vettem. Persze ki kellett próbálni. Az ablakból. Megint. :)

Sigma 17-70mm, @48mm, F11, 1/200, ISO 800, exp +2
Szűrők: P120, P125


Volt ennél frankóbb is az átmenet szempontjából, csak azon nincsen madár.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia, nagyon szép a kép. én is egy hasonló rendszer beszerzésén gondolkozom. egy olyan kérdésem lenne, hogy csak olyan objektíveken hasnálható ahol az élességállítás nem jár a frontlencse elforgásával?

Akos Kiss írta...

Szia!

Szerintem olyan objektívnél, ahol a frontlencse forog nehézkes a használata. Mivel azonban a szűrőkeret is könnyedén forgatható megoldható a dolog, csak egy kicsit macerásabb, mert élességállítás után még a szűrőt is be kell állítani. Ezesetben leginkább állványos fotózáshoz használható. De ez csak magánvélemény, mert nem próbáltam még ilyen objektívvel. Ha érdekelnek még vele készült képek akkor ajánlom figyelmedbe az Athén IV. és Athén V. bejegyzéseket is. Nekem nagyon jók a tapasztalataim vele.

Üdv,
Ákos

voidcontext írta...

Üdv!

Tervezek én is egy Cokin szűrő rendszerbe beruházni... De egy picit el vagyok kavarodva... Tegyük fel, hogy egy sima nd8-as szűrőt akarok használni. Ebben az esetben a szűrőtartón (BP-700A), és magán a szűrőlapon kívül kell-e még valami kiegészítő, hogy fel lehessen tenni az obira?

Előre is köszönöm:
voidcontext

Akos Kiss írta...

Szia!

Kell egy adaptergyűrű, ami az objektíved szűrő menetébe csavarható. A tartó keretet ez fogja tartani, e nélkül sajnos nem tudod használni, és csak ezután jöhet a lapszűrő. Ez a 3 dolog, ami a minimális használathoz szükségeltetik.

voidcontext írta...

Köszönöm az infót!