Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. február 5., csütörtök

Az off-camera flash csodás világa

Most, hogy két rendszervakum van és tudok kamerától távol is villantani (és még mobil is vagyok), egy teljesen új világ nyílt meg előttem. Hihetetlen mennyi új lehetőség van csupán abban, hogy nem a gépről vakuzok.

Ma tesómmal elmentünk fotózni egy elhagyatatott helyre, itthon a szülővárosomban, Nagyatádon. Nagyon szép felhők voltak, nem hagyhattuk ki. Igyekeztünk jól időzíteni, hogy a kékórát elkapjuk.

A lent látható képehez egy Nikon SB-25-ös vakut használtam optikai slave kioldóval egy lámpaállványon. A mester vaku a Canon SpeedLight 580EX II volt, de nem játszik szerepet a világításban. Semmiféle fénymódosítot nem használtam (az ernyő ki volt zárva a szél miatt).

Sinen vagyunk

Még egy hidas. :)

Tesóm/My sister

És egy ráadás kép (ráadásképp), ami nem sikerült tökéletesre, de itt látszik, hogy hogyan lehet játszani a rimm light-tal, vagyis az ellenfénnyel/élfénnyel. Itt a vázon a Canon SpeedLight 580EX II vakum volt a fő fényforrás és a Nikon SB-25 szolgáltatta az ellenfényt.

On the bride

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon nagyon jók lettek a képek. Most ha már kellő kép elmerültem az új objektívemben én is elkedem kicsit kipróbálgatni, hogy mit is lehet játszani a vakukkal.

Andor írta...

Jók lettek - főleg a ráadás tetszik.
Bár én egy picit lejjebb vettem volna a fő vaku teljesítményét és inkább közelebb mentem volna kicsivel - de ez az ellenfényes világítás akkor is nagyon jópofa.

Maci írta...

Ejjj...Ákos! Tudod mi a Te bajod? Mindig arra készteted az embert (medvét) hogy menjen ki és fotózzon. :P Nagyon jók lettek. Gratula. Nekem az első kettő a kedvencem.

u.i. Éljenek a testvér-modellek. :)

TcT írta...

Üdv a strobistok csodás világában! :)

Én teljesen vaku addikt lettem, ha újat veszek, még ahhoz is kérek kölcsön pluszba fotózáshoz. Veszélyes :)
Hajrá!

Névtelen írta...

Igen jók lettek :) Én is csak pár hete próbálgatom és imádom, viszont ezt már tényleg nem tudják hova tenni az utca emberei, csak néznek hogy mi van.

Andor írta...

Rivera: mármint utcán 'off-camera flash'?
El tudom képzelni milyen buta arcokat vághatnak... :-DDD

Mefi írta...

Jó dolog is ez, már csak a különféle beauty dish, reflektor, szoftbox meg hasonló eszközök kellenek.

Milyen optikai kioldót sikerült végül találnod? :)

Akos Kiss írta...

Csanadim: lehet a kettőt egyszerre is. ;) Én is ezt mind a Sigma 17-70-nel lőttem. Azt kell mondjam, hogy ez a Sigma erre a célra nagyon baba. Jó a fényereje és tuti az átfogása. Az élességével sm volt bajom, pedig sokat használtam most nyitott blendével. A 17-40-es canon is jól használható erre szerintem.

Andy: köszi. Igazából mindkettő vakut vissza kellett volna venni, vagy a blendét zárni és a záridőt növelni. Van egyébként jól exponált verzió is, csak abba meg fotóstáska lóg bele. :)

Maci: De fotózni jó, nem? :)

TcT: köszi! :) Érzem én is, hogy veszélyes, de szerencsére olcsóbban ki lehet hozni, mint egy új obit.

rivera: Pedig a jövő héten én is akarok utcára menni a cuccal. :)

Mefi: DIY snoot és grid már van (illetve ez utóbbiból nemsokára készítjük a v2.0-t :) ), ernyő volt a villanjkörtéhez, szóval már van pár dolog és az a jó, hogy ezek nagy részét össze lehet barkácsolni fillérekből. :)
Végül egy ilyen kioldót vettem kétezerért: http://www.teszvesz.hu/item533039072_seagull_vezetek_neluli_szinkron_vaku_kioldo.html#gallery

Andor írta...

Ez megvan, vagy nem csak nekem új?

http://www.diyphotography.net/studio-lighting-flash-mounted-homemade-diy-beauty-dish

Letettem a hajam :-D

Névtelen írta...

Kicsit off leszek:
az egy digeridoo a tesódnál?

egyébként nekem teszenek a képek!

Névtelen írta...

Hali Ákos

Mikor megláttam a képeket, nagyon megörültem :D Én is atádi vagyok, de nem gondoltam volna, hogy Te is! Bár nekem egyelőre a felszerelésem az adott, a hozzá szükséges technikai tudást meg folymatosan fejlesztgetem, de jó volt látni ezeket a képeket!

Üdv.:
Steve

Akos Kiss írta...

Takoca: bizony, az egy digeridoo! :)

Steve: :) Örülök, hogy egy atádi fotós is ráakadt a blogra! :) Sajnos énmostanában havonta vagy kéthavonta járok csak arrafelé, de még van jópár fotós ötletem. ;)