Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. augusztus 19., szerda

BRÉKING: Vége a megapixel harcnak?

A Canon ma Közép-európai idő szerint délután 3 órakor bejelentette a PowerShot sorozatának új gépeit. A hivatalos press release itt olvasható.

Igazából nem is ez a nagy hír számomra, hanem az, hogy a PowerShot G11, ami a 14.7 megapixeles PowerShot G10 utódja, 10 megapixeles, nagy érzékenységű szenzort kapott. Ez valahol azt engedi sejtetni számomra, hogy a Canon meghallgatta a felhasználóit, és maga is rájött arra, hogy a megapixelek további növelése ma már kevésbé fontos. Nem beszélve arról, hogy változatlan szenzorméret mellett a magasabb pixelszám kisebb és egymáshoz közelebbi pixeleket feltételez, ami kedvezőtlen hatással van a képzajra. További hátránya a nagy felbontásnak, hogy ahhoz megfelelő optikára is szükség van, ami pedig nem olcsó mulatság.

Bízom benne, hogy a DSLR vonalon is igyekeznek a szenzorokat inkább dinamikatartomány tekintetében fejleszteni, mintsem tovább pumpálják a megapixel lufit.

Aki követ Twitter-en, az gyakorlatilag a bejelentés pillanatában megkaphatta ezeket az információkat. Szóval érdemes ott is olvasni. ;)

2 megjegyzés:

dincsi írta...

Pont ma olvastam egy jó kis összefoglalót a helyzetről:
http://www.hwsw.hu/hirek/42647/digitcam-digitalis-fenykepezogep-piac-kompakt-tukorreflexes.html

Amúgy a dinamikaátfogása egy jó papírnak 6Fé, szóval az is megvan már a mostani érzékelőknek, csak jól kell exponálni.

e1 írta...

Ez tényleg pozitív hír, még annak ellenére is, hogy én Nik-es és vagyok és nem Can-os. :)
Akit a pontos paraméterek érdekelnek, azoknak javaslom a dpreview.com-ot, szépen táblázatbamn áttekinthetőek. Úgy néz ki, hogy kompakt kategóriában egy jó kis gép lesz ez a G11. Következő cél a G12-be valami jó kis optika. Ez a jelenlegi fényerő terén még nem éppen ideális:
• 28-140mm (35mm equiv)
• f = 6.1 - 30.5 mm
• 5x optical zoom
• F2.8-4.5
Régebben a kompakt fényképezőgépeken is teljesen normális volt a 2.8-asnál jobb fényerő és sok gyártó ma sem nagyon megy F4 közelébe a hosszabbik fókusztávnál. Egy F2.5-3.0 optikával már ki tudnák békülni, bár az ideális az inkább F2-2.8 lenne. :)