Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. március 10., kedd

Stock fotózás

A múlt héten a flickr-en a GettyImages 6 képemet kiválasztotta, hogy azokat szívesen látnák a "raktárukban", azelőtt pedig az iStockphoto juttatta tovább az egyik képemet egy nemzetközi versenyen. Ezek után erősen elkezdtem gondolkozni azon, hogy belevágjak e a fotózásnak ezen formájába.

Ezen a témán pörögve akadtam a következő videóra, ami talán nektek is hasznos lehet. A lent látható videóban Yuri Arcurs, egy sikeres stock fotográfus, mesél tapasztalatairól és fedi fel pár titkát.

Ha vannak tapasztalataitok, azokat szívesen meghallgatom.

Amúgy erre a stock fotózásra van magyar szó? :)

24 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem nincs, vagyis van, "stokk fotózás" :D
egyébként jól gondold meg a dolgot, én csináltam egy időben, viszonylag sok energiát elvesz ez a fajta fotózás, és leginkább a kreatív fotózás kárára. arról nem is beszélve, hogy egy kicsit megváltozik olyankor az ember szemlélete, ami nem feltétlen tesz jót, de ha ezt teljesen külön tudod választani magadban, akkor hajrá :)

Andor írta...

Egyet kell értsek JaMaNnal - az ilyesfajta munka könnyen válhat 'favágássá' és egy idő után az ember nem a saját örömére fényképez, hanem 'ezt vajon megveszik?' képek készülnek.
Márpedig szerintem ha van egy nagy előnye a hobbifotózásnak, akkor az az, hogy akkor és azt fotózol, amit Te akarsz, ami Neked tetszik.
(Legfeljebb lehet, hogy másnak is tetszik a kép.)

Akos Kiss írta...

Eddig engem is ez a része tartott vissza. Egyelőre azon gondolkozok, hogy megnézem, hogy a már elkészült képeim hogyan szerepelnek, és aztán levonom a következtetéseket.
Igazság szerint csak addig akarok elmenni ameddig élvezetet nyújt. Nem akarom főállásként tolni, mert arra van más. :)

Első körben PayPal-re kellene regisztrálnom, de eddig még nem volt kedvem átrágni magamat a szerződésen. :)

Unknown írta...

en most szandekozom elkezdeni, egyelore megallitott az, h a ket fo helyre rogton utlevel kell (de mar folyamatban). a masik, h kitalaltam, h csinalok majd notebookos meg mindenfele ilyen tipikus kepeket, de olyan hasznalhatatlanok minden szempontbol, h azonnal torolni kene oket ne is lassam :)) tehat fotozom siman a csajokat mint eddig es kesz, ha megveszik az csak jo

Akos Kiss írta...

Andika: csajos képeket a GettyImages viszi. Nekem mind a 6 olyan, amit kiválasztottak (és nem is olyan jó képek). Csak kell mindegyikhez nyilatkozat a modelltől. (Van formanyomtatványuk.)

Charlotte írta...

Szia!

Én is csinálok stock fotókat egy ideje, pontosabban ez év elejétől kezdtem el feltölteni, de kb. fél éve nézegetek aktívan ilyen oldalakat.(még igencsak kezdő vagyok ebben a témában)

Szerintem ez a fotózás egyik legnehezebb ága, és igen is nagyon sok kreativitást igényel (persze csak egy bizonyos szint felett).

Aki látta Yuri képeit az tudja, hogy ő már egy egész birodalmat épített fel, és igen szép karriert futott be, és sokan vele példálóznak ha a fotózás ezen ágáról van szó, de szerintem ehhez szerencse is kell.
Pl. istockphoton (szerény véleményem szerint egyébként ez a legszínvonalasabb oldal) szóval ott nagyon megy a kivételezés. Amíg el nem érsz egy szintet, addig szó szerint szivatnak.

Heti 15 képet lehet feltölteni, és ezt kő keményen szűrik.
Hiába töltesz fel olyan képet ami technikailag teljesen tökéletes, és tartalmilag is jó, ha már van hasonló kép akkor nem fogadják el. (ehhez persze az is hozzá tartozik hogy a szűrést olyan fotósok végzik akik maguk is töltenek fel képeket, és ha neki is van olyan képe....).

Sajnos gyakran látok nagyon gyenge színvonalú képeket ezen az oldalon is, mert ha valaki már elért egy szintet (van legalább 300 képe és persze legalább 2000 letöltés) már nem szűrik a képeit olyan szigorúan.

Mióta ezzel foglalkozom valóban megváltozott a szemléletmódon.
Régen ha "nagyban" nem volt jó egy kép (nem volt teljesen éles vagy kicsit bemozdult...) akkor legyintettem egyet és mondtam áhh "kicsiben" nem látszik. Véleményem szerint az internetre feltöltök nagy többsége nem foglalkozik azzal hogy a képe milyen nagyban (tisztelet a kivételnek!!!!!), mert 800x600-ban nagyon sok mindent el lehet tussolni. Ha stockra akarsz feltölteni akkor, csak 100%os méretben is tökéletes képpel érdemes próbálkozni.

