Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. március 29., szombat

HDR

A következő kép kompozíciója csapnivaló. Amiért mégis felkerült a blogra, az azért van mert ez az első High Dinamic Range (HDR) vagyis Magas Dinamikatartományú képem.


Mivel az emberi szem és agy egy csodálatos szerkezet, képes a nagy dinamikatartományú látvány feldolgozására. A fényképezőgép ezt nem tudja. Például ha gépünkkel olyan képet komponálunk, amin nagyon sötét és nagyon világos részek is vannak, akkor a fényképezőgép úgy állítja be az expozíciót, hogy az vagy a sötét vagy a világos résznek megfelelő legyen (nyilván attól függ hova és hogyan mértünk fényt), de nem képes egyszerre a kettőt egy képen helyes expozícióval megjeleníteni, míg az emberi szemnek ez nem okoz gondot. Azonban készíthetünk tökéletesen exponáltnak tűnő képeket, csak ehhez már számítógépre, több eltérő expozícióval készült képre és egy HDR képeket támogató szoftverre van szűkségünk.

A fenti kép alapjául 3 eltérő beállításokkal készített kép szolgált. A gép állványon volt és használtam a beépített AEB (Auto Exposure Bracketing) funkciót, ami képes az expozíciós korrekció autómatikus állítására 2 expozíció között. Én 2 fényértéknyi eltérést állítottam be a készített 3 kép között. Az lent látható fotók rendre +2, 0 és -2 fényértéknyi expozíciós korrekciót kaptak.


Ezután ebből a 3 képből raktam össze a már látott fotót a megfelelő szoftverrel. (Ingyenes szoftver: Qtpfsgui, Fizetős: Photomatix Pro)

1 megjegyzés:

voidcontext írta...

Üdv!

Tudom, nem mai bejegyzés, de azért megkérdezném, hogy a példakép melyik programmal készült?

voidcontext