Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. augusztus 2., vasárnap

Omszki tó

Tegnap páran (Eszter, Anett, Klaudia, H. Tamás, PPéter és én) lementünk az Omszki tóhoz fotózgatni. Mivel már régóta megvan a derítőlapom, amit eddig nem volt alkalmam kipróbálni, azt egyéb felszerelés kárára (a franc se cipel mindent alapon kiszedtem a telét és egy vakut a táskából) magammal vittem.

Sikerült is pár derítőlapos képet csinálni. Mivel H. Tamásnál is ott volt a sajátja, így rögtön kettőt is tudtunk használni.


Itt a derítőapot a napfény lágyítására használtuk.


Balról derítőlap áteresztő módban (napfényt lágyítottuk vele), jobbról pedig arany színűvel viszaderítettünk

Idő közben megérkezett Kinga és Ervin is.

Eredetileg naplementés képekre gyúrtunk, de még a szúnyogriasztó ellenére is darabokra szedtek minket a szúnyogok, így pont a legszebb fényekben nem tudtunk igazán koncentrálni. Képzelhetitek, szegény lányok bikinibe pózoltak a nádas mellett.


Sajnos itt már szúnyog invázió volt, úgyhogy nem nagyon készült jó kép.

Ekkor érkezett meg Krampusz 6 üveg minőségi villányi borral (Sauska Villányi Rosé Cuvée, Gere Merlot, meg volt még valami fehér is, amire már nem emlékszem). Ekkor döntöttünk úgy, hogy a borokat már szúnyogmentes helyen fogyasztjuk inkább el, és véget vetettünk a fotózásnak. A vége hajnali 3-ig tartó lazulás lett az Erzsébet téren. :)

Ja, és sikerült Krampusz jóvoltából megtapizni a Pocket Wizard FlexTT5 Canon változatát. :)

5 megjegyzés:

Andor írta...

Jók lettek a képek, gratula.
Mondjuk idén a szúnyogokkal sajnos nagyonis számolni kell... :-(

Akos Kiss írta...

Köszi. :)
sajnos a szúnyogos múkából most tanultunk. Pedig 2 különbözőszúnyogriasztóval is bekentük magunkat, de nem segített.

MetalGeri írta...

Üdv Ákos!

Szép képek lettek!

Ismét egy technikaibb kérdésem lenne hozzád. Van valami tapasztalatod a Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro objektívről? Megéri-e azt a 40 ezret vagy sem? A válaszodat előre is köszönöm!

Akos Kiss írta...

MetalGeri: Sajnos semmi tapasztalatom ezzel az obival.
Az alap igazság azonban az, hogy egy olcsó lencsétől nem érdemes túl sokat várni. Tapasztalataim szerint ez az olcsó teleobjektívekre fokozottan igaz.
Persze kérdés, hogy mennyire tudsz együtt élni a hibákkal.

Amire érdemes figyelned, hogy a Sigmának van több ebbe a tartományba eső objekíve is. Azt hallottam és olvastam, hogy az APO-s változatot érdemes venni, mert az 2 SLD lencsetaggal többet tartalmaz, ami jótékony hatással van a képminőségre.

Ebben az árszintben mozgó teleobjektívek a hosszú végen általában csapnivalóan teljesítenek. Tehát 300mm-en éles, kontrasztos, tökéletes képet ne várj.

Tesztképek alapján 300mm-en ennek is elég gyenge képe van: http://www.ephotozine.com/article/Sigma-70300mm-F456-APO-DG-Macro-4569

Illetve: http://www.photozone.de/canon-eos/326-sigma-af-70-300mm-f4-56-apo-dg-macro-test-report--review

Én a helyedben nem vennék belőle újat, mert ez az a fajta lencse, amit az ember hamar ki tud nőni (egy idő után jobb minőségre vágysz majd). Eladáskor kisebb a bukás, ha nem az új árat adod érte vásárláskor. Használt objektívnél viszont fontos a vásárlás előtti teszt.

Remélem valamennyit tudam segíteni.

Üdv,
Ákos

MetalGeri írta...

Hát...köszönöm Ákos!
Én is olvastam azokat a cikkeket már, de gondoltam hogy megkérdezlek téged is hátha volt már a kezedben. Én is azt érzem hogy túl olcsó ahhoz hogy elég jó legyen. Sajnos. Na marad a keresgélés, meg a gyűjtögetés.