Sok sikert :)

Jah szeretném megköszönni az linket, sajna nem sikerült megcsinálnom a címkefelhőt, de a blogomat sikerült elrontani, szerencsére lementettem a sablont :D

Unknown írta...

Akos persze, viszik attol akit megkeresnek.:) En meg nem utottem meg a szinvonalat ugy latszik. Amugy ilyen formot minden mas ugynokseghez is ki kell tolteni a modellel, mindenkinek van sajat is, en most egy univerzalissal probalkozom majd elso korben, mert nekem sincs kedvem 5-6 kulonbozo nyomtatvanyt tartani/kitoltetni/rendszerezni, raadasul ha egy modellel dolgoznek tobbszor az uj engedelyeket is kell, h jelentsen ujra es ujra elvileg..

Andor írta...

Na, Charlotte, nekem eddig se volt nagy késztetésem ilyesmire, de akkor azt hiszem az alapján, amit írtál, a maradék kedvem is elment tőle.
(Mondjuk múltkor megkeresett egy 'Schmap' nevű oldal szerkesztője, hogy linkelnék ez egyik FlickR-es képemet, az azért jólesett, de ilyen küszködést, mint amit írtál, nem szeretnék bevállalni.)

Charlotte írta...

úúúú pedig nem az elrettentés volt a célom :DDD az éremnek két oldala van.
Ha azt vesszük hogy csak annyi a dolgod hogy egyszer feltöltöd a képeidet és írsz hozzá kulcsszavak, ez nem nehéz dolog.
Ez egy igen jól jövedelmező üzlet lehet. Yurinak az CSAK istockphoton 528.311db letöltése van.
Egy letöltésért kapott összeg nagyon változó lehet, attól függ mekkorában töltik le, és természetesen egy idő után kedvezményekben részesül az ember.
Számoljunk letöltésenként 1 dollárral (ennél valószínűleg ő többet kap egy letöltésért mert nagy képeket tesz fel, 4182 × 4223 px és ezeket nagyban is töltik le).
Szóval mai árfolyamon számolva ez 128.323.628 FT azaz százhuszonnyolcmillió-háromszázhuszonháromezer-hatszázhuszonnyolc :) FT.
Ez azért nem olyan rossz. És ez csak az istock.

Andor írta...

Na igen, ez azért nem hangzik rosszul.
Másfelől viszont ráadásul egyáltalán nem érzem magam annyira jónak, hogy pénzt reméljek a képeimért.
(Egyelőre legalábbis) bőven jól elvagyok a 'magam gyönyörűségére' fényképezéssel.

Névtelen írta...

hm, ha jól látom Yuri kolléga Hasselbladdal kattintgat, azért ez nem a belépő szintű DSLR kategória :)
persze nem a gép teszi a fotóst, node akkor is. ha nyernék a lottón, ilyet vennék először ;)

aGinger írta...

Aktuális a téma, legalábbis nekem, én most szívok ezzel, mint a torkosborz. Az egy dolog, hogy én azt hiszem, hogy minden pixel szép kerek, kép zajszűrve, kontrasztok-színek rendben...aztán az iStock-on kapok rá egy Resubmit-et azzal, hogy túl sok az 'artifact' a képen (tömörítés) - holott RAWból, egyszeres mentéssel lett jpeg, és nem kompakt kamerás kép. Ugyanezt a képet a Dreamstime visszadobja, hogy 'poor contrast'. Ezek után a fotolia csont nélkül elfogadja, ellenben visszadobja olyan képeimet, amiből már a Dreamstime-on adtam el.
Mondjuk az én fő problémám az, hogy nem modelleket fotózom. Csajos képeknél szerintem nem tökölnének ennyit.
Egyébként a szemlélet valóban gyorsan megváltozik.

Andor írta...

aGinger - az jópofa :-)
Mondjuk ez a baj azzal az egyszerű ténnyel, hogy mindenkinek egy kicsit más a szép...
(Nekem is van olyan képem, ami nekem nagyon bejön, de senki mást nem 'hat meg' különösebben, viszont olyan is, ami nekem 12 egy tucat kategória lenne, másoknak viszont nagyon tetszett.)

Névtelen írta...

Mi ez a stock fotó? :)

Névtelen írta...

Nem rossz dolog amúgy, az embert kicsit ösztönzi a minőségre. Meg nem kevés gyakorlatot lehet szerezni ennek köszönhetően a profi fotózásból (=amikor az ember megrendelésre dolgozik)

Egy ideje én is játszom ezzel a dologgal, nekem nem ment a fotózás rovására, de nem is nagyüzemben csinálom.. ha valami ötlet van, akkor azt meglövöm és feltöltöm jól. Idáig kb 40 képemet fogadták el és volt kb 90 letöltésem istockon. Nem nagy pénz (sőt) viszont fedezte a kép vásárlásaimat amit itt-ott fel kellett használnom grafikának :)

Ákos: istockon hol vannak a képeid?

Akos Kiss írta...

