Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2011. november 17., csütörtök

35mm vs. 50mm

Kölcsönkértem Hoszitól a Canon EF 50mm f1.8 II obiját, hogy megnézzem mit lát egy alapobjektív full frame vázon. Még a 400D-hez volt egy ugyanilyen objektívem, amit nagyon szerettem, csak sajnos egy baleset folytán darabjaira hullott. Sokat használtam gyenge fényviszonyok között, és nagyon szerettem a képet f2.2 és szűkebb rekeszállásokkal. Egy gond volt csak vele: beltérben nagyon szűk volt.

Miután tönkrement, megvettem a (máig megelégedéssel használt) Canon EF 35mm f2 objektívet, akkor még crop vázra. Látványosan többet adott szűk helyeken, mint az 50-es, így jobban tudtam használni a családi és baráti összejövetelek alkalmával. Nemrég azonban váltottam full frame vázra, ahol egy csapásra más lett a helyzet. A 35mm-es lencse nagylátóvá lépett elő. Emiatt beltérben még jobban használható, főleg, ha több embert akarok a képre komponálni. 35mm-en egyébként még alig látszik a nagylátók tipikus képszéli torzítása. Azonban közelebbi képek készítésére már nem igazán alkalmas ez a látószög. Itt jön képbe az 50-es, ami tiszta matematika alapján is többet lát (ugyan nem sokkal) full frame vázon, mint a 35-ös a 400D-n (56mm-nek felel meg crop vázon), viszont jóval használhatóbb lehet emberek közeli fotózására. Persze, még itt sem arc portrékra kell gondolni, mert arra inkább egy 85mm-es objektív való.

Pár képpel szemléltetném az 50mm és a 35mm közötti látószögbeli eltérést crop, illetve full frame vázakon:

50mm on crop body
50mm crop vázon

35mm on crop body
35mm crop vázon

50mm on FF body
50mm full frame vázon

35mm on FF body
35mm full frame vázon

Készítettem egy összefoglaló ábrát is, melyen jó láthatóak az eltérések:

Canon 35mm f2 és Canon 50mm f1.8 crop és full frame vázakon
Eltérő a látószög különböző érzékelő méreteknél.

3 megjegyzés:

nbgbgb írta...

Ha egyszer lesz lehetőséged fullframen egy 17 mm 24 mm tesztet is csinálhatnál, mert az 5D-m egy 17-40-t kérne a Jézuskától :D

Akos Kiss írta...

Sajnos 17mm-ből csak crop-os obim van. :( 17-40mm egyébként nekem nagyon tetszett. Ajánlom bátran. 24mm és 17mm között látható a különbség, bár kérdés, hogy kell-e annyiszor, hogy megérje megvenni. Nekem a 24mm legtöbbször már elég ff gépen.

Ha tudok, akkor majd kérek kölcsön egy 17-40-et és teszek fel tesztet. Bár lehet addigra neked már késő lesz.

fonagytom írta...

Jó kis poszt volt, köszi.