Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

2008. május 11., vasárnap

Késő tavaszi napfürdő

Valami virágzik. De az is lehet, hogy nem virágzik, csak szöszözik. :)

Ma elmentem egy órára bicajozni és mikor jöttem haza, pont a lemenő nap volt velem szemben. Gyönyörű ellenfényt adott a virágzó és a még le nem kaszált gazoknak. Bántam is hogy nem volt nálam a gépem. Viszont siettem haza, mert a környékünkön valami fa (?) virágzik (szöszözik) és a szöszöket is gyönyörűen megfestette. Szerettem volna egy szép naplementés, szöszös képet, de a kromatikus aberráció közbelépett. Már megint. (Kromatikus aberráció: lila és zöld izék a becsillanások körül. Rendszerint az olcsóbb objektíveknél tapasztalható, nem kívánatos jelenség. - A szerk.)

A telémhez nincsen napellenző, így egy A4-est tettem rá befőttes gumival. Nem mondom, hogy túl sokat ért, de legalább nem kézzel kellett árnyékolni. De azt hiszem sejtem, hogy miért fekete színű az összes napellenző. :)

Canon EF 75-300, @300mm, F5.6, 1/1600, ISO 100

A képen egyébként nem az látható, hogy marha koszos objektívvel kezdtem el fotózni, hanem a közelebbi szöszök így kenődtek szét, kicsit bokeh hatást keltve. (Bokeh: szétkenődött, vagyis fókuszon kívüli csillanás. - A szerk.) De ugye ez a rosszfajta bokeh, amikor a széle éles és a közepe lágy. Így piszoknak látszik. A szép az lett volna, ha pont a széle a lágy. De ha jobban megnézitek ezekbe (is) beleaberrált a 70-300mm-es Canon tele.

Tudom, nem harmadoltam, lehett volna a fókusz máshol is és talán a mélységgel is lehetett volna játszani. Ez van. ;)

Ja, és megint az ablakból. :)

(Nagy méretben látszik igazán, bár élőben jobb volt. Klikk a képre!)

Nincsenek megjegyzések: