Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. december 27., szombat

Világítás a stúdióban

Felvezető rizsa

Mivel mostanában leginkább a világítás érdekel, viszonylag sok a témába vágó weboldalt és videót nézek meg. Gondoltam hátha ezek másnak is hasznosak lehetnek, így néha majd bedobok 1-1 ilyen anyagot ide is. Sajnos a haladóknak szánt ismeretek nagy része angolul érhető csak el, így igyekszem a lényeget leírni azoknak is, akik nem beszélik a nyelvet.

Elsőként pár alap videót osztanék meg veletek, amiket Jim Talkington készített. Gondolom közületek sokan ismeritek már Jim videóit a prophotolife.com oldalról, de azért bízom benne, hogy aki még nem látta őket, annak ez a post hasznos lesz. Nekik különösen ajánlom a szerző többi videóját is.

Ez a post egy kicsit nagyobb falat, de nem akartam szétszabdalni (persze lehet kellett volna), mert így az alap dolgok egy helyen lesznek megtalálhatóak.

Hasznos időtötést kívánok a közel egy órányi videóanyaghoz!

Világítás alapok - A fényminőség

Ez a videó segít megérteni a fény alaptulajdonságait. A fényforrás mérete, iránya és távolsága az amire Jim leginkább koncentrál ebben a videóban.



Csináld magad - termékfotózás stúdióban / Alapok

Ez a videó azért érdekes, mert egy egyszerű tárgyfotó mellett a szerző bemutat pár olcsón beszerezhető eszközt (festéskeskannába betonozott lécek, mint állványok, csipeszes rögzítés, hagyományos villanykörtével működő lámpák). Bár a végén elsimeri, hogy ezeket leginkább szemléltetésre használja, és ő is drága stúdióvakukat használ, mégis ezek a tippek jól jöhetnek egy amatőr fotósnak.



Csináld magad - termékfotózás stúdióban / Nagyobb tárgyakkal

Szék fotózása a korábban ismertetett kellékekkel.



Csináld magad - termékfotózás stúdióban / Haladó technikák

Továbblép az egyszerű termékfotózáson és bemutatja, hogy a különböző színhőmérsékletű fényforrásokkal hogyan lehet játszani, hogyan lehet egyszerű fehér papírral/hungarocellel fényt visszaverni, hogy a részletek is jól láthatóak legyenek, valamint bemutatja a plexi használatát is.



Üveg tárgyak bevilágítása a stúdióban

Üveg tárgyak bevilágítása nem is olyan egyszerű. Ennek a feladatnak a megoldására mutat be Jim pár lehetőséget.



Portréfotózás egy fényforrással

  1. Rembrandt világítás (45 fok - 45 fok, jellegzetes háromszög fény a fényforrással ellentétes arccsonton)
  2. "Pillangó" világítás (orr alatt pillangó alakú árnyék)
  3. Edge lighting (Na ezt hogy fordítsam? Élfény? Oldalfény? Pls. help. :) )



Klasszikus portréfotózás 3 fényforrással

A három fény:
  • Fő fény (Rembrandt megvilágítás) + derítés,
  • hajfény (a fő fényforrással ellentétes oldalon),
  • háttérfény (spot lámpa)
Ebből a videóból kiemelnék két mondatot:
"The key to really getting better with photography is repeatability. Whether you are using Photoshop or studio lighting, once you do something and it works, you need to be able to repeat that to continue to grow."
Ez nagyjából ezt jelenti:

A kulcs ahhoz, hogy valóban jobbá válj a fotózásban a megismételhetőség. Akár Photoshop-ot, akár studióvilágítást használsz, ha egyszer valamit megcsinálsz, ami működik, akkor fontos, hogy a további fejlődés érdekében ezt újra meg tudd ismételni.

(Nem vagyok egy tuti fordító, és nem is szó szerinti, de a lényeg talán átjön.)



Levezető rizsa

Remélem hasznosnak éreztétek ezt a majd egy órás videóanyagot és nem bánjátok, hogy rászántátok az időt. Azért is gondoltam ezeket így megosztani, mert én magam sokat tanultam belőlük és szerintem így egyben érdemes őket megnézni.
Lehetett volna még beválogatni pár videót, de akkor garantáltan senki nem rágta volna magát át a bejegyzésen egy huzamban. :)

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm Ákos, nem ismertem a Prophotolife oldalt, így nagyon hasznosak voltak a portrévilágításos videók! Én is azt a mondatot emeltem volna ki, mint te. Nálam a megismételhetőséget nemes egyszerűséggel egy notesz szolgálja, amibe beleírtam, hogyan állítottam be a vakukat egy-egy szituációhoz. De ugyanide gyűjtöm a megvalósításra váró fotóötleteimet és a beszerzendő kellékeket is.
Köszönöm még egyszer a hasznos bejegyzést!

Névtelen írta...

Na detto. Jó a post és már csak azért is megérte, hogy megismrjem a Prophotolifot.
Jók ezek a videok, használtam már párszor stúdió vakut, a castingokon, de csak úgy tip mix szerűen. Majd most kedden fotozom valami kreatívat, jól fog jönni egy kis alap tudás.

Amúgy nagyon gondolkozom hogy elmenjek valami direkt világítással foglalkozó tanfolyamra.

richi írta...