Örülök, hogy titeket is megmozgatott a téma! :)

Andi: nem hiszem, hogy a színvonallal lenne problémád. ;)

JaMaN: ő is DSLR-el kezdte valószínűleg. :)

aGinger: igen, ezeket én is olvastam. De talán így nagyobb kihívás, ha nem veszik be mindenhova a képeket elsőre. :)

Névtelen: ez egy olyan szolgáltatás, ahol a képeid használati jogát értékesítheted. A nagy stock site-ok összehozzák a megrendelőket a fotósokkal. Egyfajta pénzkereseti lehetőség azoknak, akik hajlandóak olyan képeket csinálni, amik adott esetben kevésébé izgalmasak, de eladhatóak.

Mice007: még nincsen fönt sehol képem. Az istock ott jön be a képbe, hogy ők bírálták a Sony World Photography Awards 2009-et és amatőr sport kategóriában beválasztottak a legjobb tízbe.
Ezen meg a GettyImages megkeresésen lelkesedtem be a dolog iránt. :)

Névtelen írta...

Jah értem :)

Érdemes kipróbálni szerintem... a lényeg, hogy érdemes időt szánni a fent lévő fotók nézegetésére, főleg abban a témában ami esetleg Téged is érint (modell fotók, tárgyfotók, mittudomén) és ellesni ötleteket, megoldásokat. Ami fontos, hogy a minőségre nagyon ugranak, istock különösen szőrszálhasogató tud lenni, szóval alacsony ISO, sok fény, RAW lényegében elengedhetetlen. Amúgy mindenki pár elutasítással kezdi, ez normális... senki nem stockfotós vénával és egy hasselblad-al jön a világra szerintem... :)

Andor írta...

Ákos - köszi. :-)
Mondjuk lehet hogy egy-két képet próbából feltültök majd alkalomadtán akkor - csak amolyan próba jelleggel.

Névtelen írta...

"nem a gép teszi a fotóst" ez sajnos stock fotózás esetében nem igaz, meg lehet nézni hány képet dobnak vissza, ha nem valami jobb DSLR-el készíted. "noisy" "contains artifacts" stb. stb.

Unknown írta...

apro helyzetjelentes, h feltoltottem nehany kepet az egyik ugynokseghez ahol nem kovetelik tolem azonnal az utlevelet, es el is fogadtak az osszeset, apro sikerelmeny. :) a szigorubb helyeken nyilvan nem igy lesz, de addig feltoltom magam a pozitiv energiakkal. :)

hegyesibela írta...

Szerintem az a legfontosabb, hogy el tudd különíteni a stock fotózást az igazitól, mert ha ez nem megy, akkor nagyon rosszul jársz...
Tényleg jól lehet keresni vele (én kb. semmit sem kerestem még vele, de ez a képeim hibája), de ha "terepen" van az ember, akkor egész egyszerűen nem kell, hogy eszébe jusson ez, mert akkor már lehet, hogy nem lesznek olyan jó fotók, és itt most az esztétikai oldalt értem.

aGinger írta...

z. péter,
ez nem minden esetben igaz, szerintem. Az első kép, amit eladtam, egy kompakt Casio-val készült, és azon kívül, hogy ráengedtem a NeatImage-t, meg állítottam némi kontrasztot rajt', nem dolgoztam halálra magam vele. Ráadásul több képemet is elfogadták, amik régiek, és még kompakt/bridge géppel készültek (iStock-on is).
Nézegetni tényleg érdemes, főleg, mert a review process során a legtöbb helyen (sztem) beírják a megadott kulcsszavakat a keresőbe, és ha túl sok hasonló kép van, akkor storno.

Andor írta...

Igen én is úgy vettem észre.
(Kipróbáltam a fotolia nevű oldalt: amit nem 'technical' okokból utasítottak el, azt a lehetséges szerzői jogi probléma miatt: látszik rajta egy felismerhető épület pl.)
A vicc: a London Eye-ról készült esti képemet ilyen lehetséges szerzői jogi problémával dibták vissza, rákerestem, van egy csomó kép róla fent este is meg nappal is.

Úgyhogy bemérgedtem és törlöm is az accountot mindjárt, inkább felraktam párat az ImageKind-ra, ott a 'nézők' döntenek. :-)

Névtelen írta...

Hát én nem tudom... van egy öreg Fuji s5600 kompaktom. Sajnos anyagi okok miatt nem is fogok e téren fejlődni idén. Ami viszont bosszant kicsit, hogy tavaj a fotoliára elküldtem egy képet, elfogadták, és azóta 24-szer vásárolták meg... Na nem ez bosszant, hanem az, hogy ezt követően egyetlenegy képemet se fogadták el, holott a képek jobbak, mint a feltöltött... persze ez szubjektív, de egy év alatt fejlődik az ember, ha a gépe nem is... Tehát van abban valami, hogy egy idő után már igencsak nagy durranást kell letenni az asztalra, ha elavult géppel, alacsony (5MP) felbontással póbálsz bekerülni (egy valódi fotóhoz véleményem szerint ez nem a legfontosabb paraméter, de a stock fotózás esetén bajban vagy ha nincs rendes felbontás/rendes gép.)... Igenis, mára kell a jó gép is. Szerintem ha ma küldeném el újra a fotoliához a képet, visszadobnák...