Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2010. augusztus 13., péntek

Csillagnézőben

Igazi élmény volt a tegnap este, amikor páran fogtuk magunkat és Budapesttől 90km-re, Nyugatra felállítottuk az állványokat egy szélerőmű tövében, hogy megfigyeljük a Perseida-maximumot.

Peleng 8mm, f5.6, ISO 200, 24 perc. A zaj sajnos a hosszú expóból adódik, nem kapcsoltam be ennek kompenzálását a vázban, mert akkor egy ilyen kép kb 1 órán keresztül készült volna. Később magasabb ISO-n és f4-es blendével próbálkoztam.

Olyan jó légköri viszonyok voltak, hogy a Tejutat is szabad szemmel lehetett látni, sőt egy műholdat is sikerült megfigyelni.

Ez pedig már egy rövidebb expós kép, ISO 1600-on.

A képeken látható fényszennyezésből ott semmit nem lehetett látni, csak az expóból tudtuk, hogy van.

Hullócsillagot csak egy fotón sikerült elkapni, de azt egyelőre nem raktam ki, mert annyira nem látványos sajnos.

Tanulságok:
  • Használni kell a tág blendét és a magas ISO értékeket, ha nem akarjuk, hogy a csillagok bemozduljanak. Csak egy példa: Nekem ISO 1600-on f5.6-on 90 másodperces expóm volt és még így is kb 1 fényértékkel alá lett exponálva a kép.
  • Az extrém hosszú záridő alatt az érzékelő nagy mértékben melegszik és ezáltal jelentős mennyiségű zaj keletkezik a képen. Jobban megéri az ISO-t felcsavarni, mert még így is kevesebb zaj lesz a képen.
  • Az előbbi esetben érdemes lehet a hosszú expós zajszűrést engedélyezni a gépünkön, ekkor viszont dupla annyi ideig fog tartani egy expó.
  • Állvány kötelező, távkioldó erősen ajánlott
  • Legközelebb megpróbálom több expóból összerakni az elfordulós képet. (köszönet [Sir]Balinak, hogy felhívta a figyelmemet erre)
  • Nagyon sok idő elmegy ilyenkor, érdemes másnap nem dolgozni. :) (Mi mindannyian dolgoztunk ma, ami nem volt könnyű, mert 5-re értünk haza. )
Aki érdeklődik a téma iránt annak nagyon hasznos tud lenni a teljesen ingyenes Stellarium nevű program. Fut Windowson, Linuxon, Macen.

Köszi az élményt azoknak, akik ott voltak, főleg Krampusznak a helyszín ötletért, a fuvarért és a finom borért! :)

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Baromira tetszik!
Én most mások eredményeit nézve jövök rá a legalapvetőbb hibákra amit elkövettem....majd máskor jobban odafigyelek!:)

krampusz írta...

a legalapvetőbb hiba: másnap dolgozni.
Hinnye, nem volt egyszerű

BZd írta...

Elsősorban mázli kell hozzá.
Legmagasabb elfogadható érzékenység(ISO1600), legnagyobb rekesznyílás. A zajjal nincs mit kezdeni, lehet trükkösködni dark frame levonással.
Csak azt van esély elkapni, ami nagyon fényes és nyomot hagy, vagy ami az igazi, egy tűzgömböt. A szabad szemmel átlagosan látványos nem fog látszani sajnos :(

masterC írta...

Szervusz Ákos!

Nagyon szép képeket készítettél, irigyellek is miatta! Nekem sosem sikerült normális asztrofotót készíteni.

joruba írta...

Több szempontból rendhagyó képek, de éppen ezért érdekesek. Klassz,