Szerintem is hasznos a post, mondjuk én már láttam ezeket a videókat, de mivel nemtudok olyan jól agolul, ezért a "leírás" jó volt.
Pár nap mulva jön meg a rendszervakum, majd énis "próbálkozok" kicsit:D
(Most megjött ehhez a kedvem)
Ákos, neked a rendszervakudhoz van állványod és ernyőd?
üdv

Akos Kiss írta...

Szilvie, Csanadim: miattatok már megérte akkor összeszednem ezeket. Nem kevés időm volt ebben a postban, úgyhogy örülök, hogy hasznosnak találtátok!

Marci: ilyen tanfolyás engem is érdekelne.

richi81: Lámpaállványom van, csak sajna olyan kiegészítőm nincs, amivel a rendszervakut ráapplikálhatnám. Vagyis házlag össze tudom hozni a rendszervakuhoz adott talp segítségével a dolgot, csak azon nincsen ernyőtartó és szigetelő szalagozni kell, ami elég ocsmány megoldás. Jelenleg az ernyőket meg az állványokat a villanjkörtékkel használom.

Névtelen írta...

Detto, én most kaptam "villanj" körtét, és én is pont azzal szórakoztam, hogy a nálalm levő kölcsön sigmát, hogy tudom ráaplikálni az álványra, de megoldottam, de azért elmegyek ma kölcsön vakuért:-D

richi írta...

Ákos: A vaterán lehet kapni ilyen csatlakozót, amit a lámpaállványra teszel, és rendszervaku+ ernyőt tudsz rátenni. (4e FT)
üdv

Unknown írta...

Szia Ákos!
Én ismertem már ezt az oldalt, amúgy jó volt újra feleleveníteni a látottakat. A post szerintem jól sikerült, lehet belőle tanulni. Amúgy engem is érdekelne ilyen világítós tanfolyam, ha tudtok valamit akkor szóljatok nekem is.
üdv H. Tamás (flickr)

Akos Kiss írta...

Marci: hajrá-hajrá! :)

richi81: igen, néztem már. :) Január végén tervezem beszerezni a wireless trigger-rel együtt. Köszi a tippet!

H.Tamás: örülök! :) Egyébként ha lennénk erre elegen, akkor még egy profi fotóst + műtermet is bérelhetnénk egy ilyen akcióhoz és összedobhatnánk a pénzt. Ha lesz rá igény valamikor februárban vagy a tavasszal szervezhetünk egy ilyet. Mondjuk limitált számú résztvevővel, hogy még kezelehető legyen a dolog és mindenki tudjon próbálkozni. Persze ez még csak egy ötlet.

Névtelen írta...

Én is köszönöm a postot. Jók, érthetőek, kellően részletesek és artikuláltak a videók is, de az egy csokorba fűzésük és melléjük fűzött összefoglalók és hasznosak. Mindegyiket végignéztem, és örülök, hogy ez a blogodban később is visszakereshető lesz. Annak ellenére, hogy eddig kézzel-lábbal hadakoztam az egy vakun túli mindennemű világítás ellen és a derítőlapot is csak akkor haszhálom, ha nagyon-nagyon muszáj, most kedvet kaptam egy kis kiránduláshoz a világítás témában is. Köszönöm.

Akos Kiss írta...

makszem: örülök, mert akkor ezek szerint elérte a bejegyzés a célját. :)

Névtelen írta...

Tetszett a leírás és a videók. Majd én is próbálkozom valamivel. Köszönjük! :)

sundance kid írta...

Akos!

Most tertem vissza az unnepekrol, teljes internet elvonassal, es most nezegettem a kedvenc blogjaimat, es meg kell allapitsam, mint amator ''fotos'' h a Te blogodban talalom a legerdekesebb, legjobb, legolvashatobb bejegyzeseket! Elvezet ide ellatogatni :) es most legalabb az elvonas miatt jo ideig el vagyok latva olvasnivaloval altalad :)

Orulok h irsz a studiovilagitasrol, kulon orom, h nem a tobbszazezres berendezeseket emlegeted :)

csak igy tovabb, es meg sok sok ilyen es hasonlo bejegyzest, ill sok pelenges kepet az ujevben! :D

legjobbakat!

/sundance/

Akos Kiss írta...

Jana, /sundance/: örülök, ha hasznosnak érzitek az írást! Köszönöm szépen a visszajelzéseket, tök jól estek!

Névtelen írta...

Remekül állítotad össze ezt a postot! A videók remekül bemutatják mit miért és mi az eredmény! Engem is érdekel a stúdió fotózás ezért én is sokat keresgélek a témában. Talán ezzel az oldallal még nem találkoztál:
http://www.modelmayhem.com/po.php?thread_id=96872&page=27
Hasznos lehet nekem sokat segített!

Akos Kiss írta...

Gorbelabda: köszönöm szépen a linket, valóban hasznos! Épp mostanában terveztem egy postot a Kevin Kertz féle PSD-ről. :)

Unknown írta...

Köszi a sok információt, egy ilyen tanfolyamra, gyakorlati megvalósításra én is szívesen beneveznék februárban, sőt a tárgy fotózás területén lehet hogy egy kedves ismerősömet Szelényi Károly fotóművészt is meg tudnám hívni.
Udv,
Sándor

Unknown írta...

Bocsi a dátumokat nem is néztem, lehet, hogy kicsit lekéstem:-)