Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. december 23., szerda

5D mkII. vs 7D vs. 1D MkIV videó összehasonlítás

Mióta megjelent a videó funkció a DSLR-ekben, egyre több embert izgat, hogy vajon mit tudnak ezek a gépek. Ma már nem ritka, hogy ezekkel a gépekkel készült nagyon impresszív rövid filmeket vagy éppen videóklippeket látunk. Érthető tehát az érdeklődés.

Canon vonalon jelenleg 4 DSLR gép tud videót rögzíteni:

  • a belépő szintű 500D,
  • a középkategória croppos királya, a 7D,
  • a megfizethető (tudom ez relatív) full frame, az 5D mkII,
  • valamint a profiknak szánt 1D MkIV.
Akik komolyabban foglalkoznak videózással, és beérik egy DSLR-rel azok leginkább az utóbbi 3 váz közül szoktak választani. Azonban e 3 váz közül egyelőre csak a 7D és az 1D MkIV támogatja a 24P formátumot (filmes körökben ez a standard és a profi vágóprogramok is ezt részesítik előnyben - pl.: Avid), így az 5D mkII firmware frissítéséig ez a 2 váz az igazán érdekes videós szemmel nézve.

A Stillmotion blog a három komolyabb vázat tesztelte (részletesen angolul) zaj, rolling shutter effektus és képkivágás (melyik crop faktor használható leginkább) alapján. Az eredmény az lett, hogy még a 7D kisebb méretű szenzora is elég jó jel/zaj viszonyt tudott produkálni, de a használhatóságban az 1D mkIV az abszolút favorit és a rolling shutter effektus is ennél a gépnél volt a legkevésbé problémás. Egyébként a srácok 6db 7D-t is beszereztek videózás céljából és mára már teljesen lecserélték a videókamera parkot DSLR-ekre.

canon video dslr comparisons from stillmotion on Vimeo.

Azért itt hozzátenném, hogy a DSLR gépek egy profi videókamerához képest nagyon kevés videóspecifikus szolgáltatást nyújtanak, bár képminőségben kétség kívül nagyon jók és az objektív park is remek.

Két hete volt szerencsém egy videóklipp forgatáson részt venni, ahol régi kollégák és stúdiótársak (BSS) dolgoztak, és ott egy 15 millió forintos XDCAM HD formátumú kamerát használtak, amiből csak az objektív 5-6 milló forintba került. Nos, azt a kategóriát egyelőre kevésbé fenyegetik a DSLR-ek. :)


Kiegészítő infó: a 7D 1.6x, az 1D mkIV 1.3x szorzóval rendelkezik, míg az 5D full frame.

24P: másodpercenként 24 képkocka kirajzolása progresszív formátumban. A progresszív annyit tesz, hogy a képernyő összes sora egy ütemen belül frissül (így 24 ütem van egy másodperc alatt). Ezzel ellentétben az interlace technika minden ütemben csak a páros vagy páratlan sorokat frissíti felváltva. PAL szabványú tévénél a hálózati áram 50Hz-es frekvenciája pont alkalmas 25 képkocka interlace-szelt kirajzolására, míg az amerikai NTSC percenként 30 képkockát rajzol a 60Hz-es hálózati frekvencia miatt. (Ha deinterlace szűrő nélkül konvertálunk interlace-elt anyagot progresszív formátumba, akkor mozgás esetén megfigyelhető a roppant kellemes csíkozódás. )

3 megjegyzés:

Ráksi Ádám írta...

Arra lennék kíváncsi, hogy melyik gyártó mer kijönni kimondottan otthoni videókamerákkal, amelyekhez használható az adott gyártó SLR objektívparkja.

Canocam írta...

Lehet hogy régi módi vagyok, de én egy kicsit kommerz dolognak tartom azt, hogy az SLR kamerák tudják a videó funkciót :)) Perzse jó dolog, csak a végén hol fognak már tartani a "profi" gépek??

Toplak Zoltán fotográfus írta...

míg az amerikai NTSC percenként 30 képkockát rajzol a 60Hz-es hálózati frekvencia miatt.

Csak szólók, hogy van benne egy apró elírás.
Percenként helyett másodpercenként a helyes érték.