Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. október 29., szerda

Fisheye lens

A Wikipedia szerint:

„A fisheye (lens) vagy magyarosan halszemoptika egy fotográfiai objektív. Eredetileg a csillagászati távcsövekhez fejlesztették ki abból a célból, hogy az égbolt sokkal nagyobb szegmensét tudják egyidejűleg vizsgálni (mivel látószöge hatalmas, nemritkán 180 fok körüli vagy a feletti). Az emberi szem látószöge hozzávetőlegesen 170-180° között van. A roppant egyedi, különleges képalkotása miatt azonban csakhamar bekerült a fotográfia eszköztárába, ahol rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tett szert.”


Peleng 8mm/3.5, F5.6, 0.4", ISO 200

Mivel én is előszeretettel használom a Fehérorosz gyártmányú Peleng 8mm-es halszemoptikám, így gondoltam megér egy postot a dolog. Amint a fenti szöveg is írja, népszerűségét leginkább a látványos képi torzításának és nagy látószögének köszönheti. A látószögéből adódóan lehetőségünk van nagyon kis helyen is fotózni, vagy akár egy teljesen új szemszögből bemutatni a világunkat. Ahogy Díner Tamás fotógráfus mondta: a budiból is koncerttermet tudunk csinálni. (Nem szó szerinti idézet.)

De mire tudjuk még használni?
  • Csillagfotók/égbolt képek,
  • 360 fokos panorámaképek,
  • különleges nézőpontok,
  • vicces portrék,
  • különleges (informális) csoportképek,
  • tájképek
készítéséhez vagy csak egyszerűen görbíteni a teret. :)

Úgy gondolom, hogy egy ilyen eszköz inspiráló hatással tud lenni a fotósra, azonban könnyű belesni abba a csapdába is, hogy egy idő után már mindent ezzel akarunk lefotózni. Mindenesetre, aki teheti, annak javaslom, hogy tegyen egy próbát vele. Biztos vagyok benne, hogy sikerül majd a képekkel lenyűgözni az ismerősöket. Mint a fotózásban legtöbbször, itt is a kreativitás szabhat csak határt a különlegesebbnél különlegesebb fotóknak.

Ami engem illet, nem is terveztem ilyen objektív beszerzését, csak véletlenül ráakadtam a hirdetésre, amit a korábbi tulajdonosa akkor rakott fel egy apróhirdetési portálra. Körülbelül 2 perc alatt eldöntöttem, hogy belevágok a dologba, maximum, ha nem tetszik, eladom. Úgyis sokan keresik a Pelenget, nagyot nem bukhatok rajta, gondoltam. Ez volt a döntésemet alátámasztó egyik indok. A másik pedig, hogy ez egy iszonyatosan cool dolog. :)

Azóta sokat játszadoztam vele, amint ezt a blogon megjelenő és a flickr photostream-en is publikált képek mutatják. Remélem, azért ti még nem unjátok, mert nem tartom kizártnak, hogy lesz még 1-2 kép. :)

A blogon a fisheye kulcsszó alatt meg tudjátok nézni az eddig ezzel készült és itt publikált képeimet a flickr-en pedig külön set-et csináltam neki.

Szóval ne halszemtelenkedjetek, mókára föl!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Maximálisan értem a problémádat a túlzásokkal kapcsolatban. Körülbelül ugyanígy vagyok a 10-20-as átfogású Sigmával, egyszerűen kár kitekerni 10mm-es állásból. :o)

Ha esetleg mégis úgy döntenél, hogy megvállsz a Pelengtől és még nincs rá érdeklődőd, kérlek gondolj rám! (Feltéve persze, ha nincs ráforrasztva a Canon vég.)

Akos Kiss írta...

A Sigma 10-20 már nekem is megfordult párszor a fejemben. Mik a tapasztalataid vele?

A Pelengre sokan pályáznak. Már egész szép kis lista lenne, ha papírra írnám a dolgot. :)
Egyelőre megtartom, aztán ha eladó lesz, akkor a blogra feltolom és a leggyorsabban reagáló blogolvasó viheti. :)

Szóval, tessenek rendszeresen olvasni a blogot! ;)

Névtelen írta...

Sigma 10-20: felemás tapasztalataim vannak. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy 100%-os a birtokomban lévő példány. F/8-nál nagyobb rekesszel nem nagyon szeretem használni, egyszerűen innen indul az élesség, ami egészen F/16-ig jó. Mivel munkára is ezt használom, ezért az állvány + F/13 + ISO 100 kombó működik beltéren, ekkor teljesen éles lesz minden a képen. Bokeh minimálisan létezik, nem mondanám szépnek, de egy nagylátótól nem is vár mást az ember. Kis rekesszel CA szinte zéró, a vonalakat mesterien kezeli, 72mm-es szűrőmenet elég nagy mínusz. Kompromisszumokkal ugyan, de szerethető üveg.

Peleng infó köszi, ez így korrekt. :o)

Akos Kiss írta...

A Sigma 17-70 dettó. Ott is kb 8-as rekesztől lehet szép képet csinálni. Nem mondanám, hogy rossz obi, csak már hozzászoktam a fix 50 képéhez F2.8-on és a 70-200-as Canon-om képéhez F4-en. Ez meg nyitva annyita nem nagy szám.

Éppen ezért az utóbbi 2 hónapban szinte nem is volt vázon. El kellene adni és venni helyette egy 35mm f2.0-s Canont. Csak akkor meg 8mm és 35mm között nem lesz semmim. :) Bááár ... még porosodik egy 18-55-ös kitobi a szekrényben. :D

Névtelen írta...

szia, azt szeretném megkérdezni, hogy vajh canon 5D-re rá lehet ezt biggyeszteni? :)

Akos Kiss írta...

z.peter: Szia! Igen, pont múlt héten próbáltuk vele. Ott viszont azzal kell számolni, hogy a full frame miatt gyakorlatilag egy kört rajzol a kép közepére, míg croppos vázon majdnem kirajzolja az egész képkockát.

Névtelen írta...

Köszönöm a választ. ebay-en egyébként sok orosz emberke árulja ezt az obit, szóval oda tovább tudod irányítani azt aki pályázik rá :)