Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2007. december 31., hétfő

Köszi Scott!

Karácsonyra kaptam egy frankó fotós könyvet, ami azt hiszem sokat segít minőségibb képeket készítenem a jövőben, úgyhogy szeretném most ezt a könyvet ajánlani nektek: Scott Kelby: A Digitális fotó könyv.

Ami tetszik benne, hogy abszolút gyakorlatias és különböző fotós területeket érint (tájképek készítése, esküvői fotók, emberek fotózása általában, virágok fotózása, stb.). Leginkább best practice gyűjteménynek mondanám.

Egy képen illusztrálnám, hogy nekem mennyit jelnetett a könyv (érdemes ránagyítani):



Mindkét kép ugyanazzal a géppel és a kitobival készült. A bal oldali pár hete, míg a jobb oldali ma este lett fotózva. Amint az jól látható a jobb oldali minősége érezhetően jobb (a kompozíciótól most tekintsünk el). A bal oldalon levő képet csak érzésből elkattintottam és örültem, hogy de jó képet lehet csinálni állványról. Azóta már tudom, hogy annyira nem jó kép. :)

Miért is jobb a másik? Nem csak azért mert a hó és a tejszerű felhők miatt több a fény (persze ez is közrejátszott rendesen), de ennél a képnél figyeltem arra, hogy kisebb blendével nagyobb mélységélességet érjek el, és kisebb ISO értéket használjak, cserébe exponáljak tovább. Ezáltal élesebb és kevésbé zajos képet kaptam.

Bár persze ez lehetne trükk, mert jó picibe tettem fel a képet, de becsszóra nem az! :) Ha már a trükknél tartok: élesítéshez most már nem a sima Sharpen filtert használom, hanem a képet átrakom Lab Colorba és a Lightness csatornájára eresztek rá egy Unsharp maskot. Látványosan minőségibb hatást kelt a dolog.

Szívesen megcsinálnám ezt a képet tüzijátékkal is, amire ma egész jó esélyem lenne, csak sajnos menni kell bulizni. Pedig egy éjféli kép mekkora buli lenne nagy záridővel telis-tele tüzijátékkal! :(

Na, nem folytatom, mert a végén itthon maradok. :)

Amúgy Boldog Új évet mindenkinek!

u.i.: ha megtalálom a jobb oldali kép eredetijét, akkor írok exponálási paramétereket is ;)
u.u.i.: amúgy meg akinek jó a szeme, a jobb oldali képen talál pár pixelnyi tüzijátékot. :P (Persze ez csak a véletlen műve, mert a nagy exponálási időbe nem tudatosan került bele, hanem a mai nagy tüzijáték előfordulás következménye - olyan jó lett volna ide valszámos fogalmakat írni, de nem akartam beégni és azért sem nézem ma meg az Óbádovics könyvbe, hogy melyik függvényre kellene itt hivatkoznom. :) )
u.u.u.i.: aki az első száz különbséget megtalálja a két képen, kap tőlem egy sört. (Kép szélét levágni és elküldeni a pixeleket nem ér! :D)
u.u.u.u.i.: Na jó most már megyek bulizni, nem bloggolok.

Nincsenek megjegyzések: