Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. december 29., hétfő

Egy lámpás világítás a szabadban

Ha már ilyen videós kedvemben vagyok, akkor beszúrok ide egy eredetileg termékbemutatónak szánt anyagot (nem, sajnos nem fizettek érte :) ), ami szerintem tanulságos.



A saját kívánságlistámon már szerepel egy rádiós kioldó, valamint egy hot shoe adapteres állványra szerelhető ernyőtartó (szerencsére ezeket meg lehet úszni viszonylag olcsón). Ez a softbox is jónak tűnik, de azt hiszem költséghatékonysági okokból egyelőre maradok a villanjkörtékkel beszerzett transzparens fehér ernyőknél, amikkel hasonló hatást lehet elérni.

Reszkessetek, mert amint vége a vizsgaidőszakomnak, beerősítek gyakorlati téren is, és ontani fogom magamból a gyengébbnél gyengébb próbálkozásaimat. :D

A fent látható cucc amúgy itthon is kapható 33000 illetve 42699 Ft-os áron, mérettől függően. Linket nem adok, mert az már tényleg ingyen reklám lenne. :P

6 megjegyzés:

Maci írta...

Látom mostanában sokat foglalkozol a megvilágítással. Én soha nem vennék ilyen drága dolgokat. Mármint kész szoftboxot, derítőlapot stb. A Digitális Fotómagazinban volt egy 3-4 részes cikksorozat "Csináld magad" címmel és pont ilyeneket csináltak hétköznapi dolgokból, méghozzá igen igen jó minőségben. Érdemes átböngészni.

Névtelen írta...

Ákos, engem az érdekelne, hogy a villanjkörtés megoldás mennyire használható.

Köszi

Akos Kiss írta...

Maci: én sem vennék. ;)

Pé: lehetírok erről majd egy postot, mert ez eléggé visszatérő kérdés. Hirtelen már nem is tudom melyik bejegyzésnél vagy kommentben fejtettem ki ezirányú tapasztalataimat, véleményemet. A lényeg, hogy a villanjkörte egy nagyon jó kis játékszer. És itt most a játékszer szón van a hangsúly. Ha van egy nagyon türelmes modelled és csak kedvtelésből fotózgatsz beltérben, akkor megéri beleugrani, ha fent látott kültéri helyszínek is érdekelnek, akkor oda már rendszervakukat érdemes beszerezni.

A villanjkörte előnyei:
- olcsó (és kapsz hozzá állványt és ernyőt)
- ha nincs pénz másra, akkor ez is megteszi a világítással kapcsolatos alapok megtanulásához

Hátrányai:
- nincs beállító fény (próbalövések kellenek minden beallításnál)
- fényereje nem szabályozható (maximum a modell és a körte távolságával, de ott már kontrasztváltozással is számolni kell, hiszen a távolabbi fényforrás már egyre inkább pontszerűnek tekinthető)
- elektromos hálózathoz kötött használat

Névtelen írta...

Nagyon örülök a fénnyel kapcsolatos postjaidnak. Szeretnék egy kezdő stúdiót berendezni magamnak, eddig ez két rendszervaku + ernyők + tárgyasztalban merült ki, most egyelőre egy háttér-tartó rendszerben gondolkodom fehér papír háttérrel, aztán majd jöhetnek szép lassan a vakuk is. Egyelőre ott tartok, hogy maga a háttértartó is benne lesz egy százasban, ami azért vicces, mert konkrétan egy két lábon álló csőről van szó - megcsinálnám DIY módszerekkel is, de azzal nem tudnék versenyezni, hogy ezeket a stúdió cuccokat össze lehet csukni viszonylag kompakt méretre és így szállíthatóvá válnak. A Villanj körtével kapcsolatban pedig megnyugtatlak, hogy a stúdióvakunál is van minimum egy próbavillantás. A próbaexpo nem kidobott expo, hanem út a tökéletesség felé. :o)

Akos Kiss írta...

Pihe: én is szörnyülködve néztem a háttértartók árait, így inkább maradok az olcsó textilháttér és a függönykarnisra/egyéb alkalmatosságra csipesszel való rögzítés mellett. Persze a papírháttér lenne a tuti. Bár hozzáteszem, hogy ha azt szállítani kell, az mindenképpen macera, hiába összecsukható az állvány.
A próbavillantással kapcsolatban annyi a különbség a villanjkörténél, hogy ott a fényerősség állíthatatlansága miatt kicsit tovább tart a dolog, és ezt nem minden modell viseli gond nélkül (sok tökölés és szembevillantás minden új beálltás előtt). Úgyhogy, amint lesz rá keret, beszerezek 1-2 olcsóbb rendszervakut.

Névtelen írta...

Számomra valahol ott dől el a beruházás sorsa, hogy a megfelelő felszerelésből hány órát tölthetek el egy jól összerakott stúdióban. Az eddigiek alapján úgy fest, hogy minimum 60-100 óra kiférne ebből a pénzből (természetesen nem a villanjkörtés megoldásra gondolok :), ráadásul semmi nem garantálja, hogy bejön a műfaj.

Köszönöm az infót.