Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2008. november 25., kedd

Valami új – Egy fotós projekt

Na, zöld utat kapott a projekt: ma Udi válaszolt a levlemre. :)

Gondolom most sokan értetlenül néztek, hogy miről is beszélek. Teljesen jogosan érzitek úgy, hogy valamit elhallgattam, mert pontosan ez történt. :) Nem akartam ugyanis idő előtt elkiabálni a dolgot.


Bálint a Keleti pályaudvar metrómegállójában várja a metrót
Peleng 8mm/3.5,
F5.6, 1/10, ISO 800

Udi J. Tirosh az az úriember aki a DIYPhotography.net blogot vezeti. Aki tud angolul annak ajánlom az oldalt, mert tele van hasznos írásokkal. Nála találtam rá a nemrég indult „Something New – A Photography Project” elnevezésű játékra. Ez arról szól, hogy az olvasók egymás közt cserélnek 1-1 fotós eszközt rövid időre és leírják a tapasztalataikat. Persze itt most nem arra kell gondolni, hogy vadidegen embereknek adjuk kölcsön a dárga felszerelést hetekre. Ezt meg lehet oldani úgy is, hogy senki ne érezze veszélyben a cuccait. Például közös fotózás alkalmával kérünk valamit kölcsön vagy egy ismerősünket kérjük meg, hogy néhány órára, esetleg napra nélkülözze kicsit az objektívét vagy állványát, vakuját, bármit.

Nyilván ezek nem lesznek teljesen objektív és kimerítő tesztek, hiszen a legtöbben amatőrfotósok vagyunk, nem pedig erre szakosodott újságírók. De itt most nem is az a lényeg, hanem, hogy megismerkedjünk valami számunkra teljesen új dologgal és leírjuk tapasztalatainkat.

Ennek kapcsán kerestem meg Udit és kérdeztem meg, hogy nem bánná e, ha a magyar verzióját a dolognak megcsinálnám. Hát, nem bánja, sőt tökre örült a dolognak, úgyhogy belevágunk!

Vettem is a bátorságot ezek után a projekt címét tükörbe magyarra fordítani. :)

A következőre gondoltam: bárki küldhet be leírást egy általa újonnan megismert fotós kellékről és ezt összegyűjtve kitenném egy oldalra (mondjuk ide: http://worldtravelphoto.net/reviews/), ahol aztán mindenki megtekinthetné ezeket az irományokat. Ezzel segíthetnénk egymásnak abban, hogy bizonyos eszközökről átfogóbb képet kaphassunk.

Ez egyrészt közösségépítő, másrészt sok érdekes tapasztalattal és információval lehetünk gazdagabbak mindnyájan.

Természetesen minden teszthez kap az illető linket a saját oldalára és fel lesz tüntetve, mint szerző. A tesztekben csak saját anyag (képek, ábrák, szövegek) szerepelhetnek.

Na, érdekel valakit „Valami új”? :)



Köszönöm szépen a freeblog.hu-s címoldalt!

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Rendszeres olvasója vagyok Udi blogjának, két-három bejegyzéssel ezelőtt volt pont erről szó, így örülök, hogy ilyen gyorsan átrágtad az ötletet. Szerintem a kezdeményezés brilliáns és segít eligazódni Mindenkinek a marketingmaszlag és az egyszeri júzerek "nice lens" commentjei között. Hajrá!

Megyeri Domonkos írta...

Az ötlet jó, nem tudom, hogy bele tudok-e szállni, saját objektívjeimről saját tapasztalatot tudok mondani, de az nem újdonság :)

Akos Kiss írta...

Örülök, hogy ti is lelkesek vagytok! :)

Domshow: itt igazából a cél valami új megismerése lenne. De szerintem ezen tudunk segítni. ;)

Akos Kiss írta...

Na, már van is aki vállalt tesztet. :)
Én is tervezem a dolgot, csak ahhoz előbb be kell szereznem a tesztelendő eszközt. :)

Ha esetleg valami kérdés merülne fel, akkor a nevem magyarul egybe leírva kukac gmail.com címre írhattok levelet vagy ide lehet leírni kommentként.
Ha levelet küldtök, akkor légyszi a levél tárgya úgy kezdődjön, hogy [Valami Új] és csak ezután írjátok a tárgy többi részét. (pl. [Valami új] Formázással kapcsolatos kérdések)
Ha nem így írtok, akkor nem tudom biztosra mondani, hogy válaszolok, mert a levelező listák miatt naponta rengeteg levelet kapok. Ezzel a módszerrel viszont elkülönítve tudom kezelni ezeket az üzeneteket.
Most már egyre inkább úgy gondolom, hogy egy külön blogot fogok ennek szánni, de bármi erre vonatkozó ötletet szívesen fogadok.

Unknown írta...

jó ötlet. Kiváncsian várom a folytatást.

Névtelen írta...

Télapó hoz vmi új cuccot, majd irok róla pár sort ;) ennyi a feladvány?

Akos Kiss írta...

kobak: én is. :)

G@bor: igen. :) Anniyt érdemes tudni, hogy valószínűleg blogba lesz betölva az összes cikk, ezért formázásoknál csak alap dolgokat használj légyszi (dőlt, félkövér, aláhúzott, balra, középre, jobbra zárt, képek, linkek, színek)

Névtelen írta...

Az ötlet jó, de először azt kellene tisztázni, hogy ki honnan mit tud kölcsönözni, stb.

Akos Kiss írta...

e1: igazából ezt a részt a teszt írójára bíznám. Az eszközök felkutatása, elkunyerálása szintén a feladat részét képezi. :)

Névtelen írta...

Nyugat-Szlovákiából valaki, esetleg határmente? :)

DOSer írta...

ebből lett valami?