Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. augusztus 11., kedd

30. házassági évforduló

A hétvégén egy kedves párnak a 30 éves házassági évfordulójára rendezett eseményét fotóztam. Sok szempontból is úgy gondolom, hogy a hétvége jól telt és tartalmas, hasznos volt számomra, mint fotós és mint magánember egyaránt.

A pár
Mivel még nem kértem engedélyt a képek közléséhez, csak ezt az egy fotót tudom betenni, amin senki sem felismerhető.

Fotós szempontból egy óriási kihívás volt, hiszen az én felelősségem volt, hogy megfelelően dokumentáljam az eseményeket, és igyekezzek a lehető legtöbbet kihozni magamból, a helyzetekből, a helyszínből és a felszerelésemből. Be kell valljam, az elején nem voltam túl magabiztos. Mivel mostanában kevesebbet fotózok, sokkal rutintalanabb vagyok, illetve mostanában nem is volt igazán jó képem. Szóval eléggé a mélyről kellett valamennyire feljönnöm.

A felszerelés tekintetében sok tapasztalatot szereztem ismét. Ezeket összeszedem pár pontban:
  • RAW a varázsszó,
  • Ehhez viszont több memóriakártya kell,
  • Jó lett volna két váz, hogy ne kelljen objektíveket cserélgetni,
  • A vaku a barátom, nélküle egy ilyen eseményre öngyilkosság elindulni,
  • Egy igazi nagylátószögű objektív csodákra lett volna képes (így maradt a 17mm cropp-on),
  • Rengeteg feltöltött akksira van szűkség,
  • A számítógépem életet mentett, mert a kártyát gyorsan tudtam üríteni,
  • Az f2.8 jó dolog - lett volna
  • fix objektívvel akciódús helyzetekben meg van lőve az ember, ide zoom kell, fényerős zoom,
  • a Sigma 17-70mm megint bebizonyította, hogy az átfogása verhetetlen. A képek 90%-át ezzel az obival lőttem.
  • Ésszel érdemes fényt mérni és, bár manuális mód hívő vagyok, itt erősen támaszkodtam a blende előválasztás módra (Av)
  • A szabadtéri helyszínen napsütésben óriási kontrasztok vannak. Emiatt sokszor lehetetlen tökéletesen kiexponálni a képeket, de a RAW és a vaku sokat segít,
  • Azon morfondírozok, hogy vajon sima, jó minőségű ceruzaelemekkel gyorsabban tölt e fel a vakum. Ugyanis az 580EX II a jelenleg kapható legtutibb vaku a Canontól, de azért sorozatlövésnél nem a várt eredményt kaptam (oké, vagy high sync, vagy sorozatlövés. Viszont a high sync most fontos volt, mert rengeteg volt a természetes fény, így a záridővel nem lehetett mit kezdeni). Tudom, tudom vannak fizikai határok is. Na, de mégis! :)
A helyszínt még a ceremónia előtt sikerült felmérnem. Készítettem jó pár teszt képet, megnéztem a lehetséges beállításokat, kompozíciókat és kameraállásokat, valamint kerestem a hely izgalmas részleteit. Igyekeztem minél jobban képbe kerülni a programot illetően, mert egy ilyen eseményen a fotós az, aki a rendezők után a legtöbb információ birtokában kell legyen a menetrendet illetően. Sikerült is megszereznem az összes fontos bennfentes információt, amiket igyekeztem a lehetőségekhez mérten maximálisan kihasználni.

A végeredményt illetően viszonylag elégedettnek mondhatom magamat, mert a fontosabb pillanatokról készültek elfogadható képek. Összesen 596 kép került fel a gépemre, nem számítva a tesztképeket.

Magánemberként azért volt jó, mert a házigazdák kitettek magukért, és igazán jól éreztem magamat. Munka után az estét, és még a másnap délelőttöt is, velük töltöttem. Nem mellesleg új kedves emberekkel ismerkedtem meg. :)

5 megjegyzés:

Unknown írta...

ha természetes fény mellé vakuzol, és igencsak világos van, használj inkább Tv módot (asszem canonon ez a zárprioritás), és 1/250-nél rövidebb záridőt ne. igaz, hogy a fény ettől ugyanannyi marad, de nem esik le a vakud max ereje a felére-negyedére a high sync miatt, így esélyesebb, hogy (többször is) ki tudod villantani a témád.

rn_photo írta...

A vakunál a varázsszó NiMH akkumulátor, min 2400mAh-s.
Nagy teljesítmény=rövidebb töltési idő+a vaku sem melegszik olyan gyorsan.

Akos Kiss írta...

derelict: Igen, Tv a zárprioritás. Ezt a módot és beállítást amiatt kerültem, mert igyekeztem kis mélységélességű fotókat készíteni, ami jobban kiemeli az előtérben levőket. Minden esetre köszönöm a tippedet, legközelebb, ha a téma engedi, akkor ezt fogom használni.

rn_photo: 2700mAh-s NiMH akksikat használok, így valószínűleg nem ez volt a szűk keresztmetszet. Valamikor egy esküvőfotós mondta nekem, hogy ő mindig egy bizonyos fajta ceruzaelemet használ, mert azzal tölt fel a leggyorsabban a vaku. Csak az a baj, hogy elfelejtettem melyik márka melyik ceruzaelemét mondta.

Ráksi Ádám írta...

Csak egy elvetemült öltet: ND szűrő használata kültéri fotózásban?
A nyitottabb rekesz miatt talán nem kell több fény a vakuból, de nagyobb mélységélességet lehet elérni.

D írta...

Jah mondjuk egy ND1000-es. :)
Ádám amúgy kisebb mélységélességet akartál mondani ugye? ;)
De az ötleted simán használható. Én úgy tudom, hogy szoktak is ND szűrőt használni kültéren(még a profik is), hiszen ha kell a kis mélységélesség akkor muszály.