Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. október 26., vasárnap

DSLR láz

Manapság egyfajta divat lett tükörreflexes gépet venni, azonban nem minden vásárló elégedett az új géppel készített képek láttán. Vajon miért van ez?


Peleng 8mm/3.5, F5.6, 1/125, ISO 400

A DSLR (Digital Single-Lens Reflex, magyarul digitális tükörreflexes) gépek eredendően a fotózás világával komolyabban ismerkedő amatőrök* és a professzionális felhasználók (pl.: fotóriporterek, esküvői fotósok, stb.) számára készültek. Éppen ezért nagyobb hangsúlyt kaptak a manuális beállítási lehetőségek és az automatikus mód csupán egyfajta opció. A DSLR világban, ugyan egyre jobban érződik a kompakt gépek hatása, az automata funkciók jóval szegényesebbek, mint azt a kompakt gépek tulajdonosai megszokhatták.

Ez viszont feltételezi, hogy a felhasználó hajlandó némi időt fordítani a készüléke működésének elsajátítására, illetve hajlandó megtanulni az alapvető expozíciós (és kompozíciós) szabályokat. Sokaknál ez a rész hibádzik, ugyanis hozzászoktak, hogy a kompakt gépeken elegendő az exponáló gombot lenyomni és elkészül a többé-kevésbé jól exponált kép (hiszen a kompakt gépeknek pont az a lényege, hogy a legkevésbé hozzáértő is tudjon elfogadható képet készíteni).

Ilyenkor jönnek azok a panaszok, hogy „a kollégám kompaktja sokkal jobb képeket csinált, mint az én méregdrága tükörreflexes csodám” vagy „a kép sötét lett és életlen, ennél még a régi gépem is jobb képeket csinált”. A probléma az, hogy sokan a tükörreflexes gépekkel szemben is kompakt követelményeket fogalmaznak meg, fittyet hányva arra a tényre, hogy ezek a gépek más célközönségnek készültek. Persze ezt a problémát a DSLR gyártók is kezdik felismerni, és az újabb modellek egyre több a kompakt világból átvett funkciót kínálnak (ezáltal elmosódni látszik a kompakt-bridge-DSLR átmenet és újabb vásárlók pénztárcája nyílik meg). Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a funkciók még mindig nem helyettesíthetik a jól felkészült fotóst.

Tehát DSLR vásárlás előtt jó tudni, hogy az a fotós tud igazán jó képeket készíteni, aki legalább az alapvető fotózási ismeretek birtokában van, nem pedig az, akinek drágább a gépe. Ugyanis sokszor az ezernyi beállítási lehetőség, a megannyi objektív és kiegészítő csak megzavarja a felhasználót. Persze ezek mindegyike óriási lehetőséget rejt magában, azonban ezeket tudni kell használni, amihez viszont tanulni és gyakorolni kell. Ebből adódik, hogy sokszor pár tízezer forintos kompakt gépekkel jobb képek készülnek, mint a több százezer forintos tükörreflexesekkel.

Szóval, kedves leendő DSLR tulajok, tessék tanulmányozni a használati útmutatót és látogassatok meg pár a fotózás alapjaiba bevezető internetes oldalt vagy vásároljatok ilyen témájú könyveket! Biztos vagyok benne, hogy a befektetett idő látványos eredményt fog hozni és, nem utolsó sorban, elkerülhetitek azt a csalódást, amit a tudatlanság okozna.


* Sokan hajlamosak az amatőr és a kezdő fotóst egymás szinonimájaként használni. Ez azonban súlyos hiba, hiszen a kezdő fotós nem feltétlenül van tisztában a fotózás alapjaival és általában kevés tapasztalattal rendelkezik, míg az amatőr fotós a nem hivatásszerűen fotózó egyént takarja. Így az amatőr adott esetben rendelkezhet azzal a tapasztalattal és tudással, amivel egy profi fotós is, csupán ezt a tudását nem váltja pénzre.

11 megjegyzés:

Unknown írta...

Tetszik az írásod, jól megfogalmaztad a lényeget!
Üdv.
Laci

Névtelen írta...

"* Sokan hajlamosak az amatőr és a kezdő fotóst egymás szinonimájaként használni. Ez azonban súlyos hiba, hiszen a kezdő fotós nem feltétlenül van tisztában a fotózás alapjaival"

Teljes mértékben egyetértek.
Az én szemszögemből:
Hobbifotós, amatőr fotós, fotográfus, profi?
http://birdie.extra.hu/?p=158

Mr. A. írta...

Laca: örülök, ha így gondolod. Úgy éreztem reagálnom kell erre a jelenségre, mert egyre több helyről hallok hajmeresztő dolgokat.

Birdie: igen, szerintem te jobban és pontosabban megfogalmaztad az amatőr fotós lényegét. Viszont a linkelt posthoz már nem sikerült kommentelnem.

Névtelen írta...

