Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. április 29., szerda

Camera obscura

Mivel a blog olvasói valószínűleg fogékonyabbak és érdeklődőbbek a fotógráfia iránt, így nagy eséllyel sokan tudjátok mi az a camera obscura, más néven a lyukkamera.

Akik mégsem tudnák miről van szó, azoknak a Wikipedia magyar nyelvű, camera obscura szócikkének következő részletével fedném fel a dolog lényegét:

"Ha teljesen elsötétítünk mondjuk egy szobát, de fúrunk rá egy pici lyukat, a lyukon a szemközti falra vetítődik a külvilág fordított, színes képe. Ez a világ legegyszerűbb fényképezőgépe, ugyanis ha egy dobozzal csináljuk meg ugyanezt: jól leszigeteljük, befeketítjük, hogy ne hatolhasson be a fény – és például egy tűvel lyukat ütünk az egyik oldalán, a szemközti oldalára meg belülről egy fényérzékeny papírt helyezünk el, akkor ráexponálódik a külvilág képe."

JaMaN blogján
találtam ehhez egy remek videót is:


4 megjegyzés:

pufancska írta...

Régen így készíttetünk egy két képet érdekes volt. Ez a legjobb példája az olcsó fényképezésnek. Egy gyufásdoboz egy fekete lap egy filmkocka. És kész a remekmű. Ha jól tudom akkor minden évben hirdetnek versenyt az ilyen képeknek Magyarországon.

Leonard írta...

Valahol olvastam a napokban, de nem tudom hol (talán itt?)
Erzsébet híd, camera obscura. ;)

Akos Kiss írta...

D: igen, mintha mostanában is lett volna ilyen verseny.

Leonard: indexen volt erről egy videó: http://index.hu/belfold/budapest/mozi4560/

Leonard írta...

Igen, tudom, láttam is a videót. :)