Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2009. július 31., péntek

120 perc

Néztétek már végig a naplementét? Néztétek utána tovább az eget, vagy a fő attrakció után unalmas lett? Megfigyeltétek már, hogy naplemente közben és után mennyi színben pompázik az ég?

Azt hiszem szerencsés helyzetben vagyok a szobámból való kilátást illetően. Rengetegszer fotózom a kilátást a nap legkülönbözőbb szakaiban. Csak persze nem lehet mindig postolni a blogra, mert unalmas lesz. Most viszont úgy gondoltam, hogy készítek egy naplementés stoptrükk videót, amiben végig lehet követni, hogyan változik az ég színe napnyugta után.

Technikai paraméterek:

  • állványt használtam,
  • szűk rekeszt (F11-16),
  • Blende prioriátásos üzemmódot (Av), hogy ne kelljen folyton állítgatni,
  • Számítógépről oldottam ki a gépet kezdetben 10 másodpercenként, majd egy idő után, mikor az expó már nem fért ebbe bele, akkor 12, 15, 20, 24 és 44 másodpercenként
  • A képeket batch üzemmódban 1080x720 felbontásra méreteztem,
  • A VirtualDub nevű szoftverrel videóvá fűztem össze őket,
  • Összesen 450 expozícióból raktam össze, ami a való világ nagyjából két óráját öleli át





HD minőségben ajánlom. ;)

Sajnos nem lett az igazi, mert végig ugyanolyan időközönként kellett volna fotózni, meg az Av, illetve AWB beállítások is erősen látszódnak rajta. Na, majd legközelebb! :)

9 megjegyzés:

e1 írta...

Ilyesmivel már én is próbálkoztam. 400 képet lőtt el a gép magától 19 perc alatt. Sajnos esetemben az volt a gond, hogy túlságosan kevés az a 19 perc és tovább már nem volt kedvem vele vacakolni. Majd máskor. Amúgy stop motion csináltam már egyet, ott 8 kb. perc alatt készült cirka 250 fotó, kb. 2 másodperces időkülönbséggel, az megnézhető itt: http://vimeo.com/1834987
Tanulság: több képet kell készíteni és sokkal hosszabb ideig, hogy valami nézhetőt össze lehessen rakni,

Amúgy van még egy megjegyzésem a méretezésedhez. Sajnos nagyon szokatlan arányban és méretben készítetted el, majd töltötted fel. Legközelebb ajánlom az elkészült fotókból batch processzel kivágni egy 16:9 oldalarányú képet, majd ezeket 1920x1080-ra, esetleg 1280x720 pixelesre kicsinyíteni és ezekből összerakni a videót. Videózásban a 3:2-es oldalarány nem használatos, hanem a 4:3, 16:9 és ettől nagyobb arányúak (általában mozifilmeknél) vannak elterjedve. ha neten akarsz publikálni, akkor mindenképpen a a 16:9-et, esetleg a 4:3-at ajánlom.

Akos Kiss írta...

e1: jó kett a tiéd is! Valóban több képből lenne az igazi, de az ilyesmi tapasztalatnak mindig jó.

Képarány: jogos, bár netes videónál ez annyira nem vészes. Ezért is nem vacakoltam már vele. De ha valakinek mégis kell full HD-ben, annak megcsinálom és felteszem valahova. ;)

Andor írta...

Nagyon szép lett - amúgy is szeretem az ilyesfajta 'videókat'

Talán annyi (szigorúan építő jellegű) kritikát hadd tegyek hozzá, hogy én semmiképp sem AWB-vel csináltam volna, mert azért azzal néha nagyon elmászhatnak a színek...
Ettől függetlenül tényleg nagyon jó lett!

kobak írta...

Nekem nagyon tetszik. Eddig még csak egyet próbáltam, de tervezek én is játszani a dologgal.

Ha már a formátumot kritizálták, az enyém tényleg lehetetlen formátumú, ugyanis álló:

http://www.flickr.com/photos/kobakpontorg/3643503465/ :-)

juice írta...

ehhez most meghoztad a kedvem, nagyon klassz lett (meg már csillagjárást is szeretnék, csupa zárgyilkos szórakozás) :)

Máté írta...

Szia!


én már észrevettem, hogy a legszebbek a naplemente után a színek:) akkor van a legtöbb változás, a leglegtöbb szín, a legtöbb árnyalat, akkor már nem vigyorog a képünkbe a nap, csak a színek maradnak utána. a leggyönyörűbb...

Máté írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
szati írta...

Nagyon szuper a videó! Mit használtál amikor a gépről lőtted a képeket? Valami olyan megoldást keresek amivel úgy lehetne képeket készíteni számítógépről vezérelve, hogy be tudjam állítani hány kép készüljön és mekkora záridővel.. ..pl ahogy e1 is írta: "400 képet lőtt el a gép magától 19 perc alatt"

Akos Kiss írta...

szati: Canon EOS Utility-t használtam, abban is a Remote Shooting opciót. Az pont ezt tudja, amit írsz.

Újabban viszont kompakt géppel kísérletezek és a CHDK nevű hack-kel, így még számítógépre sincsen szükség. Az újabb bejegyzések között találsz infót erről.

Sajnos mindkét fenti dolog csak Canon gépeken működik.