Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2010. július 24., szombat

Panorámázni jó!

A rendszeres olvasóimnak már valószínűleg feltűnt, hogy a fotózásban (is) kicsit inkább technikai csávó vagyok. Mindig rákattanok valamilyen technikai szempontból érdekes témára és annak mentén készítek fotókat. Ilyen volt korábban a rendszervakus világítás, a time-lapse videók, az új őrület pedig a panorámafotózás.


Persze, hozzá kell tennem, hogy azok a képeim, amik jobbak, nem ezekből a technikai kísérletezésekből kerülnek ki. :) Valószínűleg ezzel elterelem a figyelmemet a tényleg értékes dolgokról, de nem bánom, mert kísérletezni nagyon szeretek. Így maradnak a középszerű (vagy még gyengébb :) ) fotók, amik azért legalább számomra érdekesen készültek el. :)

The view from the Elisabeth Tower

A múlt hétvégén egy volt kollégámék családi vállalkozásban üzemeltetett strandját fotóztam, ahol többek között panorámaképeket is készítettem. Ekkor kattantam rá nagyon erre a témára, hiszen rá kellett döbbennem, hogy az Adobe PhotoShop CS5-ben (amit partnerünk, a szoftver.hu jóvoltából a Fényérték jogtisztán használhat - ezúton is köszönet érte!) a Photomerge nevű funkció sokat fejlődött és jó alapanyagból pár kattintással hihetetlen eredményeket produkál. Értem ezalatt, hogy le tudtam fotózni egy strandot tele emberekkel és pár kattintással úgy összefűzni, hogy az emberek nincsenek szétszakadva és nem szerepelnek 1-nél többször a képeken (sajnos még nem tudom, hogy publikálhatom-e a fotót). Avagy egy bonyolultnak mondható képsorozatot mindenféle igazgatás nélkül percek alatt összeraktam. Mindezt elsőre. Mivel ez az eszköz sokat dobott a kísérletezős kedvemen, ma a családi kiránduláson a kompakt gépemmel is kipróbáltam, hogy mit lehet kihozni a dologból. A végeredmény végül egy teljesen átlagos, mondhatni unalmas panorámakép lett (lásd fent), de ez nem ront a kedvemen. Panorámázni jó! :)

Persze, aki erre adja a fejét, az készüljön fel arra, hogy a panorámaképekhez erős számítógépre is szükség van. Az én legdurvább képem vágás után 76 megapixeles lett, ami eléggé feladta a leckét a Core i5 processzoros 4GB RAM-mal ellátott gépemnek.

A hogyanról nemsokára a Fényértéken kaptok bővebb információt. ;)

5 megjegyzés:

dobisan írta...

360-as panoráma? :) Az is egy jó dolog. :) Főleg ha QT-s vagy flash-es forgatható környezetbe van téve. pláne ha full 360-as gömb alakú. :D De ez talán már túl sok szöszmötölést igényelne. Biztos nem olyan egyszerű összerakni mint egy sima panorámát.

dobisan írta...

Jah meg jut eszembe: nagyon tetszik az a fehérebb felhő a képen. Elnézést a dupla hozzászólásért de nem találtam hol lehetne az előzőt szerkesztenem. :/

Takoca írta...

Nagyon szép lett!

ps-ben ismered az export/zoomify-t?
Próbáld ki!

A gép megizzasztását viszont nem értem: pont a héten teszteltem én is egy i5+4giga+win7 32 kombót. 160képet fűztem tiff-be, és 70 perc alatt végzett. Igaz nem PS-t használok erre.

(a célzást meg értem.....már ha még nekem szól :) )

Unknown írta...

Miazhogy jó!
A legjomm buli!:)
Nagyon szeretem a panorámákat, bár van még mit tanulnom,.
Én a Hugin nevű free progit használom, bevált!:)

Akos Kiss írta...

Takoca: Köszi! :) Nem használtam még az export/zoomify funkciót, de most utánanéztem, hogy mi az. Ki is fogom próbálni! :)

A gép megizzasztása alatt leginkább a memória elfogyását és a swap-pelést értettem. Mondjuk a 70 perc nálam már elég erő megizzasztást jelent. ;) A PS szerintem egyébként elég sok memóriát megzabál. (Legalábbis a PS CS5)

Nem célozgatni akartam, de pont az járt az eszembe, hogy egy béna 0. cikkel felvezetem a témát, hogy aztán átadjam a terepet a profinak. ;)

Gabesz: Köszi! Én is nagyon bírom a panorámákat. A kirándulós emlék tájfotók a legjobbak így, mert bármikor meg tudom nézni, hogy milyen szép kilátás volt egy adott helyről. És ezt az élményt sem látószög, sem pedig felbontás tekintetében nem tudja hozni egy sima nagylátós kép.

Hugin-t már többen ajánlották, de egyelőre még nem próbáltam ki. Viszont a PS Photomerge funkciója annyira bejön, hogy nem is nagyon nézegetek most mást. :)