Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2011. június 14., kedd

Budapesti panoráma

5 éve lakom a mostani albérletben és azóta látom az ablakomból a Sas-hegyet, de tegnapig még azt sem tudtam, hogy a tetején egy publikus, ám fizetős kilátó van. Kirándulni akartunk, amikor rákerestem a Google-ben a "Budapest kilátó" szavakra. Ekkor találtam rá a sas-hegyi kilátóra.

Mivel azt írták, hogy az egész város látható onnét, egyből abban gondolkodtam, hogy panoráma fotót kell készítenem. Össze is szedtem a felszerelést, aminek oszlopos tagja volt a nagy Manfrotto állványom és a 70-200 f2.8L objektív, ami jelenleg a legnagyobb gyújtótávolságú objektívem. Edina serpáskodásával felhurcoltuk a felszerelést a kilátóba, és kezdetét vette a móka.

Összesen 449db 10 megapixeles fotó készült, de sajnos savanyú a magyar narancs, mert Av módban hagytam  a gépet (ezért nem egyenletes fényességű az ég), pedig máskor panorámázáshoz minig átrakom manuál-ba, sőt majdnem mindig abban fotózok. Ez persze csak az első kellemetlen meglepetés volt, mert kiderült, hogy az i5 processzoros, 4GB memóriával felvértezett gépem kevés a feladathoz. Sok órányi szívás után úgy döntöttem, hogy a képek hosszabbik felét 1920 pixelre méretezem és megnézem, hogy mi sülne ki a dologból, ha mégis összeraknám. Így készült el (4-5 óra alatt) a 62983x4528 "alacsony" felbontású TIFF verzió. Persze, megosztásra még ez is túl nagy (1.4GB), így maradt a konverzió és készült egy 22255x1600-as verzió, ami már JPEG és tele van a logómmal.

Íme (9.4MB):

Ha a fenti kép a full felbontásban lenne összerakva, akkor például a Móricz Zsigmond körtér nagyjából ilyen részletesen látszódna:

Móricz
És ez nem is a full mérete ennek a résznek... :)


Az eredeti képen jól láthatóak a Liszt Ferenc repülőtéren (sosem fogom megszokni az új nevét) parkoló gépek is. :) Érdekes megfigyelni a Gellért-hegy bal oldalán feltűnő Papp László sportarénát. Pedig a két objektum nincs egymás szomszédságában. Ez is jól mutatja a teleobjektívek tér összenyomó tulajdonságát.

6 megjegyzés:

Polgár Ádám írta...

Szép teljesítmény! Azért mindezt kézi vezérléssel hallod! Esetleg írhatnál róla egy kis tutoriált! Hány sor/oszlop? Átlapolásnál végig néztél a keresőbe vagy fokolható a fejed? :)
Szerintem nem lett zavaró az AV módból adótó fényfoltozódás, bár a manual tényleg jobb lett volna!

Akos Kiss írta...

Köszi a kommentet! :)

Tutoriálban gondolkozom, de azt majd a Fényértékre teszem ki, ott mostanában úgyis elmaradásom van a cikkírással kapcsolatban. :)

Átlapolásnál végig a keresőt néztem, no meg a fok skálát az állványon.

4 sor, kb. soronként 112 kép. :)

adam írta...

kézzel? durva, gratu :)
ezt elnézve a teljes verzión látszana a házunk újpesten :))

a sokmegapixeles budapesti panoráma oldalán van leírás, hogy ők hogyan készítették, azt nézd meg esetleg, hátha segít.

Unknown írta...

Brutáljóóó!:)

Akos Kiss írta...

@adam: programmal. ;) Igazából vas kellene ehhez és akkor össze lehetne rakni, de nekem összvissz egy laptopom van, ami erre alkalmatlan.

@Gabesz: köszönöm! :)

adam írta...

az összerakás nyilván szoftver, de a gép forgatása lövöldözésnél :)