Végre egy írás a magyar weben, ami tökéletesen rávilágít a lényegre.

A közhiedelem, miszerint a gép dolgozik a használója helyett, sajnos pont a gyártóktól származik. Tessék megnézni a belépőkategóriás gépek reklámjait (bármelyik márkáról is legyen szó)! Mindenhol ott díszeleg, hogy ezzel vagy azzal milyen egyszerű fényképezni... Egyszerűnek egyszerű P állásban, csak éppen meg sem közelíti a kompakt gépek P állását, ami kifejezetten arra lett tervezve, hogy ez mezei júzer fogja nyomogatni az expógombot. Egy átlag fényképezőgép-birtokostól ( = zéró fotográfiai ambíció) nem várható el, hogy majd PS-ban élesítget, meg hisztogrammot tologat és zajt szűr. Ennek ellenére szerintem minden fejlődni kívánó kezdő fotós úgy jár a legjobban, ha bridge géppel indul a nagyvilágnak: így a technika mélyebb ismerete nélkül csiszolhatja kompozíciós ismereteit.

Amit pedig az amatőrökről írtál... a nagy könyvbe kívánkozik.

Bocsánat a kicsit hosszabb kommentért. :o(

Névtelen írta...

Jó az írás, köszi! Sajnos tényleg sokan vannak, akik a Dslr-től várják a jó/szép/igényes képeket, nem pedig a tudásuktól.

cybersurda írta...

Tetszik az írás, és teljesen 1etértek vele. kb 3éve vettem egy kis kompakt gépet, aztán 1 éve egy bridge gépet. És mostanában készülök megvenni életem első tükrös gépét. Nem sajnáltam ezt a pár évet arra hogy ismerkedjek a fotózással, úgy érzem most értem meg egy dslr -re. Csak sajnos sokan beleugranak az akciókba, vagy mert épp van pénz egy jobb gépre, és karácsonyra megveszik maguknak, de a karácsonyi fotók már nem sikerülnek olyan jól az új géppel, mint az szeretnék. És fél év múlva vesznek egy drágábbat, mert hát azzal olyan tesztfotókat látott hogy csak na, és majd az neki is fog menni.. ördögi kör :) Szóval végig kell járni az utat, és még akkor sem biztos semmi, de már jobb esélyekkel indul az ember a magasabb kategóriában :)

Pista52 írta...

Háát!
A felvetett problémával és a végkövetkeztetéssel nagyon is egyet értek! Sajnos ez a probléma egyre másra érződik! A fotós oldalakon is látszik, hogy olyanok regisztrálnak, akik a minimális alapismeret nélkül vettek DSLR-t, de mivel hallottak az oldalakról és divat képet feltölteni, véleményezni, hát belevágnak. Sajnos ez nagyon sok vita eredője, mivel Őket meggyőzni nem lehet és a másoktól ollózott véleményekkel felvértezve osztják az észt, a szemétbe illő képeik mellett.
Birdie véleményével és az utalt cikkével mélyen egyetértek, ezt jó lenne minél több felhasználó elolvasná és megszívlelné. Egy DSLR-t használó még nem "vérprofi" ahogy sokan hiszik magukról és egy profi nem "művész", csak jókor jó helyen sikerült képet eladnia, amiből pénze lett, vagy állása!!

Névtelen írta...

Ákos:
bocsi, pont aznap lett meg az uj domain, amikor írtam a hozzászólásom.
Itt tudsz kommentelni:
http://birdie.hu/blog/2008/hobbifotos-amator-fotos-fotografus-profi/

Akos Kiss írta...

Örülök, hogy többen hasonlóképpen látjátok a dolgot. Az írást egyébként az ihlette, hogy egyre több fórumban találkozok a problémával és gondoltam, megírom a véleményemet. Hátha lesz aki előbb olvassa, mint csalódottan hangot adna annak, hogy az ő gépe "szar".

Birdie: köszönöm, megtaláltalak és fel is vettelek a linkjeim közé. :)

Feri írta...

Én egy kicsit szembe szállnék a véleményeddel. Szerintem a dSLR gépek minden körülmények között képesek arra a képminőségre amire egy kompakt. Én még egy dSLR-t sem láttam amin nem lettek volna meg a szokásos sport, tájkép stb. módok.

Aki meg első gépének egy dSLR-t választ nem hibáztathatod, ha egy fórumon nem fogadja a kritikát az meg már az ő baja, ettől nekünk nem lesz rosszabb.

Akos Kiss írta...

Feri: azt hiszem félreértesz. Én csupán azt akartam sugallni, hogy nem attól lesznek jók a képek, hogy valaki DSLR-t vesz, hanem a felhasználó tudásától. Vannak akik még a felhasználói dukomentációg sem jutnak el és máris a gépet szidják.

És én ugyan nem hibáztatok senkit. :) Mindenkinek a saját dolga, hogy milyen gépet vesz és azzal mit csinál.