Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2010. augusztus 7., szombat

Idő(rosszul)járás

8 óra körül volt egy nagyobb vihar Kelenföldön. Gyakorlatilag pár tíz méterre csapkodtak a villámok a tömbünktől (vicces amikor a villanás után egyből jön a csattanás). Gondoltam megvárom míg kicsit csitul az idő (mégsem szeretnék az első villámsütötte magyar fotólogger lenni), így inkább bevállaltam a pár percnyi késést a munkából. Persze a terv ott bukott el, hogy jött a második felvonás. Amint leszálltam a buszról, felhőszakadásszerű vízözön zúdult a nyakamba. Az esernyőnek csak lélektani hatása volt, gyakorlati semmi. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a céges laptop épp nem volt nálam, mert valószínűleg kapott volna rendesen.

Vártam, hogy belecsap a toronyba, de nem tette.

Este viszont igyekeztem megörökíteni pár villámot, amihez mind a két fényképezőgépemet bevetettem. Az eredmény ennek ellenére nem lett valami fényes. Természetesen a szebb villámok mindig két expó között jöttek és rendszerint egyik gép sem rögzítette őket. :) A ma estiek közül a leglátványosabbat tettem be ide. Talán legközelebb több szerencsével járok majd. :)

5 megjegyzés:

Unknown írta...

A FB-on már írtam, de hátha nem olvassa mindenki, aki ide betéved!:)
A villámok általában "párosan" jönnek, tehát nem B-módban kell a gépet megszenvedtetni, hanem elég 10-20 mp-es expókkal operálni!
Amikor villan az első, akkor kell elindítani a felvételt, és ha szerencsénk van akkor hamarosan jön a következő is,pont ahogy azt szeretnénk.
Én így csináltam eddig két viharnál is, és az átlag az 10 expóból 2-3 kép is lehet!:)
Tessék kipróbálni, sosem lehet tudni!:)

Akos Kiss írta...

Köszi Gabesz a tippet! Amúgy én sem B időt használok, hanem be van állítva az expó. Rendszerint az egyik szobában beüzemelem az egyik laptopot, rákötöm a 400D-re, a másik szobában pedig a másik laptopon belépek távoli asztalon a villámfotós gépre és külön monitorra kiteszem. Így kényelmesen tudok netezni és közben figyelem az eseményeket. Sőt, távolról még az expót is tudom állítani. :)

e1 írta...

Ez a PC-s dolog nekem is eszembe juthatott volna. Én hülye meg kint álltam az esőben hajnali négykor teljesen feleslegesen, mert csak egy rendes villámot lehetett látni és az is természetesen két expó között volt. Amúgy nekem volt a tapasztalatom, hogy a villám előtt 5-10 másodperccel van egy erősebb széllökés. Nem tudom, hogy ez csak helyi jellegzetesség, vagy általánosan elmondható, de amikor ezt kifigyeltem, már rendszeresen sikerült elkapnom a világos égboltot (természetesen a villám kilométerekre volt más irányban).
A laptop mellett van egy másik megoldás. Manuális expó, és automatikus fotózás. Én bent fogom szürcsölni a forró kakaót a gép pedig nyugodtan ázhat. Az egyedüli dolog amit még meg kell oldanom az az objektívre verődő vízcseppek kiküszöbölése. Napellenzőt használtam, de mivel kicsit felfelé is kell fordítanom a gépet, a napellenző alsó részére ráesik és onnan pedig rászökik a víz az első lencsére. Egyedül az működött, ha a gép felett tartottam az esernyőt, de pont ettől akarom megóvni magam. Javaslat?

htibi írta...

Nagyon jó !
Az lett volna tényleg a nagy durranás ha belecsap a villám !

Ats írta...

Fényérzékelő diódás automata távkioldóval próbálkozott már valaki?
Itt egy leírás róla:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/fotozzunk_villamokat.html?pg=1