Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. február 23., hétfő

Normafa

Régóta szerettem volna már igazi havas, kékórás, ködös tájképet. Ma megkaptam. :)
H. Tamással ma kimentünk Normafára, hogy kihasználjuk ezt a szép időt. A http://bluhour.com-on megnéztük, hogy mikor van kékóra, majd ennek megfelelően 16:30-kor találkoztunk a Moszkva téren.

Egy ilyen fotózáshoz nem árt jól beöltözni, mert nem nagyon lehet koncentrálni, ha az ember fázik. Nem árt továbbá, ha van egy jó állványunk és egy zacskó, amit rá lehet húzni a gépre, hogy ne ázzon el. A kékóra miatt zseblámpát is vittünk magunkkal.

Normafa

Normafa II.

Normafa III.

29 megjegyzés:

Hoszi írta...

Az állam még keresem :) Nagyon korrekt képek lettek.

Névtelen írta...

Fantasztikusak lettek... De ezt már írtam a Flickr-en... tényleg állkeresős...

Simákgeri írta...

Szia!
Akkor már tudom ki volt a két zacskóval felszerelt fotós:)Sajnos nálam se állvány,se zacskó nem volt úgyhogy jól eláztattam a gépem;)

eleven írta...

wow, szépek lettek. különösen a 3. :)

Névtelen írta...

Csodálatosak!!! o_o

Andor írta...

nagyon jók lettek!
Nálam is a 3. a sztár.

Unknown írta...

nekem is a harmadik tetszik a legjobban :)

Névtelen írta...

ÓÓHH! nekem mind három nagyon tetszik! Szerintem egyformán jók! Az első 2 azért is, mert szép szines, és nagyon tetszenek az átmenetek..
Az utolsó is tetszik, mert szép a kompozíció és nagyon hangulatos.. szal így részemről nem emelgetek ki: mindegyik jó!!!!!!

Névtelen írta...

Jah, ha gondolod nézzd meg a linkeket! Sztem jó fotók!
http://canocamandmusic.freeblog.hu/archives/2009/02/24/Modell_es_Portre_-_Szemmuvelo/

Névtelen írta...

Szia Ákos, szuper képeke lettek. Nézem az egyik kedvenc amerikai fotósom blogját és nem tudok rájönni, ő hogy csinálta ezeket a havas fotókat:

http://blog.nicholev.com/nicholev_photography_life/2009/01/fun-in-the-sun-.html

Vagy ez a Nap kamu minden képen szerinted?

aGinger írta...

woow...ha lehet indiszkrét kérdésem; az első képben mennyi az utómunka (levels, saturation, stb.)? Ha nem lehet, akkor ignorálj nyugodtan :)

Névtelen írta...

ÓHH! Tényleg! utómunka! És én mindig analógban gondolkozom!!! :D
(az a nap nem biztos h. kamu)
Bár ezeket amik ilyen PS-es dolgok simán meglehet analógban is csinélni ;) - és szerintem kevesebb munka, mert azonnal megvan! - főleg ha valaki ezt kitapasztalta már!

Akos Kiss írta...

Örülök, ha tetszenek és köszönöm szépen a szép szavakat! :)

Simákgeri: te is ott jártál? :)

Canocam: megnézem a linkeket! :)

Szilvie: a nap csillag alakjából arra következtetek, hogy szűk blendét használ. F16 például. Ezt alátámasztja az is, hogy a háttér is élesnek mondható. Előről meg valószínűleg vakuval derít.

aGinger: az első kép nem nagyon lett manipulálva, főleg a színek nem. Kék óra volt és ezek a narancsszínű fények miatt már a gépen is ilyen szép színek voltak. Az AWB állt be ezekre a színekre, nem is kellett belenyúlni. Ilyen az eredeti kicsinyítve: http://worldtravelphoto.net/photoshare/blog/facsemetek_a_kodben_kicsi.jpg

Akos Kiss írta...

Szilvie: amúgy könnyű kipróbálni ezt a csillag alakot, mert ha belekomponálsz egy fényforrást a képbe és rekeszelsz, mondjuk a fent említett f16-ra, akkor az is csillag alakú lesz.

Névtelen írta...

Gyönyörűek lettek a fotók, gratulálok! Persze annak is örülök, hogy a weboldalam (bluhour) is jól szerepelt :)

Névtelen írta...

Ezek dúúúúrván jók lettek! grat!

Névtelen írta...

Köszi Ákos, ki fogom próbálni, még nem mertem ennyire nappal szemben fotózni...

Névtelen írta...

Nem tudom, hogy ebben a blogban az összes képet dicsérni kell?? szép szép, de unalmas, és unalmas...
egyszerűen ez elég amatőr kategória... csak olyan idegesítő, hogy az összes post-hoz mindenki: áhhh, ez csodás!, ez hihetetlen, ez gyönyörű.. mikor tök nem az.
az írásokat szeretem, mert azok jók, érdekesek, de képen nem túl extrák... és még is mindenki agyondicséri őket...

Névtelen írta...

Húú, mit olvasok!
nos én melletted is vagyok "nem jó írta" meg ellaned is.. vagyis senkinek a pártját nem fogom..
A képek valóban szépek és valóban nem újak, de újat alkotni nem könnyű feladat még a profik terén sem.. a világ csupa egyforma dolgokból áll.. És ezt lehetne mondani a zenére is.. részemről a zenei (és filmes - elsősorban mozgókép) csontrágás vállt unalmassá.. a szép látványt, meg valahogy nem tudom megúnni - állókép..
Ákos szép képeket csinál és mintha látnék benne olyat is amit másnál nem.. vagy tévedek? :))
azért kiváncsi volnék, hogy a kedves kommentező tudna e újat mutatni? jobbat csinálni.. na erre aztán tényleg kíváncsi lennék! :) - most nem azért..

Akos Kiss írta...

nem jó: Ez egy szubjektív műfaj. Ez van. ;)

Canocam: köszi szépen a kommentet, jól esett! :)

Akos Kiss írta...

Mice007: de jó! :) Örülök, hogy kommenteltél! Tényleg hasznos az oldal!

Takóca: köszi szépen. :)

szilvie: nagylátóval nem probléma nap felé nézni, de telével azért ne próbáld ki. :)

Akos Kiss írta...

Nem jó: Leírtam, ami eszembe jutott az írásod után. Így talán nem fogod azt érezni, hogy félvállról vettem a kommented és elintézlek holmi nagyképű, flegma dumával. Gondolataim alant olvashatóak.

Jelezném, hogy ennek a blognak sosem volt célja, hogy az olvasók igényeinek megfelelő képek kerüljenek publikálásra. A blog azokat az eseményeket, történéseket és ezek eredményeit dokumentálja, amiket fotós tanulmányaim során kipróbálok, kitalálok és megvalósítok. A közízlésnek való megfelelést egyáltalán nem érzem célomnak és feladatomnak, viszont a tanulás közben megszerzett tapasztalataimat nagyon szívesen megosztom az érdeklődőkkel.
Mindenfajta visszajelzést szívesen veszek, amennyiben azok építő jellegűek és észérvekkel alá vannak támasztva. Az ilyen kommentek szerzői biztosak lehetnek benne, hogy el fogok gondolkozni azon, amit írtak.
A te írásodat nehezen tudom bárhova is tenni. Többek között azért, mert nem vállalod magad, és mert nem észérveket hozol fel, hanem szubjektív véleményt. A szubjektív véleménnyel nem tudok és nem is akarok mit kezdeni. Olyan van mindenkinek és önmagában nem sok mindenre elég.

Névtelen írta...

Van aki másképp fogja fel a művészetet, mást keres a világban. Nekem pl egy szép fotó sem unalmas... ennyi erővel a második tájképtől kezdve amit látok mindegyik tájkép unalmas lehetne. Egy fotó számtalan módon szolgálhatja az ember szépérzetét, akár a témával, akár a hangulattal, de pusztán a színekkel is.

Andor írta...

nem jó: mit értesz 'unalmas' alatt? Hogy valahol a világban már más is csinált hasonló hangulatú / kinézetű képeket?
Akkor tényleg az. Viszont akkor még a 'profi' elismert fotósok képeinek 90%-a is az...
Különben is, ha jól értem ezt a blogot, akkor arról van szó, hogy Ákos fotózni tanul, és megosztja a többiekkel, hogy mire jutott, hol tart vagy éppen milyen hasznos (nyilván általa hasznosnak tartott) segédanyagot talált ehhez.

Aki már 'tovább tart' a fotográfiában, annak ez lehet unalmas, persze - ugyanúgy, mint ötödikesnek az elsős tananyag.
De itt tényleg nem arról van szó érzésem szerint, hogy sok profi megosztja a tapasztalatait egymással, szóval, lehet hogy simán félreértetted a dolgot.
A konkrét képeken nekem a 'meseszerűségük' tetszik amúgy - persze, biztosan csinál / csinált más is ilyen hangulatú képeket, de azért az nem baj, ugye?

Ja, egy gondolat a végére - teljesen szubjektív véleményem: hogy az igazi profi, akármiben is az, nem arról ismerhető meg, hogy féltékeny a zöldfülűre vagy fennhéjázva lehordja a munkáját, hanem, ha hibát lát, őszintén - de nem sértően - elmondja, hogy _miért_ nem jó az, ami nem jó szerinte, sőt, tanácsot ad, hogy hogyan lehetne jobb.

aGinger írta...

Köszi a választ és a linket! Milyen jó lenne, ha néha a NatGeo-ban is feltüntetnék, hogy mivel és hogyan készítik azokat a félelmetesen jó képeket...(álmodik a nyomor :))

Bolla Eszter írta...

Nekem is nagyon tetszenek a képek!
Ezt persze csak azért mondom, mert Ákos mindenkivel aláírat egy vérszerződést, miszerint csakis dicsérni szabad a képeit. Szerencsére mindannyian könnyen befolyásolhatók vagyunk, így nincs nehéz dolga. :))

Akos Kiss írta...

bollaeszter: most lebuktam. :D

Névtelen írta...

-húú! :) nagyon tuti képek! hangulat, séta!

Névtelen írta...

Szia Ákos! Megtaláltam annak a fotósorozatnak a "behind the scenes" leírását (fotókal), amit linkeltem neked múltkor és kérdeztem, vajon hogy csinálta a csaj.

Mutatom, tényleg vakuzott:
http://www.houseof3.com/create/enjoy-the-process/behind-the-scenes-part-2-freezing