Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2010. november 3., szerda

Az olcsó igazolványkép

A héten majdnem eljutottam oda, hogy egy kis fotós boltban készíttessek* magamról igazolványképet. Kellett, mert felnőtt lettem, és a felnőttség bizonyos embertípusoknál bérletigazolvánnyal jár. Egy dolog tartott csak vissza, mégpedig a fotósbolt eladója, akit a mai napig nem ismernék meg, ha még egyszer bemennék a boltba. Ennek oka egyszerű: azalatt a közel negyed óra alatt (és ez most nem csak azért ennyi, mert történetet mesélek), míg a boltban voltam, nem bújt elő rejtekhelyéről, így meguntam és tovább álltam.


Még aznap barátnőm unszolására megkérdeztem egy BKV jegypénztárban, hogy milyennek kell lennie egy számukra elfogadható igazolványképnek. Ez azért érdekes, mert eszünkbe jutott, hogy akár nyomtathatunk otthon is.

A paraméterek ezek voltak:
  • 3,5x4,5cm
  • fotópapír
  • homogén háttér
  • az ilyenkor szokásos testrészek látszódjanak
Mivel már volt korábban elkészített igazolványképem, amit a Canon G9-cel követtem el (igen, ez egy kompakt gép), úgy éreztem, hogy ezek közül csak 1 feltételnek nem felelek meg, ez pedig a fotópapír. Persze, ez ma már nem jelenthet gondot, mert egy magára valamit adó színes nyomtató elboldogul az ilyesmivel. Nyilván egy fotóért az ember nem vesz egy egész csomag fotópapírt, így maradt a bolti előhívás.

Előre kinéztem, hogy milyen méretekben vállalnak nyomtatást a Photo Hall-ban (mert az közel van) és elkészítettem egy 15x10 cm-es képet 300 dpi felbontásban, amire 8-szor ráfért a hihetetlenül sármos fizimiskám. Mindez 79Ft-omba és némi fotószerkesztésbe került (szigorúan Paint.Net-ben - de tényleg).

*Bizony, ez már a vég.

9 megjegyzés:

Megyeri Domonkos írta...

Én voltam oly' hülye, hogy egy bótinénire bíztam, aki ezeröccá' pénzt vont le a gazdagtalanságomból, és vaku nélkül, bemozdulva, féligoldalról, egy vetítővászon háttérrel, alulról, neonfényben készített rólam egy képet. Megkérdezte, hogy jó lesz-e, én meg mondtam, hogy mindegy... Nem lesz jobb...
Úgyhogy mostantól én is inkább itthon.
BKV bérletigazolvány meg le van ejtve... Anélkül is lehet menni. Remélem :)

Csikós Gábor írta...

A néni a sötétben nagyított, mert nem szereti a kapkodós Polaroidokat, akkor persze, hogy nem jön. Különben,ha ez egy fotóblog, be kell tenni a diy képet.
Szomorú, de a PaintNET még nem használtam, de most..., csak, hogy ne kopjon a PS. De komolyan, meglepett, sokra képes.

Fábián Gábor írta...

Én még azt az áldozatot sem hoztam, hogy fotópapírra nyomtassam. Bementem egy digitális nyomdába, kértem, hogy 300 g-os A4-es papírra nyomják, amin elég sok kis fotó elfér.

A meglepetés akkor ért, amikor a bérletes néni nem akarta elfogadni, mert szerinte ez nem fotó. Megkérdeztem, hogy mit gondol, mit, illetve kit ábrázol a kép. Azt mondta, hogy engem. "Tehát ez egy fotó rólam, ha fotópapír, ha nem." Elfogadta...

szabopal írta...

Csupán egy dolgot felejtettél el...
Közszemlére tenni azt a sármos képet :D

Gime(.hu) írta...

Na, hát úgy látszik néhanyunk életében egyszercsak eljön ez a pillanat, ez a felismerés... Nekem 2002-ben történt meg, bár akkor még nem mondhatnám, hogy fotóztam volna a szokásos turistaképeket leszámítva... :-)

emkorec írta...

Ez eddig eszembe sem jutott :DD Jóllehet igazolványképet 10évente egyszer csináltatok...

KTobi írta...

Evekóta rendszeresen nyomtatom az "igazolvány" képeket. Rengeteget kérnek érte, és ott is azt csinálja, hogy berakja többször egy 10*15ös lapra, és arra hívatja elő. Mivel az egész családnak, és a rokonságnak minden év elején kellett kép, így hamar ráálltam. A4es fotópapírra nyomtatom sorba a képeket, ollóval kivágom, ha kell még dátumbélyeget is kap a hátuljára. 5-6éve minden hivatalos papírunkon saját kép van.
Szerencsére újabban már ritkábban kell kép. Mindig csak azt kell megtudni, aktuálisan mekkora az "igazolványkép" mérete. Sokat lehet rajta spórolni.

makszem írta...

Tehát jól éreztem meg, hogy a "kreatív völgy" összefügg egy kreatív hölggy-el :)) Gratula hozzá is.
Az igazolványképet én is hasonlóan oldottam meg megamnak, azzal a különbséggel, hogy a minimális rendelési összeg miatt 4 ívnyi készült belőlem. :) Igaz csak egy kellett volna, de így is olcsóbb volt, mint fotóshoz menni.

GrafUr írta...

Hehe, én hasonlóképpen itthon csináltam az igazolványképet a szakdogához. Kitűnő ürügy volt magamnak, hogy végre megvegyem a régóta áhított VillanjKörtét! :) (Eredmény: http://foto.grafur.hu/archives/2010/12/19/Hazi_studio/)