Cikkek Video Facebook Twitter Flickr Adok-Veszek FAQ Olvasóim

Copyright

Az oldalon található képek Kiss Ákos szellemi tulajdonát képezik (kivétel ahol külön jelezve van más fotós, mint alkotó). A képeket engedély nélkül felhasználni, átalakítani illetve terjeszteni nem lehet. Minden jog fenntartva!

Fényérték

2010. március 15., hétfő

Aktuális kívánságlista

Mint mindenkinek, nekem is van egy időről időre változó kívánságlistám (itt a tavalyi, amit nagyjából sikerült megvalósítani). Igyekszem mindig úgy összerakni ezt a listát, hogy ne legyen túl földtől elrugaszkodott. Persze ez nem mindig sikerül. :)

Íme az én aktuális wish list-em:


Váz

Az egyik legérdekesebb dolog talán a vázcsere lenne. A mostani vázam egy Canon EOS 400D, ami már közel 2,5 éves, és durván 40.000 expozíción van túl. Összességében nagyon szeretem, viszont az AF rendszerével nem vagyok elégedett. Már egy 40D is sokkal jobb e tekintetben, nem is kell a 7D-ig elmerészkedni. Sokat gondolkoztam egyébként, hogy mire váltanék. Van nagyjából 3 lehetőség, ha nem akarok használt vázat venni (márpedig nem akarok, így a használt 5D nem játszik): 550D, 50D, 7D. A 7D egyből kiesik, mert nem az én pénztárcámnak való. Marad az 550D és az 50D. Végignézve a két gépet az fut át az agyamon, hogy nekem egy olyan 60D kellene, ami tudja mindazt, amit az 50D és az 550D együtt. :) De 60D talán sosem lesz, mert az betenne a 7D eladásoknak. Legalábbis ez a személyes véleményem.

Objektívek

A másik érdekes beruházás a Canon EF-S 17-55mm f2.8 IS USM objektíve lehetne, amivel leválthatnám, az amúgy szeretett Sigma 17-70-et. Miért szeretném mégis leváltani a 17-70-et? A bajom ezzel az objektívvel az, hogy bár f2.8-tól indul a fényereje, ezt csak nagylátószögön tudja. Tele állásban csupán f4.5-et lehet kipréselni belőle, ami beltérben sokszor kevés. A Canon objektívben a jobb fényerőn túl ott az IS és az USM motor is, ami sokat dob a használhatóságon. Fényerős, mászkálós objektív kellene tehát, ami nem rendelkezik a 17-70 gyengeségeivel.

Átmenetileg szeretnék beszerezni egy Canon 35mm f2.0-t is. Mostanában, ha megyek valahova, ahol csak másodlagos a fotózás, a kis 50-est teszem fel és leszedem a markolatot, hogy könnyebben elférjen a táskámban. Az 50-es jó, mert nagy fényerejű, de nekem "túl tele". Ezért tehát a 35mm-es igény (sajnos a 28mm f1.8 képe nem tetszik, így az kiesett, a Sigma 30mm f1.4 pedig a nem megbízható AF miatt nem játszik).

Ha esetleg van valakinek 35mm f2.0, azt szívesen kipróbálnám egy fotós találkozó alkalmával. ;) A tesztek alapján engem meggyőzött, de élőben még nem próbáltam.

Egyéb

Jön a tavasz, vagyis remélem. Éppen ezért egy közgyűrűsor sem lenne rossz, hogy a kis 50-essel kipróbáljam, hogy milyen is makrózni. Idén valahogy jobban vonz az ilyesfajta téma, mint pózoló hölgyek fotózgatása. Igazi makró objektívre nem áldoznék, talán majd ha kiderül, hogy ebben tudok kiteljesedni. Egyébként az allergiám miatt kizártnak tartom, hogy órákat tudnék hasalni a fűben anélkül, hogy egy 100-as csomag papírzsepit elhasználnék. :D

Van még egy dolog, amit szeretnék, ez pedig egy pisztolytáska alakú kisméretű fotós táska. Néha szeretném a vállamra csapni a gépet szigorúan 1db obival, felpattanni a bicajra, és mászkálni egyet, meg fotózni. Méghozzá úgy, hogy mindeközben ne húzza a vállamat a több kilónyi felszerelés.

Azt hiszem ennyi az én kívánságlistám. Ami ebből reálisan megvalósítható, az talán a 35mm-es obi, a közgyűrűsor és a táska, de ezek sem egyszerre. Meglátjuk még hogyan alakul, de az biztos, hogy a lista már megvan. ;)

13 megjegyzés:

orbán domonkos írta...

AF-es Soligor közgyűrűt tudok adni, szólj ha kell.

Névtelen írta...

Sigma 24-70 2.8 a nagylátó meg az usm hiány miatt nem kell? Mert én 18-55IS-t szeretném arra lecserélni és barátibb ára van 17-55től :)

Akos Kiss írta...

orbán domonkos: lehet élek majd az ajánlattal. =)

Névtelen: Én lebeszélnélek a Sigma 24-70-ről. Vagy legalábbis javaslom, hogy próbáld ki, hogy megtapasztald elég e neked az, amit nyújtani tud. Azon kívül, hogy papíron jól néz ki az általa nyújtott fix f2.8-as fényerő, nem túl sok jót lehet róla elmondani. Sajnos nyitott blendével nagyon lágy. Sokszor átgondolva nekem a Canon 17-55 lenne a megoldás. Persze nem olcsó, így egyelőre nekem is csak egy álom.

bollaeszter írta...

