Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. március 25., szerda

Videó már az alsóbb kategóriában is

Akik személyesen ismernek, azok általában tudják, hogy korábban dolgoztam TV társaságoknak, mint beíró, vágó és pár alkalommal operatőr is. Ebből adódóan kíváncsian vártam, hogy mire lesz képes egy videó rögzítésre képes DSLR. A Canon EOS 5D MkII (és a Nikon D90) óta tudjuk, hogy akik fogékonyak a témára, és van egy kis tehetségük, azok egész sokat ki tudnak hozni a dologból. A minap megjelent az alsó kategóriában is ez a funkció, méghozzá a Canon EOS 500D-ben. Most tekintsünk el attól, hogy "csak" 720p-ben tudja a 30fps-t és 1080-as felbontáson már csak 20fps-t produkál, hiszen a kisebbik felbontás sem mondható rossznak.

Gondolom sokan láttatok már DSLR fényképezővel készült videókat, most mégis úgy éreztem, hogy a következő anyagot (amit egyébként egy 5D MkII-vel készítettek) meg kell osztanom veletek. Véleményem szerint remekül demonstrálja a videó módban rejlő lehetőségeket, és meglehetősen igényes alkotás. Ajánlom nagy méretben nézni.




UPDATE: ez talán még durvább. Ugyanattól a fickótól. Nézzétek meg a többi videóját is, érdemes!

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv!
Mint D90 használó, a videó funkcióval nekem is jó tapasztalataim vannak: több helyzetben használható szerintem mint egy alsó kategóriás digitális videó kamera. Például kevesebb a képzaj gyenge világítás esetén is (bár félhomályban azért van rendesen). Vagy ott van a manuális fókusz, ami már magában sok kreativitást hordoz, bár turista videókra nem az igazi. Gondolom a későbbi objektívekben/gépekben már meg fogják csinálni a videó rögzítés közbeni autó fókusz funkciót is, lehet a 5D MkII-ben már van, nem tudom...

Akos Kiss írta...

Úgy tudom, hogy az 5D-ben sincs AF, de cáfoljatok meg, ha rosszul tudom. Egyébként a profi operatőrök csak elvétve használnak AF-et (őszintén szólva én nem igazán találkoztam olyannal, aki használta volna). Meg is lepődtem, mikor először került a kezembe DSLR, hogy mi frásznak fókuszál helyettem. :) Igazság szerint egy fotónál nagyon fontos a pontos fókusz, míg videónál sokszor a téma is mozog. Ott ha a 25-ből pár kockád nem éles, azt a kutya sem veszi észre. Vagy legalábbis nem zavaró.

Az operatőrök azt a trükköt szokták alkalmazni, hogy rázoomolnak a főtémára, élesítenek, majd visszazoom és komponálnak. Persze ez egy fix objektívnél nem (és nagylátónál sem) működik. :)

Névtelen írta...

Egyébként én se használom az AF-et, osztom a véleményedet. Párszor kipróbáltam hogy úgy működne-e ahogy én szeretném, de általában más ponton mér élességet, mint ahol én, szóval nekem sem jó... :)
A profikról mondjuk én is gondoltam hogy kézzel állítanak élességet, mert hát úgy az igazi a minőség.

Nem rég óta fotózok, de ha az ember talál pár jó oldalt, mint például a tiéd, akkor könnyen kedvet kap a tanuláshoz. Így ezúton közlöm veled hogy nagyon tetszik a blogod, és számtalan értékes információt olvastam már rajta...

Névtelen írta...

-még nem láttam dslr-el készült videót! nagyon érdekes. szerintem ha jó kezekbe kerül egy ilyen gép, akkor nagyon érdekes filmeket, filmecskéket láthatunk majd. én úgy éreztem, mintha néhol maketteket filmeztek volna és az élesség is csak "pontokban" volt meg. ezt biztos az objektívje válogatja, ennyire még nem vagyok jártas a témában. minden esetre tetszik. lenne ötletem hol alkalmazni! :)

Unknown írta...

Talán nem mindenkinek nyilvánvaló, hogy a makettszerűség nem annyira a manuális fókuszból vagy tág rekeszből, hanem a Tilt-Shift obikból fakad. Az ezek által előidézett szokatlan képsík (ugyanakkor persze szűk DOF) adja a különleges hatást.

Ezt nem kritikaként mondom, hisz valóban gyönyörűek a képek, színek, minden. És pillanatnyilag egy TS-24-re vagy TS-45-re inkább fáj a fogam, mint magára az 5Dmk2-re :)

Akos Kiss írta...

MetalGeri: köszi szépen, jól esett olvasni! Remélem a jövőben is találsz majd hasznos dolgokat a blogon. Én azon leszek, hogy amit érdekesnek találok, azt megosszam. :)

ksonimar: a makett érzés a Tilt-Shift objektívtől volt. Bővebben itt http://en.wikipedia.org/wiki/Tilt-shift és itt http://en.wikipedia.org/wiki/Tilt-shift_lens olvashatsz erről.

Akos Kiss írta...

tutajos: pont egyszerre írtuk. :)

Névtelen írta...

-áhhá! köszi az infókat! így már értem, h mi a szitu. :)

Maci írta...

Úgy érzem sok lehetőség lesz még a DLSR-es videózásban. Sokan szidják az 5D Mark II-t, mert nem lehet csak fényrögzítést alkalmazni, de ennek meg van az oka. Kijött a D90, és gyorsan ki kellett adni Canonéknál is egy videós gépet. Több helyen olvasható, hogy egy egyszerű szoftver frissítéssel minden (majdnem minden) állítható lesz. (Reméljük)

Unknown írta...

Hááát...Ami engem zavar az egészbe a váz mérete... a 40D-nek már teljesen jó a fogása. tudom hogy a 450D már kicsit másabb lett mint elődjei a 350D és 400D.. kicsi "szar".
Ez a video dolog télleg kreativ téma az egészben csak hát na... fotósok.. videósok.. mikor vegyülnek a dolgok... szal ez a jo mindenre de semmire sem jó. Persze oké oké.. az 5D mk2 képéptől én is hátast dobtam és Respect a minőségér.. főleg a zajtartomány iso stb... Lényegében a legnagyobb bajom a vázmérettel van. LEGYEN MÁÁ NAGYOBB HE ! ezé használok még midnig 300D-t.