Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. november 8., vasárnap

Vágyok a mozgóképre

Mióta megjelentek a videós DSLR-ek azóta vágyom egyre. Szeretném ismét kihasználni a mozgókép adta lehetőségeket.

A problémám az, hogy a jelenlegi Canon palettáról a 7D videóképességei azok, amikkel tudnék együtt élni, viszont az árával egyelőre nem (az 5D Mark II árával meg főleg nem). Addig is nyálcsorgatásnak itt egy videó ISO 1600 és 6400 közötti érzékenységen, Canon 35mm f1.4/L USM, Canon 50mm f1.2/L UMS és Canon 70-200 f4/L IS USM objektívekkel fényképezve:


Canon 7D movie - Another night in Beijing from Dan Chung on Vimeo.

Ami miatt kicsit igazuk lehet a "minek egy DSLR-be videó funkció", fajta zúgolódóknak, bár érdekes módon ritkán hozzák ezt fel indokként:

Az Európai Bizottság jogalkotói korábban sokat feszegették azt a kérdést, hogy a videórögzítésre képes fényképezőgépeket camcorder kategóriába sorolják. Ezzel kapcsolatban mind az ipar, mind pedig az érdekelt országok felháborodásuknak adtak hangot, de mindhiába. A terv megvalósult. Ez annyit jelent, hogy a digitális fényképezőgépek import vámját 0%-ról (lásd. ITA - számítástechnikai termékek elterjedését elősegítendő megállapodás) 4.9% ill. 12.5%-osra változtatta, amennyiben azok EU-n kívüli országból érkeznek, és képesek mozgóképet rögzíteni. (Most mindenki nézze meg, hogy a fényképezőgépét mely országban gyártották.)

Ahhoz, hogy továbbra is fényképezőgépnek számítson az adott termék, és ezáltal 0%-os importvámot élvezzen, a következő feltételeknek kell megfelelnie: maximum 29 perc 59 másodpercnyi anyag rögzítésére képes egyhuzamban, nem képes elérni a 800x600-as felbontást vagy a 23 másodpercenkénti képkockaszámot. Ha ennél többet tud, akkor legalább 4.9% importvámmal terhelendő az adott fényképezőgép (bocsánat: camcorder).

A Panasonic Lumix GH1 az ékes példája ennek a szabályozásnak. Az EU-s verzió ugyanis csak 29 perc 59 másodpercet tud rögzíteni egyhuzamban. (Mondjuk ennél hosszabb snittekre nagyon ritkán van szükség.)

9 megjegyzés:

Megyeri Domonkos írta...

'szameg... én is... G9-cel kezdtem most videózni a múlt héten vitorlás versenyen... Már csak vágni kéne :)

elevenphoto írta...

isteni a video.
Ázsia amugyis nagy szerelem de nagyon szép kepek voltak.

Maci írta...

Látom felébredt benned a BSS-es ösztön. :P

juice írta...

nekem is csorog a nyálam ezektől a videóktól, de aztán lehet hogy ha meg ott lenne, akkor úgy lennék vele, hogy végülis bármikor videózhatok, ráérek még és a végén nem csinálnám meg
de attól még jó dolog vágyni rá

e1 írta...

Ezen paraméterek alapján ma már sok mobiltelefon is kamerának számít. 23 képkocka, hogy a jó édes anyukájukat...

Akos Kiss írta...

Domshow: megnéznék egy G9 videót. Jó képe van?

Eleven: várjuk majd az Ázsiás képeket! ;)

Maci: bizony :)

Juice: tény hogy macerásabb az utómunkája és rengeteg szabad hely és szabadidő kell hozzá, de jó móka szerinetm.

bateman's photoblog írta...

egyrészt tényleg csodálatos ez a "mindenki csináljon filmet" dolog, de személy szerint írtózom ezektől a szépelgő képhalmoktól, amik ellepték a netet mostanában. (illetve az idegesít, hogy filmnek nevezik.)

(bocs)

Zoltán77 írta...

No és az EOS 550D videóképességeivel mi probléma van???

Akos Kiss írta...

Akkor még nem volt 550D. ;)