A vázcserén én is gondolkodom, de arra jutottam, hogy egy 550D vagy 50D kompromisszumot jelentene, és mivel egyelőre még jól bírja a gépem, inkább megcélzom a 7D-t.
Ezen kívül tervben van egy fix 50-es és egy olyan hátizsák, amibe a laptopom is belefér - ez utóbbi kettő mindenképp a nem túl távoli jövőben.
Bicajozáshoz én a kicsi hátizsákomat szoktam vinni, de jól hangzik ez a pisztolytáskás történet, ha meglesz, légyszi számolj be a tapasztalataidról!

Kutasi Kovács Zoltán írta...

Szia Ákos!
35mm! Ezt a látószöget szeretem a legjobban. Ugyan van egy 17-40mm 4L-es objektívem, de nagyon örülnék egy egy fix 35-ösnek. Próbáltam a 2.o-ás objektívet, de szinte semmire sem jó. Ha annyiba kerülne, mint a 50mm-es 1.8-as, őszintén mondom, akkor sem vásárolnám meg.
400dén ill. 5dén is használtam.
Csalódás!!!

Akos Kiss írta...

@bollaeszter: a 7D-vel nem jársz rosszul. :) Ha meglesz a táska írok majd róla posztot. Amiatt érdekes a beszerzése, hogy olyan méretet kell találnom, amibe a jövőbeni váz és mászkálós obi is belefér majd. :S

@Kutasi Kovács Zoltán: köszi az infót! Mi miatt okozott csalódást? AF? A képe határozottan jónak tűnik.

Terapeuta írta...

17-55 és 18-55 nem ugyanaz a világ, hiába van IS mindkettőben. Alapvetően szerettem a 17-55-öt 350D-n, sőt, tényleg jó az átfogása, olyan mindenesnek ideális. Kicsit azért drága. A 17-40 az 5D-vel van olyan jó, hogy ne sírjam vissza, de a használati élménye az nem semmi, főleg egy kis vázon...

Amúgy vaku, vaku, és esetleg állvány...

Ja és ha merhetek álmodni, akkor 135\2 :)

richard írta...

Sigma 24-70-et énis nézegettem (Nikonra), de azt mondták nagyon ratyi, szinte minden tekintetben, szóval énsem ajánlom.

Ja, és mászkálós táskát énis szeretnék venni :) Nekem ezek szimpatikusak:

http://tripont.hu/hu/products/foto/taskak_es_mellenyek/oldaltaskak/?text=&page=&t_number=10&gyarto=KATA&ord=web_ar&dir=ASC&x=29&y=10

(első 5 darab)

Te már találtál valami konkrét típust?

realsaw írta...

Amíg nem volt 550D, addig csak is a 7D jöhetett szóba 40D-ről tovább lépésként, főleg ha videózás is érdekli az embert (mint engem).
Most hogy itt az 550D, talán elgondolkodnék, hogy kell-e nekem a 7D kétszer annyiért, igaz sok plusz szolgáltatással.
A tudáskülönbség nem elenyésző, még ha sok oldalon azt is állítják. A képminőségbeli különbség viszont az, vagy szinte nulla.
Bővebb kifejtés (és kis önreklám): http://furesz.blog.hu/2010/03/10/az_uj_550d_es_7d_osszehasonlitasa

35mm f2 nekem van, vegyesek az érzelmeim. Lehet összeszedem a gondolataim és írok is pár sort a blogomba :)

pufancska írta...

Most már tényleg nem tudom. Nekem a listám, végre egy DSLR. Ez ha minden igaz jövőhéten a kezemben is van. (D90) na de az (tel)objektív az csúcs, azon agyalok. Végre kinéztem magamnak Sigma Nikon 24-70/2.8 EX DG hát mit ad Isten itt halom a jó hirt. Na ez kilőve. Nikorra meg a lovetta nem elég. Hogy mit vegyek? Maradtam volna Fuji9600-nál ott nem voltak ilyen gondok, tekertem fel le és kész. Na a viccet félre téve, ebben az árkategóriában, tud valaki valami ajánlani?
Ja és a Sigma EX 70-200 /2,8 DG APO HSM IF ügyében valaki tudna valamit mondani a gyorsaságáról, itt már csak ez érdekel ő elégé befutónak látszik.

richard írta...

Hát, ha úgy megvennél egy obit, hogy nem olvasgatsz utána... mert hogy a Sigma 24-70-ről sok jót nem lehet hallani.
A 70-200 esetében pedig várd meg az új OS-es verzió tesztjeit, énis így teszek.

Unknown írta...

A 17-55-ről nincs tapasztalatom. Szerencsére még elvagyok a Sigma 17-70-nel. Szeretem.
A kívánságlistán viszont fent van egy Sigma 70-200. Kemény dió. Telét viszont muszáj lesz vennem, mert jelenleg 70mm-nél megáll a palettám. Igaz, van fix 135 f/2.8, de az manuális M42-es obi.
Váz még marad, amíg bírja (remélem még jó sokat).

Kassai Balázs írta...

Hasonló cipőben járok, csak én a 350D-t szeretném lecserélni.
Az 50D gyorsasága és AF-a szimpatikusabb az 550D-nél, viszont annak a képminősége majdnem a 7D szintjén van. Sokszor átgondoltam már, de még nem jutottam döntésre. Titkon reménykedem a 60D-ben, pár hónapig még kivárok, meglátjuk mi lesz.
Mivel elsősorban embereket fotózom én is a sigma 24-70-et néztem, 2 ismerős is dícsérte, de ezek szerint akkor mégsem ennyire jó... :S